Transpirația

Transpirația este o sursă suplimentară de deshidratare pentru pielea atopică și poate fi un iritant puternic pentru unele persoane, provocându-le senzații de mâncărime și înțepături. Sfat. Încercați să îndepărtați transpirația de la suprafața pielii cât mai curând după apariția acesteia. După o sesiune de exerciții sau de transpirație intensă, faceți un duș scurt și aplicați o cremă puternic hidratantă la cel mult 3 minute de la ieșirea din duș, pe pielea încă umedă.

În cazul copiilor care transpiră afară, la joacă și nu au acces rapid la un duș, vom îndepărta transpirația cu o cârpă moale, înmuiată în apă, tamponând ușor pielea (fără a freca!). Vom ține cont în special de zonele în care pielea face cute, unde transpirația se poate aduna. Imediat după ștergere, vom aplica un strat generos de cremă hidratantă și vom schimba hăinuțele micuțului.

Temperaturile și umiditatea

Temperaturile ridicate și umiditatea provoacă apariția transpirației și pot conduce la iritarea pielii. Dacă în aer liber aceste constante nu pot fi controlate, situația se schimbă în spațiile închise.

Sfat: Reglați temperatura ambientală cu ajutorul aparatelor de aer condiționat. Nu scăpați din vedere umiditatea din încăpere – aceasta scade ca efect al aerului condiționat. Folosiți un umidificator pentru a menține un nivelul de umezeală de 40-50% (orice scade sub 40% va determina o deshidratare a pielii).

Recomandăm hidratarea pielii cu emolientul Atoderm Intensive Gel-Cremă precum și respectarea unui ritual de îngrijire a pielii atopice pe timp de vară.  

Expunerea la soare

Soarele verii este benefic pielii atopice, ajutând-o să sintetizeze vitamina de care aceasta are atât de multă nevoie – vitamina D. Ca orice alt stimulent extern, soarele devine o problemă atunci când nu este dozat corect.

Sfat: Feriți-vă de la fața soarelui în perioadele de maximă activitate: 12:00 – 18:00 PM. Asigurați-vă că vă protejați corect pielea de razele nocive – folosiți o cremă cu protecție UV ridicată (preferabil SPF 50+), pe care o aplicați la aproximativ jumătate de oră după aplicarea cremei hidratante.

În alegerea cremei de protecție solară, este bine să vă orientați la cele care conțin filtre minerale 100%, precum Photoderm Mineral Spray. Acest tip de creme UV nu sunt absorbite în piele, ci rămân la suprafața acesteia, formând o barieră protectoare.

Activitățile specifice

Între cele mai râvnite activități de vară, înotul pare să domnească. Pe cât de râvnită, pe atât de controversată, totuși, pentru pielea atopică. Părerile sunt împărțite: unii specialiști sfătuiesc împotriva băilor în piscine tratate cu clor, alții spun că apa cu clor este benefică pielii atopice, neutralizând stafilococul auriu și, implicit, riscul de infecții.

Adevărul este undeva la mijloc și rezonează perfect cu mult-propovăduita măsură. Sfat. Înainte de a ne bălăci în piscină, vom hidrata puternic pielea cu Atoderm Intensive Balsam și vom aplica o cremă cu SPF. Un duș scurt și încă un strat de cremă hidratantă vor fi necesare după ieșirea din piscină. Pentru a elimina stafilococul auriu fără o deshidratare suplimentară a pielii, sunt recomandate sesiuni de înot de maximum 15-20 de minute.