Igiena pielii atopice:
da sau nu

Este timpul să nu te mai temi de senzația de disconfort și mâncărime cutanată care apar după duș, chiar dacă ai o piele atopică

Deși uneori pare o idee bună să sari peste duș și să aplici direct un produs emolient, însă cremele sunt doar reconfortante, ele nu curăță pielea. Dar de ce este important să speli corect pielea uscată sau atopică și care sunt produsele potrivite pentru acestea?

De ce trebuie să îți cureți corect pielea?

În fiecare zi, în funcție de activitățile zilnice, pielea ta se murdărește din cauza transpirației, a impurităților și a altor factori externi. Iar acest lucru este absolut normal. Tocmai de aceea, curățarea pielii este esențială pentru îndepărtarea acestor substanțe, care o pot irita.

Aplicarea emolientului este bine să se facă în primele 5 minute după duș deoarece evaporarea apei produce uscarea pielii, formarea de fisuri și chiar apariția leziunilor active de eczemă.

Dr. Mihaela Panduru, Medic primar dermato-venerologie

Transpirația

În general, transpirația trece neobservată în viața de zi cu zi și devine mai pronunțată în timpul exercițiilor fizice sau când sunt temperaturi ridicate. Compusă, în principal, din apă și săruri minerale, transpirația are un pH de 4 până la 7, care poate usca și irita pielea.

Spălarea pielii cu un produs de igienă fără săpun va preveni numeroase complicații cutanate, inclusiv apariția pruritului sau a eczemelor.

Impuritățile și bacteriile

Pielea este acoperită în mod natural de impurități, praf și bacterii. Majoritatea acestor bacterii sunt benefice, dar unele sunt patogene. Bariera cutanată slăbită a pielii uscate și atopice le poate lăsa cu ușurință să intre în corp. Acest fenomen este agravat atunci când leziunile cutanate devin inflamatorii.

Însă aceste probleme pot fi evitate prin curățarea delicată a pielii. Prevenția este mai bună decât vindecarea.

Dacă am privi pielea atopică de foarte aproape, am putea să o comparăm cu un zid din care lipsesc cărămizi. Prin "goluri" pătrund mult mai ușor alergenii din exterior, iar pierderile trans-epidermice de apă sunt mult accentuate. Bariera hidro-lipidică a pielii atopice este destrămată și deșirată, ca un zăgaz învechit și incomplet.

Dr. Daciana Brănișteanu, Medic primar dermato-venerologie

Cum să alegi un produs de curățare adecvat

Atunci când speli pielea uscată și atopică, trebuie să ai grijă să nu o usuci. Dar nu toate produsele de curățare sunt la fel, pentru că unele au substanțe care pot compromite fiziologia pielii. Pentru a nu agrava starea pielii, este important să identifici compușii care pot dăuna barierei sale de protecție.

Pentru a fi potrivite, formulele ar trebui:

Să respecte pH-ul fiziologic: spre deosebire de săpunurile tradiționale, produsele dermatologice respecta fiziologia pielii și evită eliminarea lipidelor sale

Să conțină agenți de curățare, cum ar fi "agenții tensioactivi" blânzi, care captează murdăria și sunt ușor de clătit, astfel încât să nu irite sau să usuce pielea

Să fie îmbogățite cu anumite ingrediente, cum ar fi polioli, uleiuri vegetale sau agenți care reactivează capacitatea

Atenție la alergeni

Atunci cănd îți alegi produsele de îngrijire a pileii uscate sau atopice, nu te baza doar pe denumirea de pe cutie. Unele produse pot conține uneori substanțe alergenice care pot declanșa alergii de contact. Este de preferat să alegi formule simple care conțin puține ingrediente și fără conservanți sau agenți de colorare.

Oferă-i pielii tale echilibrul
de care are nevoie

Ph-ul natural al pielii este, în mod natural, acid. Însă, în cazul persoanelor cu dermatită atopică, echilibrul acido-bazic al pielii este modificat, iar pH-ul lor crește. Astfel, curățarea nu este întodeauna ușoară. De exemplu, spălarea pielii cu apă și șăpun determină creșterea pH-ului timp de cel puțin 90 de minute.

Prin urmare, este esențial să alegi un produs de curățare care să respecte pH-ul pielii și, astfel, echilibrul cutanat.

Din fericire, știința a făcut posibilă dezvoltarea unor produse eficiente și atente care pot răspunde nevoilor pielii tale.

Redescoperă senzația de piele relaxată după duș cu produsele Atoderm pentru îngrijirea pielii atopice.

Află mai multe