1. Contactul cu haine din lână, pigmenții închiși la culoare din îmbrăcăminte (de culoare neagră, maro, bleumarin), conservanții din mâncare, aromele artificiale și potențiatorii de aromă, agenții care alterează valoarea pH-ului, precum săpunurile și loțiunile cosmetice care degresează puternic, detergenții agresivi și pudrele alcaline.

2. Senzația de mâncărime se amplifică atunci când pielea se încălzește și transpiră. Se recomandă, astfel, mișcarea și sporturile în aer liber.

3. S-a demonstrat științific că deficiența vitaminei D3 în timpul sarcinii poate determina declanșarea dermatitei atopice la cel mic, după naștere.1

4. Dacă testele alergice arată o reacție pozitivă la un anumit aliment, dar nu se remarcă semne de intoleranță (agravarea leziunilor pielii, prurit la nivelul cavității bucale, inflamarea buzelor, a limbii, diaree, balonare etc), eliminarea completă a acelui aliment poate însemna pierderea oportunității de a produce toleranță la acel alergen.

5. Este importantă menținerea unei greutăți corporale în limite normale. Studiile au arătat că în cazul persoanelor supraponderale sau obeze, simptomele dermatitei atopice se înrăutățesc.2

6. Tratamentul de bază pentru dermatita atopică, atât în perioadele de remisie, cât și în puseuri, rămâne aplicarea cremelor dermatologice emoliente, special create pentru această afecțiune.

7. Nu există studii care să demonstreze că antihistaminicele ameliorează simptomele dermatitei atopice.3

8. Doar 2,5% dinte cei atopici sunt alergici la proteina din laptele de vaca. De aceea, nu este recomandată substituirea laptelui cu alte preparate în cazul în care doar suspectăm că cel mic suferă de această alergie.

9. În cazul atopicilor, este importantă selecția unei școli și chiar a unei profesii adecvate (meserii precum cea de hair-stylist, medic stomatolog sau lucrător în piele nu sunt recomandate).

10. Pentru cei cu dermatită atopică se recomandă înotul, dar mai puțin cel în piscină, din cauza clorinării apei. O variantă de dorit ar fi alegerea unei piscine dezinfectate prin ozonare.

1. Willers SM, Devereux G, Craig LC, McNeill G, Wijga AH, Abou El-Magd W, et al. Maternal food consumption during pregnancy and asthma, respiratory and atopic symptoms in 5-year-old children. Thorax. 2007;62:773–779.

2. Association of atopic dermatitis with being overweight and obese: a systematic review and metaanalysis. Zhang A, Silverberg JI.

3. www.ncbi.nlm.nih.gov