Dermatita atopică este o afecțiune a pielii, cu implicații ce pot influența în mod negativ atât calitatea vieții celor afectați, cât și a familiilor acestora. Dermatita atopică se manifestă prin mâncărimi puternice, schimbări ale aspectului și texturii pielii, inflamații, cruste sau aspect solzos. Toate aceste simptome, cărora li se adaugă restricțiile specifice, afectează starea psihologică a individului și percepția acestuia asupra vieții.

Consecințele dermatitei atopice devin cu atât mai însemnate cu cât vorbim despre o afecțiune care apare, în 90% dintre cazuri, în primii ani de viață. Vorbim, așadar, despre o afecțiune care își exercită influențele asupra unui psihic în curs de dezvoltare, nepregătit să le facă față. Acesta este motivul primordial pentru care trebuie să discutăm cu cei mici despre dermatita atopică.

Tulburările de somn sunt principalul inamic al stabilității psihologice. Cum mâncărimile din timpul puseelor sunt resimțite mai puternic pe timpul nopții, peste 60% dintre cei afectați suferă de tulburări de somn. Acestea provoacă o stare generală de oboseală, schimbări bruște de dispoziție și un comportament psihosocial defectuos. Leziunile pielii reprezintă, de asemenea, un factor de stres. Rușinea, comentariile răutăcioase sau șicanele îi pot determina pe cei mici să se izoleze de alți copii și, în cele mai rele dintre scenarii, pot conduce la depresie sau la abandonul școlar.

Totodată, restricțiile specifice afecțiunii contribuie la întărirea sentimentului de diferență în raport cu ceilalți copii. Activitățile, hăinuțele, vacanțele, înotul și sporturile, posibilitatea de a avea un animal de companie sau timpul petrecut cu prietenii, toate sunt condiționate de managementul dermatitei atopice. Aceste aspecte ale afecțiunii pot contribui la o dezvoltare psihosocială precară a copiilor.

Pentru a ne asigura că micuții se vor dezvolta armonios din toate punctele de vedere, este necesar să le explicăm tot ce trebuie să știe despre dermatita atopică – ce este, cum apare, de ce nu este contagioasă, de ce este importantă îngrijirea atentă a pielii atopice și cum se face aceasta. Apelați cu încredere la un specialist psiholog în cazul în care simțiți că ajutorul oferit necesită întăriri.

Prin folosirea unor dermatocosmetice special dedicate pielii atopice, îi putem ajuta pe cei mici să suporte mai ușor capriciile dermatitei atopice. Gama Atoderm de la Bioderma conține produse cu formule dermatologice brevetate, care reconstruiesc bariera naturală a pielii și contribuie activ la ameliorarea simptomelor.