Dermatita atopică este cea mai răspândită formă de dermatită, afectând, la nivel global, aproximativ 20% dintre copii și până la 3% din totalul populației adulte. Această afecțiune a pielii începe să se manifeste încă din primele luni de viață, cu influențe negative asupra stării generale a micuților. De aceea, este important să putem recunoaște din timp simptomele dermatitei atopice, pentru le putea oferi celor mici, sub îndrumarea unui specialist dermatolog, tratamentul și îngrijirea corespunzătoare.

Pentru a identifica în mod corect manifestările dermatitei atopice, este esențial să știm cum arată aceasta. Iată un scurt gid vizual al dermatitei atopice: În timpul unui puseu, pielea devine inflamată, roșie și poate prezenta rani. În perioadele de remisiune, pielea va avea un aspect normal sau, în cazurile de eczemă cronică, aceasta va fi uscată și îngroșată.

Bebelușii mai mici de un an vor avea o piele uscată, cu un aspect roșiatic și ușor solzos, dar și posibile semne de scărpinare, lăsate de unghiuțele celor mici. Pe măsură ce cresc, copiii se vor scărpina din ce în ce mai viguros, fapt care va oferi eczemei un aspect inconfortabil. Din cauza scărpinării, pielea se îngroașă și se întărește.

Copiii mai mari (10+ ani) pot avea bășicuțe ce apar recurent și care vin însoțite de senzații puternice de mâncărime. În această categorie de vârstă, dermatita atopică se poate extinde într-o formă numulară – cu zone de forma și dimensiunea unor monede, dispersate pe suprafața corpului, în care pielea este foarte uscată și roșie, cu senzații de mâncărime. În cazul adulților, pielea afectată de dermatită atopică este mai uscată și mai îngroșată decât cea a copiilor.