Dermatita atopica la adolescenta
Dermatita atopică la
adolescenți

“Eczema se manifestă în cicluri: dă senzația de mâncărime și provoacă apariția petelor roșii. Și este sâcâitoare, dar întotdeauna dispare. Nu ai de ce să te superi.”
Ethan, 16 ani

Atunci când dermatita atopică se prelungește în adolescență...

În 80% dintre cazuri, dermatita dispare în jurul vârstei de 7-8 ani. Dar sunt și copii mai puțin norocoși: 10-20% dintre adolescenții din întreaga lume sunt afectați de ea. În Franța, 18% dintre copiii între 7 și 16 ani suferă de dermatită atopică.1

Este important, de asemenea, să știi că dermatita atopică este un semn al slăbirii barierei cutanate, care se păstrează de-a lungul vieții pacienților. Este, deci, posibil ca puseurile atopice să se oprească timp de câțiva ani, dar să reapară în diferite circumstanțe la orice vârstă.

1https://www.resoeczema.fr/eczema-atopique-en-chiffres

De ce este dermatita atopică mai complicată în cazul adolescenților?

Adolescența este un moment esențial în dezvoltarea identității. Ca în cazul tuturor afecțiunilor care lasă urme vizibile, adolescenților le poate fi greu să trăiască cu dermatita atopică pentru că sunt foarte atenți la imaginea lor și la ce cred ceilalți despre ei. Fenomenul este similar în cazul acneei, diferența este că dermatita atopică este mai puțin cunoscută.

Impactul dermatitei atopice la adolescenta

Adolescenții între 15 și 20 de ani nu prea cer sfaturi specializate. Iar dacă puseurile continuă pe o perioadă îndelungată, se simt descurajați. La o vârstă la care modestia devine prevalentă, nu vor să fie atinși. Ei ar trebui să se ocupe singuri de îngrijirea propriei pieli, mai ales prin aplicarea emolientului, dar asta nu se întâmplă întotdeauna. Mai mult chiar atunci când adolescenții nu se simt bine în corpul lor aflat în schimbare. Între o afecțiune vizibilă a pielii și relații de familie care pot fi complicate, adolescenții se pot găsi într-o situație dificilă.

Dr. Magali Bourrel-Bouttaz, Dermatolog.

Eczema este vizibilă!

Pentru început, pielea atopică este mai poroasă și nu își mai îndeplinește funcția de barieră. Numeroși factori pot declanșa un puseu al dermatitei atopice (frigul, cosmeticele, diferite materiale din care sunt făcute fainele, poluarea, polenul, stresul...). Petele roșii de eczemă îngroașă și usucă pielea pe acele zone, iar pruritul poate fi intens. Petele pot apărea oriunde pe corp, dar în adolescență sunt mai des întâlnite pe:

Coate

În spatele genunchilor

În jurul gâtului

Pe încheieturile mâinilor și glezne

Pe mâini

“În cazul meu, eczema apare cel mai des pe coate și pe interiorul încheieturii. Îmi provoacă mâncărimi și uneori mă scarpin până la sânge.”

Ethan, 16 ani

M-am săturat să aplic emolient tot timpul

Celălalt factor de avut în vedere este că adolescenții devin tot mai independenți de părinții lor.

“Lui Ethan nu îi place să aplice emolientul. Când era mic, îl ajutam eu. Dar când a împlinit 10 ani, lucrurile au devenit mai complicate. Fiind pre-adolescent, a trebuit să îi respect limitele. Deci a trebuit să îl motivez să își aplice singur emolientul. A fost esențial să îi explic cât de importantă este această rutină, pentru a înțelege de ce trebuie să o facă. Aplicarea cremei este un indicator al responsabilității lui în raport cu pielea cu eczemă.”

Karine, mama lui Ethan (16 ani)

“Sunt pași normali în dezvoltarea unui adolescent: conflictul, nevoia de independență, cea de a face singuri lucruri, etc. Părinții se pot simți frustrați când văd că fiul lor nu vrea să continue rutina pe care ei au încercat să o mențină ani la rând. Nu ar trebui să fie forțați: cu cât insiști mai mult, cu atât se vor încăpățâna să nu o facă. În același timp, este important să subliniezi momentele în care adolescentul și-a urmat rutina de îngrijire. Este motivant.”

Joël Pacoret, Psiholog.

Mâncărimea aceea persistentă...

Pruritul este la fel de intens ca în copilărie. Adolescenților le poate fi greu să se abțină de la scărpinat și uneori se pot simți rușinați că trebuie să o facă în public. De asemenea, adolescenților le place să folosească aceleași produse pe care le aplică și prietenii lor și să urmeze trenduri pe care le văd pe internet sau la TV. Din păcate, unele produse cosmetice nu sunt deloc adaptate pielii atopice și pot declanșa puseuri.

“Să folosească aceleași produse ca restul lumii este important la această vârstă. Ethan acordă multă atenție imaginii lui. Mi-a cerut să îi cumpăr un gel de duș pentru bărbați pentru că îi plăcea mirosul. E frustrant să trebuiască să folosească doar produse fără parfum. Eu îi spun să facă ce îi cere pielea.”

Karine, mama lui Ethan (16 ani)

“Părinții pot sugera copiilor că produsele recomandate sunt cele care au fost create special pentru nevoile pielii lor atopice. Pentru adolescenți, este o modalitate de a prelua controlul asupra rutinei lor de îngrijire. Astfel, argumentele vor deveni mai logice pentru ei.”

Joël Pacoret, Psiholog.

Dermatita atopică + etapa dificilă a adolescenței = alertă maximă!

Adolescența nu este o perioadă ușoară nici pentru copii, nici pentru părinți. Iar eczema exacerbează toate problemele adolescenței: somnul, schimbările de temperament, problemele la școală, certurile cu frații, uneori chiar comportamentul rebel. Cel mai important este să îi arăți adolescentului că îl asculți și îl înțelegi.

Reactiile adolescentilor cu dermatita
O zi din viața copilului tău adolescent

1. A fi sau a nu fi rebel
Pune-te în locul lui: eczema a fost parte din viața lui încă din copilărie. Se poate simți nedreptățit și nu uita cât de sensibili sunt adolescenții la nedreptate. Mulți își acceptă afecțiunea fără probleme. Altora nu le place să se vadă în oglindă, iar alții pot deveni introvertiți. Inclusiv renunță la gândul că vor scăpa vreodată de eczemă și nu vor ca părinții să se îngrijoreze. Alții devin supărați și se răzvrătesc din orice motiv, ducând la comportamente periculoase. Niciuna dintre aceste atitudini nu este sănătoasă pentru el sau cei din jur.

Peste 50% dintre adolescenți1 spun că se simt rușinați, nefericiți sau triști din cauza dermatitei atopice.

“Dezvoltarea unui individ are prioritate față de îngrijirea pielii. Unii adolescenți refuză să-și accepte eczema și nu au grijă de pielea lor. Alții se rușinează și își ascund pielea cu haine lungi, indiferent de anotimp. În ambele cazuri, lasă adolescentul să devină responsabil pentru pielea lui și să înțeleagă de ce are nevoie în ritmul lui.”

Dr. Magali Bourrel-Bouttaz, Dermatolog.

“Dacă observi o schimbare durabilă de atitudine la copilul tău, nu ezita să începi o conversație. Dacă vorbești despre asta, îl va ajuta să se gândească la propria persoană altfel decât să se concentreze doar asupra eczemei sale atopice. Arată-i cât de importante sunt abilitățile sale, activitățile care îi plac și care îi aduc satisfacție. Arată-i că eczema lui nu este ceea ce îl definește. Există mult mai multe lucruri despre el care joacă un rol mult mai important în acest sens.”

Joël Pacoret, Psiholog.

2. Importanța somnului
Dificultățile de a dormi, normale la adolescenți, sunt agravate de mâncărimea cutanată. Lipsa somnului, la care se adaugă pruritul, îi face să devină iritabili și să își schimbe ușor dispoziția. Oboseala cronică poate să determine lipsa de concentrare la școală.

50%1 dintre adolescenții care suferă de dermatită atopică nu dorm bine.

Impactul asupra somnului la adolescentii cu dermatita

“Ethan se scărpina atât de tare noaptea că se trezea din somn. Profesorii mi-au spus că nu poate sta locului, dar cumva nu au legat acest fapt de senzația de mâncărime pe care o avea. Privind retrospectiv și consultând un dermatolog, cred că problemele de concentrare veneau din cauza nevoii constante de a se scărpina.”

Karine, mama lui Ethan (16 ani)

3. Consecințele sociale
Relațiile și apartenența la un grup joacă un rol major în adolescență. Imaginea fizică este extrem de importantă, mai ales datorită rețelelor sociale. Mulți adolescenți spun că ceilalți au râs de ei sau au fost excluși la școală. Părinții trebuie să fie atenți și să urmărească cercul de prieteni, pentru a fi sigur că aceștia sunt un sprijin, nu un factor de stres.

Unul din trei adolescenți1 recunoaște că a fost exclus sau că s-a râs de el din cauza dermatitei atopice

50% dintre adolescenți1 spun că au lipsit de la școală în ultimele 12 luni din cauza dermatitei atopice, media pe an fiind de 15-22 de zile.

Consecinte sociale asupra adolescentului cu dermatita

“Mă scărpinam până la sânge. Încercam să ascund urmele pentru că eram rușinat. Când pielea sângerează, este neplăcut. Oamenii se uită la mine ciudat. Unii mi-au spus că pare că am varicelă.”

Ethan, 16 ani.

“Când era mic, oamenii comentau despre igiena lui personală. Ei nu știu despre ce vorbesc...”

Patru sfaturi de la Joël Pacoret, Psiholog

1. Vorbește cu cei de la școală cât mai devreme despre afecțiunea copilului tău, fără să îl transformi într-un caz special. Simpla comunicare cu ei îi poate face să devină mai înțelegători.

2. Adolescenții cu piele atopică suferă în tăcere pentru că sunt închiși într-o viziune idealistă despre relația lor cu ceilalți, inspirată mai ales de ceea ce văd pe rețelele sociale. Există o mare presiune să fii bine și fericit. Părinții trebuie să fie gata să îi asculte, fără să fie prea insistenți, un echilibru greu de găsit. Adolescenții caută mai mult ajutorul în afara familiei, chiar dacă asta poate fi greu de acceptat pentru părinți. Cineva cu o experiență similară cu a lor poate să le ofere ajutor concret într-un moment în care a se identifica cu alții este important.

3. Un adolescent nu este definit de problemele pielii lui. Nu trebuie să îi fie frică în legătură cu reacțiile oamenilor. Scopul este să înțeleagă ce este în neregulă cu pielea lui, ce nevoi are aceasta și să își accepte situația. Cu cât se simte mai confortabil în propria piele, cu atât se va concentra pe alte lucruri și nu va observa judecățile celorlalți.

4. Adolescenții au nevoie să învețe să elimine sentimentele de rușine și vinovăție. Nu trebuie să se simtă vinovați pentru starea pielii lor pentru că nu au făcut nimic greșit. Iar rușinea este un amestec de alte emoții (furie, teamă, îngrijorare...) care sunt legate de modul în care îi percep ceilalți și cel în care se percep singuri. Cu cât își poate explica mai bine de unde vine rușinea, cu atât ea va dispărea mai repede. Nu ezita să ceri ajutorul unui specialist.

Dermatita atopică este o problemă de familie

Dermatita atopică în timpul adolescenței este dificilă pentru întreaga familie. 4 din 5 părinți simt că viața lor se învârte în jurul afecțiunii copilului lor. Se pot simți singuri în gestionarea problemelor adolescenței și a pielii atopice simultan. Negocierile sunt frecvente referitoare la rutina de îngrijire a copilului lor: igiena, aplicarea emolientului, hainele potrivite, dieta...

Atât ei, cât și ceilalți copii ai familiei pot simți că acordă prea mult timp problemei pielii atopice și că nevoile celui care o are sunt singurele subiecte de discuție. Iar problemele lor nu primesc aceeași atenție. De aceea, trebuie găsit echilibrul.

Mai mult de un sfert dintre părinți1 simt că acordă mai puțină atenție celorlalți copii, în favoarea celui cu piele atopică.

Importanta familiei la adolescentii cu dermatita atopica

“Între frați, conflictele și gelozia sunt normale și necesare pentru a învăța cum să fie parte din societate. Părinții trebuie să mențină un echilibru în relația cu copiii, petrecând timp de calitate cu fiecare dintre ei. Dacă ai nevoie, caută ajutor extern.”

Joël Pacoret, Psiholog.

Reducerea stresului la adolescentii cu dermatita
Patru sfaturi pentru părinții de adolescenți cu piele atopică

1. Ai grijă de dermatita atopică pentru a reduce stresul

Dermatita atopică este o afecțiune cronică ce are nevoie de îngrijire pe termen lung. Folosește produse de igienă și hidratare adaptate pielii atopice în fiecare zi. Ajută-ți copilul și du-l la medic, chiar dacă acum este mare. Dermatita atopică are nevoie de atenție medicală pentru că este singurul mod de a reduce puseurile, pentru ca toată lumea să aibă parte de liniște. Poți lua legătura și cu asociații de părinți care trec prin același lucru, pentru a nu te simți singur. Orice soluție care aduce relaxare părinților și copiilor este binevenită, de la sport la meditație, muzică sau yoga.

“Administrarea corticosteroizilor topici este esențială în timpul puseurilor atopice. Este singurul tratament eficient. Aplicarea zilnică a emolientului vine în completarea tratamentului topic pentru a calma pielea. Iar igiena este importantă, am observat o schimbare reală când am început să folosim un ulei de duș.”

Karine, mama lui Ethan

“Sunt numeroase soluții în zilele noastre pentru ca pacienții și părinții să nu se mai simtă singuri: forumuri, comunități online, întâlniri organizate de diferite asociații, etc. Sunt o modalitate bună să vorbiți despre experiențele voastre și să vă lărgiți orizonturile.”

Joël Pacoret, Psiholog.

2. Refuză să te simți vinovat
Dermatita atopică este adesea genetică și ereditară, dar nu este vina ta. Oricine poate fi afectat, la orice vârstă. Fă-ți timp să îi dai detalii despre afecțiune copilului tău adolescent. Dă-i încredere în propria persoană și nu te lăsa înghițit de sentimentul de vinovăție.

3. Petreceți timp împreună
Dermatita nu trebuie să izoleze copilul. Creează momente pe care întreaga familie să le petreacă împreună pentru ca toți să se simtă iubiți și înțeleși. Activitățile făcute împreună vă ajută să vă relaxați și vă distrage atenția de la problema eczemei.

“Trebuie să îți educi copilul: trebuie să înțeleagă afecțiunea pe care o are și că aceasta nu este gravă. Când era mic, Ethan îmi spunea că vrea să fie ca ceilalți. Dar suntem cu toții diferiți, trebuie doar să acceptăm asta. Trebuie să fim mândri de noi și de diferențele noastre, nu să ne ascundem. Experiența aceasta ne ajută să ne maturizăm.”

Karine, mama lui Ethan

4. Ajută-ți copilul să devină responsabil

Adolescența este o etapă dificilă, dar tinerii ar trebui să se ocupe personal de tratamentul lor. De la o anumită vârstă, nu ar trebui să mai faci tu asta sau să le aplici crema pe piele. Trebuie să înțeleagă care sunt nevoile pielii lor și cât de important este pentru confortul lor fiecare gest. Dă-le toate informațiile despre tipul de haine pe care să le evite, cum să facă duș, ce mâncăruri să evite.

Sprijin pentru adolescenti cu dermatita responsabili

“Adolescenții trebuie să fie responsabili de îngrijirea pielii lor și conștienți de beneficiile aplicării emolientului. Trebuie să devină independenți, un pas fundamental spre viața de adult, când părinții nu vor fi cu ei în fiecare zi să le reamintească despre rutină.”

Joël Pacoret, Psiholog.

Adolescenții cu pielea atopică sunt la fel ca toți ceilalți, cu slăbiciuni și puncte forte. Nu se rezumă doar la problemele lor de piele sau alta percepție negativă despre corpul lor. Fiecare are propria personalitate, atuuri și talente pe care le poate dezvolta fără să se gândească la dermatita atopică. Părinții trebuie să îi învețe că dermatita atopică îi ajută să fie mai rezistenți, mai toleranți și mai conștiincioși, trăsături de folos pentru viitor.

Da, trebuie să aibă grijă de ei în mod corect pentru a reduce puseurile și a avea o stare de confort.

Nu, nu trebuie să se izoleze de ceilalți. Poți să te bucuri de viață și când ai pete roșii de eczemă.

“Nu trebuie să exagerăm. Dermatita atopică este o afecțiune care poate fi ținută sub control și nu este contagioasă. Cel mai greu este la început, atunci când nu știi ce să folosești. Trebuie să găsești specialistul și produsele potrivite.”

Karine, mama lui Ethan

Fiecare adolescent trebuie să se dezvolte în felul lui, fără a se concentra pe slăbiciuni. În zilele noastre, mișcarea #bodypositivity din social media a schimbat modul în care ne raportăm la diferențele fizice. Fie că ne confruntăm cu surplusul de greutate, acnee, vitiligo sau eczemă, vedem imaginea fizică într-un mod diferit, mai tolerant.

“Când începi să te interesezi despre eczemă, îți dai seama că sunt mulți oameni care o au. Vorbește deschis cu cei din jur. Ignoranța duce la intoleranță, judecată, lipsa de bunătate. Când ceilalți știu prin ce trece copilul tău, devin mai empatici. Iar singurul mod prin care poți să îi faci mai buni este să le explici această patologie.”

Karine, mama lui Ethan

“Ține minte că fiecare provocare are o latură pozitivă. Copiii care trec prin această situație vor dezvolta aptitudini și calități pe care ceilalți poate că nu le vor avea niciodată.”

Joël Pacoret, Psiholog.

Din fericire, știința a făcut posibilă dezvoltarea unor produse eficiente și atente care pot răspunde nevoilor pielii tale.

Dă pielii puterea să întârzie apariția unui nou puseu atopic.

citește următorul articol