CE ESTE DERMATITA ATOPICĂ?

Este o boală cronică, caracterizată prin erupții alergice ale pielii, care apar repetitiv și determină senzație intensă de mâncărime (prurit).

SENZAȚIA DE MÂNCĂRIME - PRURITUL

Este manifestarea principală și caracteristică a dermatitei atopice. Pruritul apare la toate vârstele, atât la sugar, la care uneori părinții nu remarcă sau nu înțeleg gestul de scărpinat al copilului, dar și la adult.

CUM AFECTEAZĂ STAREA GENERALĂ DE BINE?

Ea poate fi foarte deranjantă, producând agitație, dereglări ale somnului sugarului, lipsa de poftă de mâncare și afectând, în consecință, dezvoltarea copilului. La adult, senzația de mâncărime induce o stare de nervozitate, insomnie, tendința de a se scărpina în mod necontrolat, chiar și în public, ceea ce poate afecta viața socială și profesională.

USCACIUNEA CUTANATĂ

Cea mai frecventă caracteristică a pielii copilului și adultului cu dermatită atopică este uscăciunea. Pielea este aspră, rugoasă și se decojește fin.

Uscăciunea este prezentă aproape permanent, atât în perioadele de acalmie a erupțiilor, cât și în perioadele cu eczeme extinse. Ea se explică prin scăderea filmului hidrolipidic al pielii, acea peliculă invizibilă de lipide care asigură hidratarea și bariera naturală a pielii.

DE CE NU TREBUIE IGNORATĂ?

Pielea uscată are la nivel microscopic mici fisuri care permit intrarea substanțelor chimice (alergenilor), cu producerea ulterioară a eczemelor. Prin aceste mici fisuri pătrund și agenții infecțioși, care produc suprainfecții.

Totodată, uscăciunea determină scărpinatul zonelor de eczemă, pe care apar astfel răni și cruste, care devin locuri de pătrundere și dezvoltare a microbilor și virusurilor. Pacienții cu dermatită atopică sunt mai predispuși la infecții ale pielii cu stafilococi, micoze (ciuperci ale pielii), veruci (negi).

CUM SE DIAGNOSTICHEAZĂ?

Diagnosticarea dermatitei atopice este aproape exclusiv clinică. Medicul dermatolog sau pediatru apreciază, după aspectul și localizarea leziunilor, dacă acestea se încadrează într-un astfel de diagnostic. Esențial este și caracterul cronic, repetitiv al erupțiilor, care determină adresarea în repetate rânduri la medicul specialist. Analizele de laborator nu au relevanță decât în puține cazuri. Atunci când se suspectează o suprainfecție a eczemelor, se recoltează de pe piele secreții sau scuame din care se fac analize bacteriologice sau micologice. Nivelul imunoglobulinelor E este de obicei crescut la pacienții cu dermatitită atopică, dar nu este un element obligatoriu pentru diagnostic.

CUM SE MANIFESTĂ?

Adulți

Manifestările caracteristice ale dermatitei atopice sunt erupții alergice ale pielii, sub forma unor pete de dimensiuni mai mari sau mai mici, cu roșeață, inflamație și descuamare (eczeme).

Sugari

Apare de obicei la nivelul feței, care este palidă, cu roșeață a pomeților, a zonei din jurul gurii și ochilor. Sunt afectate frecvent zona gâtului, trunchiului, mâinilor și picioarelor. Dermatita atopică nu apare pe zona scutecelor.

Copii mai mari și adulți

Eczemele sunt localizate mai ales în pliurile coatelor și genunchilor, unde pielea devine roșie și îngroșată.

SE RECOMANDĂ PRODUSE SPECIALE DE ÎNGRIJIRE?

Da, pielea atopică are nevoie de o îngrijire specială, care nu doar să trateze simptomele, ci să îi ajute barierele naturale de protecție să se regenereze. Atoderm Intensive Gel-cremă a fost creat exact cu acest scop: să contribuie la refacerea barierei cutanate și să asigure o experiență plăcută de aplicare chiar și în timpul lunilor de vară.

Îngrijire hrănitoare ultra-fresh
Efect calmant
Acțiune intensă anti-prurit
Limitează agravarea uscăciunii cutanate
Descoperă rutina de îngrijire completă în 3 pași pentru toată familia
1 | CURĂȚ
2 | MENȚIN
3 | TRATEZ
vezi toate produsele >>