Dermatita atopica are tratament cu produsele potrivite
Dermatita atopică la copii

"Dermatita atopică este o afecțiune neplăcută, dar se poate trata."
Anne-Laure, mama lui Maxime (10 ani) și
Hadrien (4 ani)

Dermatita atopica la bebelusi si copii
Dermatita atopică,
tipică celor mici

În toată lumea, tot mai mulți copii suferă de eczemă atopică, o afecțiune care devine tot mai răspândită, după cum confirmă medicii dermatologi. Între 10 și 30% dintre copiii din țările industrializate sunt afectați, iar numărul de cazuri s-a triplat în ultimii 30 de ani.

Denumirea medicală a acestui tip de eczemă este dermatita atopică. Simptomele încep să apară în jurul vârstei de 3 luni, dar se pot manifesta chiar de la naștere sau mai târziu. Această afecțiune frecventă, dar necontagioasă, poate fi recunoscută după petele de roșeață de pe față sau corp. Pot apărea mici vezicule pline cu lichid, care se pot sparge și lăsa cruste. Iar mâncărimea cutanată este intensă. Nu e simplu pentru un prichindel să se confrunte cu asta, și nici pentru părinți...

6 puncte esențiale pentru dermatita atopică

1. Dermatita atopică este dificil de diagnosticat, ceea ce înseamnă că părinții se pot simți descurajați.

2. Dermatita atopică se manifestă în cicluri de perioade calme (de remisie) și puseuri, distribuite inegal în timp. Hidratarea pielii cu produse adaptate este cel mai bun mod de a preveni apariția unui nou puseu atopic.

3. Dermatita atopică nu este contagioasă.

4. Afecțiunea poate fi ereditară sau cauzată de o predispoziție genetică. Dacă suferi de dermatită atopică, cel mai probabil și copiii tăi o vor avea, mai ales dacă și celălalt părinte o are. Dar există și cazuri în care copii dezvoltă această afecțiune fără un istoric în familie.

5. Dermatita atopică este caracterizată de pielea cu porțiuni foarte uscate și poroase, asemenea unui burete, care nu mai creează o barieră în fața mediului înconjurător. Astfel, reacționează la numeroși factori: la frig, produse de îngrijire nepotrivite, săpun, transpirație, soare, praf, diferite materiale, stres, mâncare...

6. Dermatita atopică trebuie întotdeauna tratată medical în cazul copiilor, chiar dacă de cele mai multe ori dispare aproape de pubertate.

“Tratamentul prescris de medicul specialist și produsele de îngrijire adaptate sunt esențiale pentru ca cei mici să nu sufere consecințe mai târziu.

Dr. Magali Bourrel-Bouttaz, Dermatolog.

“Julia a avut întotdeauna dermatită atopică, dar în ultimul an s-a agravat. Din cauza molluscum contagiosum are mai multe pete roșii pe picioare și numeroase bășici...”

Aude, mama Juliei (5 ani)

Ține minte

Nu aștepta ca dermatita atopică să treacă de la sine. Fii proactiv. Sunt o mulțime de soluții pentru a preveni și trata puseurile (inclusiv corticosteroizii). Nu există niciun motiv pentru care un copil ar trebui să suporte simptomele dermatitei atopice când este posibil să o controlezi, făcând viața mai ușoară întregii familii.
Molluscum contagiosum este o patologie a pielii des întâlnită la copiii mici. Se rezolvă de la sine, dar poate agrava periodic eczema.

“Foarte contagios în cazul copiilor, molluscum contagiosum este un virus care produce mici denivelări, numite negi. Atunci când pielea atopică este stimulată de factori externi, singurul mod în care știe să reacționeze este prin eczemă. Molluscum determină puseuri în jurul micilor pete, care pot duce la infectări ale zonei dacă cel mic se scarpină. Negii rămân contagioși până când Molluscum dispare, de obicei de la sine, chiar dacă eczema pe care o cauzează nu este contagioasă. În funcție de severitatea Molluscum, doctorul poate decide să elimine negii cu ajutorul unui cauter sau prin crioterapie.”

Dr. Magali Bourrel-Bouttaz, Dermatolog.

Deși nu ne dăm mereu seama, dermatita atopică este o patologie vizibilă pentru ceilalți, ceea ce poate avea un impact psihologic ce se poate observa în comportamentul copiilor. Să fii atent și să îi liniștești este important.

Trei efecte ale dermatitei atopice asupra comportamentului copiilor

Unii copii trăiesc toată viața cu dermatita atopică și nu știu cum este fără. Alții ajung să cunoască senzația de mâncărime cutanată și neplăcerea adusă de petele roșii atunci când cresc. Indiferent de vârstă, această experiență le afectează comportamentul, în funcție de severitatea problemei.

1. Copilul se trezește noaptea și se enervează ușor
Acesta este un scenariu clasic în cazul bebelușilor și copiilor cu piele atopică. Simt senzația de arsură cutanată și pruritul care le strică somnul. Astfel, nu se odihnesc suficient, lucru extrem de important la vârste fragede. În funcție de copil, oboseala se poate acumula până la punctul în care își pierde ușor cumpătul peste zi, starea de spirit se schimbă rapid și devine ușor iritabil.

Dermatita are efecte asupra comportamentului copiilor

"Săptămâna trecută, Julia a fost deranjată de o pată de roșeață cutanată. Nu a vrut să meargă la culcare și a vrut un tratament topic sub formă de cremă. Îi era teamă că nu va dormi din cauza dermatitei atopice. Am pus puțin emolient pe pată, nu tratamentul de la medic, pentru că nu era cazul. Julia s-a calmat și a mers în pat fără probleme.”

Aude, mama Juliei (5 ani)

2. Copilul tău nu poate sta locului
Este tot un rezultat al disconfortului cauzat de dermatita atopică. Bebelușii par adesea agitați sau prea energici, mișcându-se mult. Copiii mai mari nu pot sta locului pentru un timp mai îndelungat, ceea ce poate fi interpretat greșit la școală. Le poate fi dificil să se concentreze, mișcându-se mult, scărpinându-se, putând fi percepuți ca problematici, când, de fapt, sunt doar deranjați de mâncărimea cutanată.

3. Copilul tău nu se simte bine în pielea lui
Dacă dermatita atopică este severă și continuă pentru câteva luni sau ani, poate afecta modul în care copilul își dezvoltă identitatea. Dr. Bourrel-Bouttaz, dermatolog, analizează autoportretele desenate de copiii cu piele atopică. Ea detectează sentimentele și emoțiile cu care se confruntă acești copii. Ei se pot simți diferiți de ceilalți și pot avea o imagine dureroasă despre propriul corp, ceea ce poate cauza o tristețe adâncă, deseori bine ascunsă. Părinții ar trebui să le dea încredere copiilor și să le ofere resursele pentru a se apăra în aceste situații neplăcute.

"Anul trecut, în timpul lockdown-ului, Julia nu prea mergea la școală purtând pantaloni scurți sau fuste care să îi lase picioarele descoperite. Anul acesta, o sa am o discuție cu ea despre dermatita atopică și petele lăsate de molluscum contagiosum. Trebuie să învețe să nu se lase afectată. Copiii, chiar și atunci când sunt mici, nu sunt întotdeauna buni unii cu ceilalți. O sa am aceeași abordare ca de obicei, că această afecțiune nu este un lucru atât de important pentru ea ca persoană."

Aude, mama Juliei (5 ani)

Dermatita atopică are un
real impact psihologic

Chiar dacă nu este o afecțiune gravă și nu este deloc contagioasă, dermatita atopică poate schimba viața întregii familii. În cazul bebelușilor, ei nu au alta modalitate de a-și exprima disconfortul decât prin plâns. Ca părinte, este dificil să fii calm atunci când copilul tău plânge în fiecare noapte. Copiii mai mari pot vorbi despre disconfortul lor, dar pot fi iritați, triști sau hiperactivi, comportament care poate fi interpretat greșit. Este mai bine să înțelegem impactul psihologic pe care dermatita atopică îl are pentru a-l trata în mod corespunzător.

Eczema la copii se trateaza

“Cu cât pielea este mai sănătoasă, cu atât copilul se simte mai bine și poate crește și el într-un mod sănătos. “

Joël Pacoret, Psiholog.

Consecintele asupra vietii de familie ale eczemei atopice la copii
Consecințele dermatitei atopice asupra
vieții de familie

Evident că părinții sunt în linia întâi. Psihic, ei sunt adesea epuizați. Somnul întrerupt al copiilor se traduce și în nopți nedormite pentru părinți. Oboseala se adună, nu știu sigur cât va dura această etapă și sunt nevoiți să apeleze la rezervele de răbdare pentru a nu se enerva din orice.

Psihologic, părinții copiilor cu pielea atopică adesea se simt singuri și lipsiți de orice putere. În cazul bebelușilor, într-o astfel de situație este greu să formeze o legătură cu copilul. Diagnosticarea poate dura, această afecțiune nefiind atât de cunoscută. Astfel, mulți dintre părinți se simt confuzi, iar unii se pot simți chiar vinovați pentru ce i se întâmplă copilului, deși dermatita atopică nu este o afecțiune atât de severă.

"Când îi văd petele roșii de pe picioare mă simt atât de prost. Mă simt neajutorată. Cortizonul calmează, dar nu este eficient dacă îl folosim mereu. Emolientul calmează, de asemenea, pruritul, dar nu este ușor de aplicat zilnic, mai ales atunci când pielea trece printr-un puseu. Nu știu niciodată cu certitudine ce să fac... "

Aude, mama Juliei (5 ani)

Este normal ca părinții să se îngrijoreze pentru starea de bine a copiilor. Pielea atopică nu este ceva de care părinții sunt responsabili. Dermatita atopică este efectul lumii moderne asupra profilului genetic. Acum 50 de ani, doar 3% dintre copii aveau pielea atopică. Mediul înconjurător și, mai ales, poluarea sunt problema acum. Poluarea schimbă modul în care genele noastre funcționează.

Dr. Magali Bourrel-Bouttaz, Dermatolog.

Dermatita atopică este legată de o predispoziție genetică. Este rezultatul loteriei biologice, iar părinții nu pot face nimic să schimbe asta. Patologia generează oboseală cronică și poate da naștere tensiunilor și certurilor în cuplu. Oboseala și stresul sunt normale în orice familie, indiferent dacă cei mici au pielea atopică sau nu. De aceea, este important să faci diferența între ce este cauzat de afecțiune și ce nu. În cuplu este important și să comunici pentru a deveni o echipă și pentru a fi mai capabili să faceți față situațiilor stresante. În ceea ce privește familia și prietenii, este esențial să le explici problemele cauzate de dermatită și să stabiliți o listă de lucruri care sunt permise (dietă, produse de îngrijire), mai ales dacă ei te ajută să ai grijă de copil în unele momente. Poate că nu se vor ocupa la fel de bine precum o faci tu acasă, dar este și aceasta o oportunitate de învățare – nu putem să deținem întotdeauna controlul total.

Joël Pacoret, Psiholog.

Din fericire, știința a făcut posibilă dezvoltarea unor produse eficiente și atente care pot răspunde nevoilor pielii tale.

Dă pielii puterea să întârzie apariția unui nou puseu atopic.

citește următorul articol