Astfel, pielea se deshidratează până la punctul în care devine roșiatică, inflamată, capătă un aspect solzos, se descuamează sau chiar se crapă. De aceea, în tratamentul și întreținerea pielii atopice, hidratarea este cea mai importantă acțiune.

Cremele, loțiunile și alifiile îndeplinesc două funcții principale: 1) hidratarea directă a pielii; 2) întărirea barierei acesteia, astfel încât pielea să nu mai piardă apă. Clasificarea produselor emoliente în loțiuni, creme și alifii se face în funcție de raportul de apă și ulei din conținutul acestora.

Alifii

Alifiile au cel mai ridicat conținut de ulei și un efect optim în menținerea hidratării pielii. Acestea au o textură unsuroasă și o perioadă de absorbție mai îndelungată, fapt pentru care anumite persoane preferă să o folosească seara, înainte de culcare.

Creme

Cremele ocupă locul secund în privința cantității de uleiuri conținute, dar sunt la fel de eficiente în menținerea hidratării pielii. Datorită nivelului mai scăzut de uleiuri, cremele sunt mai puțin unsuroase și se absorb mai rapid în piele.

Loțiuni

Cu un conținut preponderent apos, loțiunile sunt codașe în materie de uleiuri. De aceea, acestea se evaporă rapid, fără a crea bariera hidratantă de care pielea are nevoie.

În alegerea produsului emolient, este esențial să ținem cont de faptul că pielea atopică are o serie de nevoi specifice, fundamental diferite de cele ale pielii sănătoase, care se mai usucă din când în când. Astfel, vom alege creme special concepute pentru pielea atopică, care să nu conțină ingrediente cu potențial alergen sau iritant. Produsele dezvoltate de Bioderma pentru gama Atoderm sunt concepute plecând de la nevoile pielii atopice și conțin formule brevetate, care repară și reconstruiesc bariera naturală de protecție a pielii.

Dată fiind importanța hidratării în tratarea dermatitei atopice, este crucial să înțelegem cum și când să aplicăm produsele emoliente pentru un rezultat optim. Iată câteva sfaturi:

articol bullet

Aplicați un strat generos de Atoderm Intensive Balsam pe întreaga suprafață a pielii, la cel mult trei minute de la ieșire din dus, pentru a menține nivelul de hidratare și a proteja bariera pielii;

articol bullet

Încercați să vă programați rutina de îngrijire seara, înainte de culcare, astfel încât pielea să aibă toată noaptea la dispoziție pentru a se hidrata;

articol bullet

Pentru a evita răspândirea bacteriilor prin contactul dintre mână și întreg conținutul cremei, este recomandat să folosiți un recipient cu pompă dozatoare;

articol bullet

Încălziți crema între palme înainte de aplicare, pentru o întindere mai ușoară;

articol bullet

Ungeți pielea de sus în jos, în sensul creșterii firului de păr. Evitați frecarea pielii și mișcările circulare;

articol bullet

În cazul în care absorbția nu se face imediat, nu eliminați excesul de cremă. În câteva minute va fi absorbit și acesta; Ungeți mâinile cu cremă după fiecare contact cu apa.