Glosar dermatologic
Descoperă dermatologia și pielea de la A la Z cu Glosarul nostru Dermatologic: un dicționar dermatologic al cuvintelor esențiale de care ai nevoie pentru a înțelege mai bine produsele dermatocosmetice și modul în care funcționează pielea.

A

ACARIENI

Acarienii sunt organisme microscopice din familia arahnidelor și pot fi responsabili pentru reacțiile alergice în cazul dermatitei atopice, a astmului bronșic și a altor afecțiuni din spectrul atopic. Acarienii trăiesc și se dezvoltă în medii calde, umede, cum ar fi păturile, covoarele, canapelele și chiar jucăriile, mai ales plușurile.

ALERGEN

Alergenul este o substanță străină care declanșează o reacție alergică. Organismul folosește celulele sale imunitare să atace substanțele care nu sunt, de fapt, periculoase. Alergenii care pot declanșa dermatite, rinită alerigică sau chiar o criză de astm bronșic includ acarienii de praf, polenul și părul de animale. Însă lista alergenilor sau substanțelor cu potențial alergen este foarte lungă.

APĂ MICELARĂ

Soluție apoasă pentru igienă ce conține agenți tensioactivi care se grupează și formează structuri numite micele.

ATOPIE

Atopia este o predispoziție ereditară a sistemului imunitar de a dezvolta reacții de hipersensibilitate la anumiți factori. Atopia se manifestă într-o varietate de forme, cum ar fi dermatita atopică, astmul bronșic, conjunctivita sau alergiile la alimente.

AMINOACIZI ESENȚIALI

Esențiali pentru diviziunea celulară și puternic implicați în comunicarea celulară (receptori, mesageri). Aceștia sunt utilizați în sinteza proteinelor (colagen, elastină, etc. ) și a enzimelor.

ANTIOXIDANT

Substanțe (vitamine, oligoelemente, micronutrienți, etc.) care reduc sau previn oxidarea altor substanțe chimice și care protejează organismul împotriva efectelor negative cauzate de radicalii liberi sau de speciile de atomi reactive la oxigen.

C

CELULELE LANGERHANS

Celule din epidem care joacă un rol important în sistemul imunitar.

COLAGEN

O proteină fibroasă, prezentă în derm, produsă de fibroblaști, aceasta contribuie la rezistența, tonusul și elasticitatea pielii.

COMEDOGENIC

Cauzează apariția comedoanelor (punctele negre).

COMEDON

Imperfecțiune a pielii care conține sebum. Există două tipuri: comedoane deschise sau "puncte negre" și comedoane închise sau "microchisturi".

CORNEOCITE

Celule din stratul cornos (stratul superior al epidermului), care au rol de protecție în primul rând față de agresiunile externe.

D

DERM

Țesut de susținere sau conjunctiv situat între epiderm și hipoderm.

DERMATITĂ ATOPICĂ

Dermatita atopică este cea mai răspândită formă de dermatită, reprezentând o afecțiune a pielii care se manifestă prin deshidratarea stratului cutanat, prin senzații de mâncărime (prurit) sau prin schimbarea texturii și a aspectului pielii. Dermatita atopică reduce capacitatea pielii de a reține apă, ceea ce duce la o deshidratare extremă, până în punctul în care devine inflamată, capătă un aspect solzos, se descuamează sau se crapă. În 97% dintre cazuri, dermatita atopică se observă încă din primele luni de viață.

DESMOZOM

Joncțiune intercelulară care conectează între ele celulele stratului bazal al epidermului pentru a da coeziunea țesuturilor.

DESCUAMARE

Eliminare normală a celulelor stratului cornos (strat superficial al pielii) care se desprind constant de pe suprafața pielii.

DIFERENȚIERE

Procesul prin care keratinocitele din stratul bazal devin corneocite (keratinocite din stratul cornos).

E

ELASTINĂ

Proteină fibroasă prezentă în derm și formată din fibroblaști. Aceasta joacă un rol important în elasticitatea pielii.

EPIDERM

Parte superficială a pielii formată dintr-un epiteliu stratificat, constituită în principal din celule numite keratinocite.

EPITELIU

Țesut de acoperire constituit din unul sau mai multe straturi de celule.

F

FIBROBLAST

Celulă ce asigură sinteza fibrelor de elastină și colagen, dar și substanța fundamentală din derm.

FILM HIDROLIPIDIC

Format din apă, sebum, minerale și compuși organici din epiderm sau secretați de glandele sudoripare și sebacee, această emulsie hidratează stratul cornos în timp ce îl izolează și îl protejează de mediului înconjurător.

FOLICUL POLISEBACEU

Ansamblu format dintr-un fir de păr, una sau mai multe glande sebacee și un mușchi erector (care provoacă creșterea firelor de păr).

FOTOPROTECTOR

Substanță care protejează de razele solare, în special de radiațiile ultraviolete.

FOTOPROTECȚIE

Acțiunea de a proteja împotriva radiațiilor solare.

FOTOSENSIBILITATE

Sensibilitate individuală privind răspunsul în mod obiectiv al fiecăruia dintre noi la lumina soarelui.

G

GLANDĂ SEBACEE

Atașată, de regulă, unui fir de păr, această glandă secretă sebum.

GLANDĂ SUDORIPARĂ

Situată în derm, această glandă secretă transpirația printr-un canal care se deschide direct la suprafața pielii printr-un por.

H

HIPERSEBOREE

Producție excesivă de sebum a glandelor sebacee.

HIPODERM

Situat sub derm, acesta reprezintă partea mai profundă a pielii și este bogat în țesut gras. Hipodermul acționează ca rezervă de energie și de amortizare a șocurilor mecanice.

I

INGREDIENT ACTIV ÎMPOTRIVA RADICALILOR LIBERI

Un ingredient activ menit să oprească oxidarea structurilor pielii (ADN, proteine, lipide), deoarece oxidarea este responsabilă pentru îmbătrânirea cutanată prematură și apariția celulelor canceroase.

J

JONCȚIUNE DERMO-HIPODERMALĂ

Membrană complexă situată între derm și hipoderm.

K

KERATINĂ

Proteină cu rol major găsită în celulele stratului cornos și care formează, de asemenea, părul și unghiile. Aceasta este deosebit de rezistentă la stresul mecanic extern.

KERATINIZARE

Procesul prin care keratinocitele din stratul bazal devin corneocite (keratinocite în stratul cornos).

KERATINOCITE

Celulele epidermice care produc keratină și mulți mediatori implicați în reacția inflamatorie.

L

LIPIDE

Numite - de regulă - grăsimi, aceste substanțe insolubile în apă sunt formate din acizi grași care s-au alăturat altor compuși.

M

MELANINĂ

Pigment de culoare închisă, produs de melanocite (celule responsabile de pigmentare), care protejează pielea împotriva radiațiilor solare. Sinteza acestuia crește sub influența luminii solare.

MELANOCITE

Celule localizate la joncțiunea dermo-epidermică, acestea sintetizează melanina responsabilă de pigmentarea pielii.

MELANOGENEZĂ

Procesul de formare a pigmenților de melanină.

MELANOM

Tumoră canceroasă caracterizată prin proliferarea anormală a melanocitelor, aceasta apare cel mai adesea sub formă de pete pigmentare. Evoluția sa poate fi fatală dacă nu este detectată în fază incipientă.

MICROCHIST

Mici umflături inflamatorii ale pielii formate din sebum, celule keratinizate și/sau bacterii ca urmare a obstrucției canalului sebaceu printr-un comedon.

O

OLIGO-ELEMENTE

Co-factori ai multor enzime implicate în reacțiile chimice ale metabolismului nostru.

R

RADICALI LIBERI

Cu o durată de viață scurtă, aceste molecule foarte energice inițiază reacții în lanț care alterează ADN-ul, proteinele și lipidele, cauzând îmbătrânirea pielii și pot genera chiar celule canceroase.

S

STRATUL BAZAL

Cel mai profund strat al epidermului, stratul bazal este compus dintr-un singur rând de celule conectate între ele prin joncțiunea intercelulară sau desmozomi. Stratul bazal este numit, de asemenea, stratul germinativ (celulele sale se divid în mod continuu și stau, prin urmare, la originea tuturor celulelor epidermului).

STRATUL CORNOS

Stratul cel mai superficial al epidermului, compus dintr-un număr variabil de rânduri de celule sau corneocite, complet aplatizate, care formează lamele suprapuse, desprinzându-se la suprafață. Acesta protejează pielea.

STRATUL GRANULOS

Acest strat este situat între stratul lucid și stratul cornos, fiind format din câteva straturi de celule aplatizate considerabil și granuloase.

STRATUL LUCID

Cunoscut, de asemenea, și ca stratul Malpighi, acest strat al epidermului situat între stratul bazal și stratul granulos este alcătuit din keratinocite dispuse pe mai multe rânduri suprapuse.

SOLUȚIE MICELARĂ

Soluție apoasă ce conține agenți tensioactivi care se grupează și formează structuri numite micele.

SEBUM

Constând, în principal, din grăsimi, această substanță este secretată de glandele sebacee.

SCUAME

Lamele mici epidermice uscate care se desprind în masă la suprafața pielii (de exemplu, mătreața).

STRES OXIDATIV

O cauză majoră a îmbătrânirii cutanate, acesta este rezultatul unui dezechilibru între oxidanți (creștere) și anti-oxidanți (scădere), responsabil pentru alterarea biomoleculelor (ADN, carbohidrați, proteine, lipide).

U

UVA

Emise de soare, aceste raze ultraviolete ce ajung la suprafața Pământului au rol semnificativ în pigmentarea pielii (bronzare), îmbătrânirea cutanată și apariția cancerului de piele, printre altele.

UVB

Emise de soare, aceste raze ultraviolete ce ajung la suprafața Pământului au rol semnificativ în apariția arsurilor solare, a bronzului și a cancerului de piele, printre altele.