Adult cu eczema atopica
Dermatita atopică la adulți

“Dermatita atopică este o problemă, dar dacă ai grijă de pielea ta, poți trăi ușor cu ea.”
Elisa, 26 de ani

Eczema atopica la adulti
Dermatita atopică
afectează și adulții

Copiii suferă mai mult din cauza acestui tip de dermatită. Dar nu sunt singurii. Se estimează că în țările industrializate 10% dintre adulți au această afecțiune. Iar unii trăiesc cu ea încă din copilărie. Pentru alții, apare pentru prima dată la maturitate, pentru că dermatita atopică poate apărea la orice vârstă. Este cauzată inițial de o piele foarte poroasă în mod ereditar. Pielea celor cu dermatită atopică nu își mai îndeplinește funcția de barieră și lasă iritanții din mediul înconjurător să pătrundă.

Pentru a afla mai multe, citește articolul: Dermatita atopică la copii

“M-am născut cu dermatită atopică. Am ieșit din burta mamei complet acoperită de pete roșii și nu au dispărut în totalitate niciodată.“

Elisa, 26 de ani

“În familia mea sunt mulți cu dermatită atopică, deci are o componentă genetică. A apărut pe pielea mea când avea doar câteva săptămâni și nu am cunoscut viața fără ea.“

Aurélie, 26 de ani

“Sunt singura din familie cu dermatită atopică. Puseurile au început când eram mică, primele amintiri fiind de la 6-7 ani.”

Jules, 22 de ani

Puseul atopic la adulti
Bine de știut

Dermatita atopică se manifestă în cicluri de puseuri atopice și perioade calme (de remisie). Persoanele cu piele atopică au o predispoziție genetică ce le face pielea mai poroasă și lasă să pătrundă alergenii. Puseurile pot apărea din diferite cauze: produse de îngrijire prost alese, dieta, stresul, frigul, polenul, poluarea, hainele care se freacă de piele...

Ca adult, petele roșii apar preponderent pe față (pleoape, urechi, gât...), dar și pe mâini, brațe, picioare și abdomen.

Petele pot da senzația de mâncărime cutanată, care afectează calitatea somnului și a relațiilor cu ceilalți.

“În general, petele mele sunt roșii, pielea poate fi crăpată și pot apărea vezicule, mai ales pe mâini, în spatele genunchilor, în interiorul coatelor, pe călcâie, glezne și pe laba piciorului.”

Elisa, 26 de ani

“Puseurile pot fi de scurtă durată, de câteva săptămâni, sau lungă, până la câteva luni. Apar pete roșii pe tot corpul, pe față, pe brațe și picioare, iar pielea este uscată și apare mâncărimea.”

Aurélie, 26 de ani

“Eczema mea nu este severă, apare și dispare. Se poate manifesta cu pete roșii pe coate, în spatele genunchilor și pe gât, dar și cu mâncărime cutanată.“

Jules, 22 de ani

“Adulții sunt mai puțin rușinați de pielea lor în comparație cu adolescenții: au lăsat în urmă plasa de siguranță a familiei și se concentrează pe sexualitate, viața profesională și cea socială. Sunt conștienți de problema lor. Unele evenimente din trecut poate că au lăsat urme, deci este în continuare important să primească încurajări.Pielea atopică poate apărea la orice vârstă. Anomaliile pielii sunt acolo dintotdeauna, dar există o mare varietate epigenetică. Peste 100 de gene sunt implicate în eczema atopică, dar contează mult factorii declanșatori.”

Dr. Magali Bourrel-Bouttaz, Dermatolog.

Dermatita și măsurile de igienă

Dacă ai pielea atopică, situația actuală legată de Covid-19 probabil că nu a ajutat. Spălatul repetat al mâinilor și dezinfectatul cu alcool nu sunt rețeta ideală pentru o barieră cutanată deja fragilă. Măsurile de igienă usucă pielea atopică și mai mult și pot provoca durere.

Dermatita atopica si igiena
Soluțiile pentru vindecarea eczemei

Adulții au încercat diferite strategii pentru a vindeca definitiv eczema, chiar și cele mai fanteziste. Singurul tratament eficient în timpul puseurilor este aplicarea de corticosteroizi topici, după rețeta medicului. În același timp, pielea trebuie îngrijită zilnic cu produse blânde, printre care un ulei de duș și un emolient balsam.

“Am consultat mulți medici alergologi și dermatologi. Am mers chiar și la sesiuni de hipnoză... Am aplicat atât de multe lucruri sperând că o să treacă, inclusiv lapte. Am încercat totul. Dar singurul lucru care reduce puseurile este rutina zilnică de igienă și îngrijire cu produse adaptate pielii mele. Dacă plec undeva chiar și câteva zile, iau produsele cu mine. La fel și corticosteroizii.”

Elisa, 26 de ani

Nu există niciun tratament miraculos. Pacienții trebuie să preia controlul asupra afecțiunii, adică să o înțeleagă, pentru a știi ce tratament și produse să folosească. Cu cât înțeleg mai multe, cu atât vor urma tratamentul mai bine și vor controla eczema.

Dr. Magali Bourrel-Bouttaz, Dermatolog.

“Tratamente complementare? De ce nu? Trebuie să ținem cont de convingerile fiecăruia. Dar ele trebuie să fie întotdeauna în susținerea tratamentului prescris de medic.”

Joël Pacoret, Psiholog.

Bine de știut

Să descoperi misterele pielii atopice poate părea o investigație. Fiecare reacționează diferit la factori declanșatori precum temperatura, dulciurile, diferitele materiale textile și produse de îngrijire. Fii atent și vezi care sunt reacțiile tale.

“Sunt multe lucruri în viața de zi cu zi care pot declanșa puseurile: săpunuri și detergenți, praful, stresul, polenul, căldura sau frigul. Poluarea are și ea un rol important. Dermatita mea atopică a debutat când m-am mutat într-un oraș mare, acum 6 ani.”

Aurélie, 26 de ani

“Sunt o persoană relaxată, în general, deci nu cred că stresul mă influențează, mai degrabă polenul și praful îmi declanșează puseurile. Și duritatea apei poate influența starea pielii.”

Jules, 22 de ani

Impactul psihologic al dermatitei atopice la maturitate

82% dintre francezi2 cred că dermatita atopică este legată de stres. Este adevărat că acesta poate să fie un factor agravant, dar nu este cauza. Dermatita atopică nu este o afecțiune psiho-somatică, deși are impact asupra stării psihologice. Între senzația de mâncărime cutanată care poate deveni o obsesie, disconfort și frica legată de percepția celorlalți, dermatita atopică îți poate influența dispoziția. Pielea și atingerile sunt o parte esențială a relațiilor sociale. Petele roșii îi pot face pe cei care nu cunosc afecțiunea să se teamă, alții o pot considera contagioasă sau un indicator al unei igiene precare. Astfel de idei pot afecta viața personală sau pe cea profesională.

Impactul psihologic al eczemei la adulti

“Nimeni nu înțelege cu adevărat cum este. Oamenii nu știu ce să spună ca să te simți mai bine.”

Elisa, 26 de ani

“Mă simt un pic rușinată din cauza pielii mele atopice. Toți o pot vedea. Nu mă simt suficient de bine sau de atrăgătoare. Iar de câte ori cineva mă face atentă la ea, îi spun că știu deja. Poate părea că nu mă deranjează, dar nu e așa. Este un mod de a opri conversația. Nimănui nu îi place să vorbească despre un subiect sensibil, mai ales cu necunoscuți.”

Aurélie, 26 de ani

Trei moduri în care dermatita atopică poate afecta viața profesională

1. Pierderea încrederii în sine
Oamenii care suferă de dermatită atopică pot fi mai rezervați din cauza stimei de sine scăzute. Fizic, încearcă mereu să ascundă părțile afectate. Psihic, pot avea dificultăți de afirmare la locul de muncă, deși au pregătirea necesară. Și mai apar comentariile de la oameni care nu știu nimic despre afecțiune.

Dermatita atopica pe corp la adulti

“Mâinile mele mă complexează pentru că ceilalți pot vedea eczema și mă simt rușinată. Niciodată nu vreau să le arăt. Chiar și când trebuie să arăt ceva, folosesc un creion. Port ojă și inele pentru a o ascunde și mănuși iarna. Și îmi place să lucrez de acasă.”

Elisa, 26 de ani

“Primul lucru pe care îl fac dimineața este să mă uit în oglindă. Eczema creează complexe. Nu te simți confortabil în pielea ta: pare că te strânge, îți dă senzație de mâncărime, este solzoasă. Nu e deloc feminină. Mereu mi se pare că ceilalți mă privesc într-un mod anume din cauza pielii mele și uneori mă gândesc ce le trece prin minte.”

Aurélie, 26 de ani

“Orice pacient înseamnă mai mult decât pielea lui atopică. Este important să le reamintim că au multe alte calități valoroase. Dacă ai nevoie de ajutorul unui specialist, nu ezita să îl contactezi.”

Joël Pacoret, Psiholog.

2. Stresul
Problemele de somn create de prurit dau naștere oboselii cronice, făcându-i pe pacienții cu dermatită atopică mai puțin rezistenți la stresul de peste zi. Și se dezvoltă un cerc vicios: stres profesional, puseuri atopice, stres legat de eczemă, și tot așa.

3. Strategii de evitare
În cazurile extreme, unii pacienți aleg să își schimbe locul de muncă sau preferă turele de noapte pentru ca oamenii să nu îi vadă.

“Pruritul îmi perturbă somnul. Dorm prost pentru că mi-e frică să mă scarpin și să mă trezesc cu pielea uscată. Iar când dorm, mă trezesc pentru că mă scarpin. E ca o spirală. Dar când pielea mea este calmată, dorm bine.”

Aurélie, 26 de ani

“Când apar puseurile, pruritul mă ține trează toată noaptea. Uneori mă scarpin până la sânge.”

Jules, 22 de ani

“Două lucruri sunt importante aici. În primul rând, tratamentul are scopul de a ajuta pacientul să revină la o viață normală. În al doilea, pacienții ar trebui să vorbească cu colegii lor despre afecțiune, simptome și impactul lor, dând asigurări că nu le afectează calitatea muncii. O astfel de atitudine are nevoie de curaj, acceptare și deschidere.”

Dr. Magali Bourrel-Bouttaz, Dermatolog

Trei sfaturi de la psiholog pentru a te simți mai confortabil la serviciu

1. Vorbește despre boala ta. Găsește un moment în care să le povestești tuturor colegilor deschis pentru a avea o relație liniștită cu ei.

2. Dacă locul de muncă nu este adaptat nevoilor tale, poți contacta departamentul de resurse umane care să te ajute să îmbunătățești spațiul de lucru.

3. Pentru pacienții care au decis să facă o reconversie profesională, este important să fie susținuți în schimbare. Modul în care te privesc oamenii poate fi stresant. Dacă această decizie îți aduce mai mult echilibru în viață, decizia ta trebuie respectată.
Joël Pacoret, Psiholog.

Două consecințe asupra vieții sociale și amoroase

1. Probleme de stimă de sine
Eczema atopică este o afecțiune cutanată vizibilă, însă cunoscută de puțini. Atunci când oamenii văd pete roșii, pot crede că există o problemă de igienă sau se pot teme că e ceva contagios. Unii pacienți acceptă situația și au învățat să trăiască așa. Altora le e rușine de pielea lor și caută moduri prin care să o ascundă, ceea ce face să apară un complex real.

Dermatita atopica pe spate la adulti

“Când eram mică mi se spunea că am mâini de vrăjitoare pentru că erau ridate. Obișnuiam să le ascund și, pentru că acele comentarii m-au rănit, încă fac asta.”

Elisa, 26 de ani

“Când ești mic, te ții de mână cu ceilalți copii. Colegii mei nu voiau niciodată să mă ia de mână pentru că pielea era foarte uscată și probabil credeau că sunt murdară. Chiar și profesorii au făcut comentarii legate de scărpinat. Aceste cuvinte te urmăresc și lasă urme.”

Aurélie, 26 de ani

Pentru 70% dintre pacienți1, eczema atopică are un impact negativ asupra încrederii în sine și a dispoziției.

“Adulții cu pielea sensibilă sunt adesea sensibili la modul în care ceilalți îi privesc. Meditația, yoga și exercițiile de respirație pot fi utile pentru o stare mai bună. Ne ajută să vedem că însemnăm mai mult decât ce poate spune cineva despre noi.”

Dr. Magali Bourrel-Bouttaz, Dermatolog

2. Relațiile sociale
Când nu se simt bine în propria piele, unii adulți pot fi afectați de situație. Se pot exclude intenționat din anumite activități sau relații, de teama de a-și arăta pielea sau durerea. În general, însă, majoritatea adulților cu piele atopică dezvoltă rezistență și forță care îi ajută să păstreze un sentiment al proporției.

52% dintre persoanele cu eczeme2 aleg să renunțe la activitățile sociale, 37% evită să facă plajă și să aibă contact cu apa sărată, 33% evită să doarmă cu un partener sexual.

Impactul social la adultii cu eczema atopica

“În timpul vacanței de vară, am avut un puseu. Aveam eczemă pe mâini, cu piele crăpată și puroi. Nu puteam să fac nimic singură pentru că mă durea. Mă simțeam atât de urâtă. Dar am dat un pas înapoi și mi-am zis că totul va fi în regulă în câteva zile dacă îmi urmez tratamentul. Când totul revine la normal, nu mai pare atât de grav.”

Elisa, 26 de ani

Produsele de igienă, de machiaj, parfumurile, hainele: unele dintre ele afectează pielea atopică. Chiar dacă e greu să renunți la anumite produse pe care le îndrăgești, dar eczema poate apărea oricând.
“Am grijă ce aplic pe pielea mea: evit produsele parfumate sau pe bază de plante la duș. În cazul hainelor, le aleg pe cele din materiale care lasă pielea să respire pentru a nu provoca senzația de mâncărime.”

Elisa, 26 de ani

“Trebuie să am grijă tot timpul ce aplic pe pielea mea. Dermatologul meu mi-a recomandat inclusiv să nu mai port machiaj, mai ales fond de ten, pentru că îmi usucă pielea. Dar este singurul lucru pe care pot să îl folosesc să ascund petele roșii.”

Aurélie, 26 de ani

“Am grijă când spăl rufele să aleg detergentul potrivit, pentru că unele dintre ele declanșează puseurile.”

Jules, 22 de ani

“Pacienții adulți sunt mai deschiși la nevoia de a cumpăra produse speciale. Sunt conștienți că au nevoie de produse de bună calitate, special create pentru nevoile pielii lor.“

Joël Pacoret, Psychologist.

“Pentru a avea grijă de ei, unii pacienți trebuie să își schimbe obiceiurile. Poate fi dificil să își găsească motivația și au nevoie de timp să se obișnuiască. Un obiectiv cât de mic, precum purtatul unui inel din nou, este un mod bun de a dezvolta obiceiuri. Îngrijirea doar de dragul pielii e posibil să nu fie suficientă, deci au nevoie de un motiv pentru a fi eficienți.“

Dr. Magali Bourrel-Bouttaz, Dermatologist.

5 sfaturi pentru o calitate a vieții mai bună

1. Învață despre afecțiunea ta și cere ajutor specializat
Prea mulți pacienți nu știu suficient despre dermatita atopică și încep să creadă lucruri greșite: este cauzată stres, trebuie doar să o ignori, nu pot face nimic în acest sens, este o reacție alergică și alte idei greșite. Unii dermatologi sunt foarte buni în gestionarea acestei afecțiuni dermatologice și pot prescrie un tratament pentru dermatită atopică pentru adulți. Tratamentul te va ajuta să îți îmbunătățești confortul zilnic și să întârzii apariția puseurilor. Chiar și ca adult, dacă suferi de dermatită atopică ar fi bine să ceri ajutor specializat, inclusiv de la un psiholog dacă crezi că ai nevoie de el.

2. Formează-ți obiceiurile corecte
Găsește uleiul de duș și emolientul potrivite ca să întârzii apariția puseurilor, ajustează-ți dieta. Medicul și farmacistul tău te pot ajuta cu recomandări. Există și asociații pentru pacienții cu dermatită atopică cu care poți intra în legătură pentru susținere.

Tratamentul eczemei atopice la adulti

“Pot să le mulțumesc părinților mei pentru modul în care îmi pot gestiona eczema astăzi. Au fost mereu acolo pentru mine și m-au învățat ce trebuie să fac, inclusiv importanța aplicării emolientului în fiecare zi. Am devenit rapid independentă în îngrijirea pielii mele. Astăzi, este pur și simplu a doua natură. Aplic întotdeauna emolient imediat după ce am ieșit din duș. Am întotdeauna cremă de mâini în geantă și cremă cu corticosteroizi pentru perioada puseurilor.”

Elisa, 26 de ani

“Aplic emolientul în fiecare zi după duș. Nu mi se pare greu să fac asta. Este doar un obicei care îmi aduce beneficii, pentru că este esențial în a controla apariția pruritului.”

Jules, 22 de ani

“Ar putea fi util să intri pe forumuri, să te alături asociațiilor de pacienți sau altor tipuri de grupuri de sprijin pentru a-ți împărtăși experiența cu alții pacienți. În acest fel, devine mai ușor să îți lărgești perspectiva și să obții un sprijin folositor.”

Joël Pacoret, Psychologist.

3. Vorbește despre pielea ta
În loc să îți ascunzi pielea și să eviți alte persoane, vorbește deschis despre eczemă. Explică ce se întâmplă când ai un puseu și amintește-le tuturor că nu este o boală contagioasă. Ignoranța și frica nu ajută pe nimeni.

“Atunci când mă întreabă, le spun oamenilor că dermatita atopică se manifestă prin pete roșii care dau mâncărimi cutanate. Încerc să le explic simplu.”

Jules, 22 de ani

Crema pentru eczema atopica pentru adulti

4. Gestionează mai bine oboseala
Când ai un puseu, corticosteroizii topici sunt necesari. Urmează prescripția medicului pentru a aplica tratamentul, astfel încât să dormi mai bine și să rămâi în formă bună. Activitatea fizică frecventă ajută la reglarea somnului și la scăderea stresului. Exercițiile de respirație, meditație și coerență cardiacă pot fi, de asemenea, utile. Diferite medicamente complementare pot calma și mai mult pielea. Dar cere sfatul medicului de fiecare dată.

5. Construiește-ți stima de sine
Dermatita atopică este o parte din tine, dar nu te definește. Însă te-a ajutat să dezvolți calități precum toleranța și perseverența. Mulțumită afecțiunii, ți-ai dezvoltat personalitatea. Dar nu trebuie să îi oferi mai multă atenție decât merită. Găsește alte lucruri de interes care să îți distragă atenția. Integrează-te în grupuri prin sport sau activități artistice pentru a-ți cultiva talentele. Pielea ta nu este o piedicăpentru succes.

“Eczema este doar un aspect cu care trebuie să trăiești, nu e mare lucru. Nu te împiedică să ai o viață normală: un iubit, prieteni, să râzi, să ai o slujbă. Nu e niciun motiv pentru care să te simți diferită. Și este destul de comună. În plus, nu îți pune viața în pericol, chiar dacă nu este mereu confortabil să trăiești cu dermatită atopică.”

Elisa, 26 de ani

“Eczema este enervantă, dar sunt alte afecțiuni mult mai grave. Iar uneori, oamenii nici măcar nu îi observă existența. Totul se rezumă la propria imagine despre tine, nu a celorlalți.”

Aurélie, 26 de ani

“Eczema nu este o problemă pentru mine. Eu și familia mea ne-am obișnuit cu ea. Există soluții pentru calmarea pielii și nu se manifestă tot timpul.”

Jules, 22 de ani

“Soluția o ai chiar tu. Fiecare pacient are propria rezolvare la problema dermatitei atopice, indiferent de vârstă.”

Dr. Magali Bourrel-Bouttaz, Dermatologist.

“În orice situație putem găsi și o latură pozitivă. Viața cu dermatită atopică poate ajuta pacienții să dezvolte calități pe care alții poate că nu le vor avea niciodată.”

Joël Pacoret, Psychologist.

Din fericire, știința a făcut posibilă dezvoltarea unor produse eficiente și atente care pot răspunde nevoilor pielii tale.

Dă pielii puterea să întârzie apariția unui nou puseu atopic.

citește următorul articol