PIELEA ATOPICĂ ÎN COPILĂRIE

Este posibil să te simți ca prins în mijlocul unei epidemii… De îndată ce o persoană menționează dermatita atopică (denumită în mod obișnuit eczemă atopică), este surprinzător să auzi cât de mulți părinți se confruntă cu această problemă. În țările dezvoltate, se estimează că aproximativ 10 și 20% dintre copii vor dezvolta semne de dermatită atopică la un anumit moment din viață.3

În timp ce putem discuta despre cauze la nesfârșit – alimentație, mediu, poluare - numărul copiilor afectați de dermatita atopică este în continuă creștere. Această afecțiune dermatologică cronică face viața de zi cu zi dificilă pentru întreaga familie și adesea dispare doar la maturitate (dar nu întotdeauna…). Pentru a oferi o îngrijire adecvată pielii, trebuie să înțelegi înainte de toate ce se întâmplă mai exact cu pielea copilului tău.

photo bebe peau atopique 277px
 

Cum recunoști dermatita atopică?

Pielea de pe obrajii și brațele copilului este foarte uscată (în termeni medicali, acest fenomen se numește xeroză), adesea prezintă și cruste (piele uscată care se desprinde în scuame) și, uneori, în timpul puseurilor, apar chiar și pete roșii? Copilul se scarpină, este agitat din cauza disconfortului, plânge des și adoarme cu dificultate? Motivul poate fi dermatita atopică. Cel mai bine ar fi să te adresezi medicului specialist, care este în măsură să decidă asupra unui tratament adaptat.

Semne care trebuie urmărite:

articol bullet

Scărpinatul, cauzat de mâncărimea cutanată, este unul dintre principalele simptome/semne ale eczemei atopice.

articol bullet

Cel mai adesea, această afecțiune cutanată apare la bebeluși în jurul vârstei de 3 luni. Petele roșii cauzate de eczemă apar mai întâi pe obraji, pe brațe, pe picioare, pe scalp și pe șezut.

articol bullet

După ce copilul tău crește și depășește vârsta de 12 luni, petele se mută în pliurile pielii (pe gât, în spatele genunchilor, la pliurile brațelor, în spatele urechilor), în jurul gurii și pe mâini.

photo accalmie 277px

Ciclurile afecțiunii în două faze:

articol bullet

Apariția petelor

La început, apar pete ușor roșiatice, care devin din ce în ce mai roșii și proeminente.

Inflamarea pielii produce senzație intensă de mâncărime. Când copilul se scarpină, se agravează și inflamația, provocând o senzație mai intensă de mâncărime, dar și crescând riscul de infecție.

În cazul în care copilul se scarpină prea mult, zona afectată va prezenta răni ce vor secreta lichid. Poți observa niște bășici cu lichid (vezicule) care vor forma mici cruste. Întreaga zonă se poate umfla (apare edemul). În această etapă, riscul de infecție bacteriană (penetrarea în piele a Stafilococul auriu) este la cel mai înalt nivel. Este, de asemenea, etapa în care copilul vrea cel mai mult să se scarpine!

Scărpinatul produce mici leziuni care complică situația și mai mult.

photo poussee eczema 277
articol bullet

Calmarea

Tratamentele antiinflamatoare (corticosteroizi topici) tratează pielea și duc la dispariția temporară a leziunilor, dar pielea este încă uscată.

Senzația de mâncărime este încă prezentă, chiar fără petele cauzate de eczemă. Există în continuare o micro-inflamație a pielii. Acesta trebuie sa fie hidratată zilnic cu emolienți (trebuie aplicată cremă pentru a hidrata pielea).

După câteva săptămâni, apare o nouă erupție, fără a putea fi neapărat legată de un eveniment declanșator. Perioadele eruptive (puseurile) și de remisie (când boala nu se manifestă) alternează; fiind important de reținut că hidratarea corespunzătoare a pielii ajută la rărirea episoadelor eruptive.

Pruritul (mâncărimea cutanată) chiar există…

Eczema are un impact real asupra calității vieții din cauza mâncărimii care cauzează disconfort. Acesta poate fi deosebit de intensă, chiar insuportabilă. Trebuie să fii înțelegător când copilul este nervos sau morocănos, când nu poate dormi sau nu se poate concentra la școală. Copilul suferă teribil din cauza dermatitei atopice. Nu este ușor pentru un copil să controleze cât timp se scarpină, iar prin scărpinat se menține cercul vicios al inflamării și al infecției. Există soluții pentru a-ți ajuta copilul și pentru a calma mâncărimea.

 

Ce se întâmplă cu pielea?

pielea-01 pielea-02
articol bullet

Pielea este foarte uscată și nu conține suficientă apă și lipide.

Aceasta trebuie să fie hrănită cu un tratament care hidratează complet.

articol bullet

Pielea nu își îndeplinește rolul de barieră. Stratul exterior al acesteia este mai permeabil.

Pielea trebuie să fie protejată de micro-leziuni, precum scărpinatul permanent sau igiena prea agresivă, factori care o pot afecta chiar și mai mult.

articol bullet

Pielea permite alergenilor să penetreze straturile sale (factori exteriori precum praful, acarienii…) și devine progresiv mai sensibilă, ceea ce duce la o reacție excesivă și nejustificată a sistemului imunitar.

Este imposibil să elimini toți alergenii de acasă, nu mai vorbim de cei din alte părți, dar poți controla factorii agravanți.

articol bullet

Organismul copilului tău se apară de pseudo-atacuri prin inflamații - eczemele care se văd la nivelul pielii.

Utilizarea de corticosteroizi topici este tratamentul recomandat de medici în această etapă pentru a calma inflamația.

 

Cauzele
De unde provine dermatita atopică?

Există un element ereditar…

Există un teren genetic predispus la dezvoltarea dermatitei atopice. Familiile cu potențial atopic sunt mai sensibile la alergenii de mediu. Riscul ca un copil să dezvolte dermatită atopică este 30% dacă un părinte suferă în prezent de o afecțiune atopică sau a suferit în trecut și ajunge până la 70% dacă ambii părinți au sau au avut astfel de afecțiuni2.

Rolul mediului

Așadar, factorul ereditar joacă un rol important, dar nu poate explica de unul singur explozia numărului de cazuri din ultimii 40 ani. Unul dintre argumentele invocate este igiena excesivă în societatea modernă, mai ales in orașe, unde copiii nu mai sunt expuși de mici la alergeni. Prea multă apă pe piele, locuința slab ventilată (acarienii din praf) și prea bine izolată, expunerea la fumul de țigară și poluarea urban... Prea puțin stimulat, sistemul imunitar al copiilor este perturbat.

 

Cele patru întrebări pe care le adresează toți părinții

Este o boala contagioasă?

Dermatita atopică este vizibilă, dar nu este transmisibilă. Acesta este un lucru important pe care trebuie să i-l explici copilului tău, prietenilor săi și părinților acestora...

Există complicații?

Cât timp eczema este tratată corect și pielea este hidratată zi de zi. Riscul principal este infecția.

Ar trebui să fac un test de alergie?

Nu neapărat. Un consult pe tema alergiilor și a sistemului imunitar nu va aduce nicio informație nouă despre erupțiile cutanate, exceptând situația în care tratamentele locale urmate corect au eșuat și dacă există o extindere accentuată. Unii medici te sfătuiesc să faci un test de alergie pentru a detecta alte patologii atopice latente, precum astmul bronșic, și în cazuri rare alergiile alimentare.

Este dermatita atopică gravă?

Dar este dificil de trăit cu această afecțiune. Au fost definite trei categorii pentru evaluarea dermatitei atopice: formă ușoară, moderată și severă, în funcție de intensitate, tipul de simptome și impactul asupra calității vieții. Printre specialiști3, calitatea vieții copilului atopic este comparabilă cu cea a unui copil care suferă de astm bronșic sau diabet. Potrivit opiniei a 96% dintre medici4, dermatita atopică afectează atât calitatea vieții copiilor, cât și a celor dragi: tratamentul, alimentația, condițiile de trai, somnul, stresul… Nu ezita să te adresezi unui dermatolog sau unui pediatru pentru a primi ajutor și răspunsuri la toate întrebările tale!

Vestea bună este că numai 4% dintre persoanele cu vârsta peste 15 ani suferă de dermatită atopică5. În marea majoritate a cazurilor, afecțiunea dispare în timpul copilăriei.

1. Biedermann T, Skabytska Y, Kaesler S, Volz T. Reglarea imunității celulelor T în dermatita atopică de către microbi: Yin și Yang-ul inflamației cutanate. Față. Imunol. 2015; 6: 353; 2. Dermatita atopică - S. A. Büchner, Forumul elvețian medical nr. 19, mai 2001; 3. Dermatita atopică - John Libbey Eurotext - decembrie 2017; 4. Guillet G, Cambazard F. Studiu ATOPIA: Studiu: Studiul European epidemiologic, dermo-pediatric, prezentare generală a rezultatelor: Influența mediului, a stilului de viață și a tipul de tratament pentru pielea uscată cu tendință atopică la nou-născuți, sugari și copii. TAP ianuarie 2006 - Al X-lea Congres Practic de Pediatrie, Paris.; 5. Wollenberg A, Oranje A, Deleuran M și alții. ETFAD / EADV Eczema Task Force 2015 Document de opinie privind diagnosticul și tratamentul dermatitei atopice la pacienții adulți și copii. / Eur. Acad. Dermato Venerol. 2016; 30: p. 729-47

CELE MAI RECENTE ARTICOLE

Rolul pediatrului în tratamentul dermatitei atopice Rolul pediatrului în tratamentul dermatitei atopice

Dermatita atopică influențează, în mod direct, atât viața copilului, cât și a familiei sale. Copilul se poate confrunta cu episoade de remisie sau acu...

citește tot articolul
Dermatita atopică și vaccinurile Dermatita atopică și vaccinurile

Este posibil ca “dermatită atopică” și “vaccin” să fie printre cele mai căutate cuvinte pe Internet de către proaspetele mame. De ce? Pentru că peste ...

citește tot articolul
Conjunctivita și dermatita atopică Conjunctivita și dermatita atopică

Atopia reprezintă o predispoziție familială pentru producerea de anticorpi Ig E, ca răspuns la doze mici de alergeni și pentru dezvoltarea unor boli t...

citește tot articolul
Virusuri care pot agrava simptomatologia în dermatita atopică Virusuri care pot agrava simptomatologia în dermatita atopică

Suprainfecțiile microbiene sau virale reprezintă complicațiile cele mai frecvente ale dermatitei atopice. Leziunile de grataj (scărpinat) constituie f...

citește tot articolul