Glosar dermatologic

Glosar dermatologic

Descoperă dermatologia și pielea de la A la Z cu Glosarul nostru Dermatologic: un dicționar dermatologic al cuvintelor esențiale de care ai nevoie pentru a înțelege mai bine produsele dermatocosmetice și modul în care funcționează pielea.

A

ACARIENI

Acarienii sunt organisme microscopice din familia arahnidelor și pot fi responsabili pentru reacțiile alergice în cazul dermatitei atopice, a astmului bronșic și a altor afecțiuni din spectrul atopic. Acarienii trăiesc și se dezvoltă în medii calde, umede, cum ar fi păturile, covoarele, canapelele și chiar jucăriile, mai ales plușurile.

ALERGEN

Alergenul este o substanță străină care declanșează o reacție alergică. Organismul folosește celulele sale imunitare să atace substanțele care nu sunt, de fapt, periculoase. Alergenii care pot declanșa dermatite, rinită alerigică sau chiar o criză de astm bronșic includ acarienii de praf, polenul și părul de animale. Însă lista alergenilor sau substanțelor cu potențial alergen este foarte lungă.

APĂ MICELARĂ

Soluție apoasă pentru igienă ce conține agenți tensioactivi care se grupează și formează structuri numite micele.

ATOPIE

Atopia este o predispoziție ereditară a sistemului imunitar de a dezvolta reacții de hipersensibilitate la anumiți factori. Atopia se manifestă într-o varietate de forme, cum ar fi dermatita atopică, astmul bronșic, conjunctivita sau alergiile la alimente.

AMINOACIZI ESENȚIALI

Esențiali pentru diviziunea celulară și puternic implicați în comunicarea celulară (receptori, mesageri). Aceștia sunt utilizați în sinteza proteinelor (colagen, elastină, etc. ) și a enzimelor.

ANTIOXIDANT

Substanțe (vitamine, oligoelemente, micronutrienți, etc.) care reduc sau previn oxidarea altor substanțe chimice și care protejează organismul împotriva efectelor negative cauzate de radicalii liberi sau de speciile de atomi reactive la oxigen.

B

BACTERII

Microorganisme unicelulare care se găsesc aproape oriunde și sunt vitale pentru ecosistemul planetei. Bacteriile se găsesc și pe piele, unele fiind benefice ecosistemului pielii, altele pot provoca boli, în anumite condiții. 

BARIERĂ CUTANATĂ

Bariera cutanată are un rol esențial pentru pielea noastră, fiind responsabilă de apărarea, conservarea și regenerarea cutanată. 

C

CELULELE LANGERHANS

Celule din epidem care joacă un rol important în sistemul imunitar.

COLAGEN

O proteină fibroasă, prezentă în derm, produsă de fibroblaști, aceasta contribuie la rezistența, tonusul și elasticitatea pielii.

COMEDOGENIC

Cauzează apariția comedoanelor (punctele negre).

COMEDON

Imperfecțiune a pielii care conține sebum. Există două tipuri: comedoane deschise sau "puncte negre" și comedoane închise sau "microchisturi".

CORNEOCITE

Celule din stratul cornos (stratul superior al epidermului), care au rol de protecție în primul rând față de agresiunile externe.

D

DERM

Țesut de susținere sau conjunctiv situat între epiderm și hipoderm.

DERMATITĂ

Termenul face referire la orice boală manifestată prin inflamația pielii, având ca simptome: pielea uscată, roșeața cutanată, pruritul (mâncărimea cutanată), etc.

DERMATITĂ ATOPICĂ

Dermatita atopică este cea mai răspândită formă de dermatită, reprezentând o afecțiune a pielii care se manifestă prin deshidratarea stratului cutanat, prin senzații de mâncărime (prurit) sau prin schimbarea texturii și a aspectului pielii. Dermatita atopică reduce capacitatea pielii de a reține apă, ceea ce duce la o deshidratare extremă, până în punctul în care devine inflamată, capătă un aspect solzos, se descuamează sau se crapă. În 97% dintre cazuri, dermatita atopică se observă încă din primele luni de viață.

DERMATOLOGIE

Specialitate medicală ce se ocupă de totalitatea problemelor și bolilor care apar la nivelul pielii, de la orice vârstă.

DESMOZOM

Joncțiune intercelulară care conectează între ele celulele stratului bazal al epidermului pentru a da coeziunea țesuturilor.

DESCUAMARE

Eliminare normală a celulelor stratului cornos (strat superficial al pielii) care se desprind constant de pe suprafața pielii.

DIFERENȚIERE

Procesul prin care keratinocitele din stratul bazal devin corneocite (keratinocite din stratul cornos).

E

ECZEMĂ

Reprezinta inflamarea pielii cauzată de diferite iritații, manifestată prin înroșirea pielii, descuamare sau formarea de vezicule, lichid și cruste. 

ELASTINĂ

Proteină fibroasă prezentă în derm și formată din fibroblaști. Aceasta joacă un rol important în elasticitatea pielii.

EMOLIENT

Produs dermatocosmetic utilizat pentru protecția, hidratarea și netezirea pielii.

EPIDERM

Parte superficială a pielii formată dintr-un epiteliu stratificat, constituită în principal din celule numite keratinocite.

EPITELIU

Țesut de acoperire constituit din unul sau mai multe straturi de celule.

ERITEM

Înroșire superficială, sub formă de pete, care apare în diverse boli. În general, înroșirea este de durată scurtă, iar temperatura pe zona inflamată este mai ridicată.

ERITRODERMIE

Înroșirea pielii pe aproape toată suprafața ei, însoțită de descuamare și mâncărime (prurit). Apare atunci cand se agravează o eczemă sau un psoriazis, în intoxicații cu medicamente sau în bolile infecțioase.

F

FIBROBLAST

Celulă ce asigură sinteza fibrelor de elastină și colagen, dar și substanța fundamentală din derm.

FILM HIDROLIPIDIC

Format din apă, sebum, minerale și compuși organici din epiderm sau secretați de glandele sudoripare și sebacee, această emulsie hidratează stratul cornos în timp ce îl izolează și îl protejează de mediului înconjurător.

FOLICUL POLISEBACEU

Ansamblu format dintr-un fir de păr, una sau mai multe glande sebacee și un mușchi erector (care provoacă creșterea firelor de păr).

FOTOPROTECTOR

Substanță care protejează de razele solare, în special de radiațiile ultraviolete.

FOTOPROTECȚIE

Acțiunea de a proteja împotriva radiațiilor solare.

FOTOSENSIBILITATE

Sensibilitate individuală privind răspunsul în mod obiectiv al fiecăruia dintre noi la lumina soarelui.

G

GERMEN

Element microscopic din care se dezvoltă, în anumite condiții, un organism nou.

GLANDĂ SEBACEE

Atașată, de regulă, unui fir de păr, această glandă secretă sebum.

GLANDĂ SEBACEE

Glanda din piele care produce grăsimea pielii, care apără pielea de microorganisme, alergeni și înmoaie pielea.

GLANDĂ SUDORIPARĂ

Glandă tubulară din piele care produce sudoare (transpirație) care este eliminată prin pori.

H

HIPERSEBOREE

Producție excesivă de sebum a glandelor sebacee.

HIPODERM

Situat sub derm, acesta reprezintă partea mai profundă a pielii și este bogat în țesut gras. Hipodermul acționează ca rezervă de energie și de amortizare a șocurilor mecanice.

I

INGREDIENT ACTIV ÎMPOTRIVA RADICALILOR LIBERI

Un ingredient activ menit să oprească oxidarea structurilor pielii (ADN, proteine, lipide), deoarece oxidarea este responsabilă pentru îmbătrânirea cutanată prematură și apariția celulelor canceroase.

IRITAȚIE

Inflamație a pielii.

INFECȚIE

Proces rezultat din pătrunderea în piele sau organism a unor microbi.

J

JONCȚIUNE DERMO-HIPODERMALĂ

Membrană complexă situată între derm și hipoderm.

K

KERATINĂ

Proteină cu rol major găsită în celulele stratului cornos și care formează, de asemenea, părul și unghiile. Aceasta este deosebit de rezistentă la stresul mecanic extern.

KERATINIZARE

Procesul prin care keratinocitele din stratul bazal devin corneocite (keratinocite în stratul cornos).

KERATINOCITE

Celulele epidermice care produc keratină și mulți mediatori implicați în reacția inflamatorie.

L

LIPIDE

Numite - de regulă - grăsimi, aceste substanțe insolubile în apă sunt formate din acizi grași care s-au alăturat altor compuși.

M

MECANISM DECLANȘATOR (TRIGGER)

Proces prin care sistemul imunitar reacționează exagerat, de exemplu: alergie, eczemă.

MELANINĂ

Pigment de culoare închisă, produs de melanocite (celule responsabile de pigmentare), care protejează pielea împotriva radiațiilor solare. Sinteza acestuia crește sub influența luminii solare.

MELANOCITE

Celule localizate la joncțiunea dermo-epidermică, acestea sintetizează melanina responsabilă de pigmentarea pielii.

MELANOGENEZĂ

Procesul de formare a pigmenților de melanină.

MELANOM

Tumoră canceroasă caracterizată prin proliferarea anormală a melanocitelor, aceasta apare cel mai adesea sub formă de pete pigmentare. Evoluția sa poate fi fatală dacă nu este detectată în fază incipientă.

MICOZĂ

Reprezintă un nume generic dat bolilor infecțioase provocate de ciuperci microscopice. Când aceaste ciuperci găsesc condiții specifice pentru a se dezvolta se înmultesc și produc infecții.

MICROCHIST

Mici umflături inflamatorii ale pielii formate din sebum, celule keratinizate și/sau bacterii ca urmare a obstrucției canalului sebaceu printr-un comedon.

N

NON COMEDOGENIC

Previne apariția comedoanelor - puncte albe-puncte negre, nu blochează porii.

NONACNEGEN

Previne apariția acneei.

O

OLIGO-ELEMENTE

Co-factori ai multor enzime implicate în reacțiile chimice ale metabolismului nostru.

P

PARABENI

Conservanți utilizați pe scară largă în compoziția produselor de îngrijire personală care împiedică formarea fungilor, bacteriilor și a altor microbi, în mod special în mediul umed și cald întâlnit în baie.

PEPTIDE

Lanțuri de aminoacizi care formează anumite proteine, cum ar fi colagenul - până la 80% din piele este alcătuită din colagen.

PSORIAZIS

Boală a sistemului imunitar, cu manifestare la nivelul pielii: mâncărime (prurit), uscăciune, crăpături, cruste sidefii, în zone bine delimitate.

PIELE SENSIBILĂ

Piele care reacționează exagerat la factori precum schimbările de temperatură, umiditate, razele soarelui, poluare sau stres, boli sau probleme hormonale.

PIELE USCATĂ

Piele descrisă mai mult prin senzații - disconfort trecător, o ușoară senzație de "piele care ține", descuamare ușoară, mâncărime (prurit).

PIELE

Cel mai mare organ al corpului, aceasta reprezintă mai mult decât un simplu înveliș. Pielea cântărește aproximativ patru kilograme și jumatate și îndeplinește o serie de funcții care ajută la menținerea sănătații.

PAPULE

Leziuni superficiale ale pielii, cu aspect de ridicătură roșiatică sau neagră, având conținut solid, de mărime până într-un cm, care apar în anumite boli de piele.

PUSTULE

Leziuni ale pielii constituite din ridicături bine delimitate, care conțin lichid purulent.

PUROI

Puroiul este un lichid dens, vâscos, de diferite culori: alb, galben sau verzui, cu miros urât, care este produs în urma unei infecții bacteriene.

PLAGĂ

Plaga sau rana reprezintă leziune a pielii provocată accidental sau chirurgical.

PATOGENI

Microbi, diferiți agenți sau factori de mediu care provoacă boli, infecții sau sunt purtători de boli.

R

RADICALI LIBERI

Cu o durată de viață scurtă, aceste molecule foarte energice inițiază reacții în lanț care alterează ADN-ul, proteinele și lipidele, cauzând îmbătrânirea pielii și pot genera chiar celule canceroase.

S

STRATUL BAZAL

Cel mai profund strat al epidermului, stratul bazal este compus dintr-un singur rând de celule conectate între ele prin joncțiunea intercelulară sau desmozomi. Stratul bazal este numit, de asemenea, stratul germinativ (celulele sale se divid în mod continuu și stau, prin urmare, la originea tuturor celulelor epidermului).

STRATUL CORNOS

Stratul cel mai superficial al epidermului, compus dintr-un număr variabil de rânduri de celule sau corneocite, complet aplatizate, care formează lamele suprapuse, desprinzându-se la suprafață. Acesta protejează pielea.

STRATUL GRANULOS

Acest strat este situat între stratul lucid și stratul cornos, fiind format din câteva straturi de celule aplatizate considerabil și granuloase.

STRATUL LUCID

Cunoscut, de asemenea, și ca stratul Malpighi, acest strat al epidermului situat între stratul bazal și stratul granulos este alcătuit din keratinocite dispuse pe mai multe rânduri suprapuse.

SOLUȚIE MICELARĂ

Soluție apoasă ce conține agenți tensioactivi care se grupează și formează structuri numite micele.

SEBUM

Constând, în principal, din grăsimi, această substanță este secretată de glandele sebacee.

SCUAME

Lamele mici epidermice uscate care se desprind în masă la suprafața pielii (de exemplu, mătreața).

SPF

Factor de protecție solară - reprezintă cantitatea de radiaţie pe care pielea o poate primi până în momentul în care începe să se înroşească atunci când foloseşti cremă cu protecţie, faţă de situaţia în care pielea nu este protejată.

SQUALENE

Lipidă (grăsime) produsă în mod natural de propriile celule ale pielii, la nivelul glandelor sebacee, cu rol în a menține pielea hidratată și bariera cutanată nealterată.

STAFILOCOC AURIU

Bacterie prezentă de obicei pe piele, provoacă infecții atunci când bariera cutanată este alterată sau există leziuni la nivelul pielii și nu sunt tratate corespunzător.

STRES OXIDATIV

O cauză majoră a îmbătrânirii cutanate, acesta este rezultatul unui dezechilibru între oxidanți (creștere) și anti-oxidanți (scădere), responsabil pentru alterarea biomoleculelor (ADN, carbohidrați, proteine, lipide).

T

TEXTURA PIELII

Starea suprafeței pielii noastre. În mod ideal, pielea ar trebui să fie moale, cu o textură netedă și uniformă.

U

UVA

Emise de soare, aceste raze ultraviolete ce ajung la suprafața Pământului au rol semnificativ în pigmentarea pielii (bronzare), îmbătrânirea cutanată și apariția cancerului de piele, printre altele.

UVB

Emise de soare, aceste raze ultraviolete ce ajung la suprafața Pământului au rol semnificativ în apariția arsurilor solare, a bronzului și a cancerului de piele, printre altele.

V

VITAMINE

Substanțe chimice organice necesare în cantități mici pentru o piele și un organism sănătos.

VITAMINA D3

Vitamină sintetizată la nivelul pielii după expunerea la radiațiile UVB, aceasta aduce multe beneficii organismului. Pentru a sintetiza o cantitate optimă de vitamina D3 în organism, este necesar ca un adult să se expună la soare de minim 2 ori pe săptămână, aproximativ 10-15 minute pe zi.

X

XEROZĂ

Termenul medical pentru pielea uscată, aspră la atingere, căreia îi lipsește hidratarea statului extern al epidermului, ceea ce duce la crăparea pielii. Este frecvent întâlnită la persoanele cu dermatită atopică.