Pielea cu dermatită atopică a
copiilor: opțiuni de îngrijire

Părinții au un rol cheie în gestionarea dermatitei atopice la copii. De aceea, ei sunt cei care trebui să înțeleagă beneficiile produselor de îngrijire și, cel mai important, recomandările pe care le vor da mai departe copiilor.

Dermatita atopică nu este o afecțiune contagioasă. Cu toate acestea, atunci când copiii au pielea foarte uscată și atopică, calitatea vieții lor și a întregii familii este afectată. Chiar dacă nu poate fi vindecată, de obicei, aceasta dispare singură în timpul copilăriei (înainte de vârsta de 5 ani, în 50% din cazuri) dacă simptomele sunt controlate în mod adecvat. Vestea bună fiind că doar 4% (un procent foarte mic) din cazurile de dermatită atopică continuă la vârsta adultă, caz în care sunt în general severe.

Educația, răbdarea și consecvența, cheia unei pieli sănătoase

Dragostea zilnică și atenția blândă pe care părinții le-o arată copiilor sunt esențiale pentru a gestiona cu succes dermatita atopică. Este nevoie de multă răbdare și consecvență atunci când vine vorba despre obiceiurile de curățare și îngrijire a pielii. Din fericire, există soluții care pot ajuta la calmarea mâncărimii pielii și pot face viața mai ușoară pentru întreaga familie.

Învăță-l pe cel mic să devină independent, astfel încât să știe cum să aibă grijă de pielea lui când va fi mare. Când copilul tău învață să se spele pe dinți, este pregătit să învețe și pașii de bază pentru igiena și hidratarea pielii.

Sunt anumiți copii cărora nu le place să fie dați cu creme. Însă, dacă transformi totul într-o joacă în care desenezi cu emolientul pe corpul lui sau îl lași și pe el să te dea, la rândul său, cu cremă, aplicarea ei va deveni distractivă. Găsește diverse jocuri la care să participe întreaga familie și obiceiurile de îngrijire vor veni cu voie bună. Implicarea activă a copilului în propria îngrijire îl poate ajuta să-și dezvolte abilități de auto-gestionare.

Dr. Mihaela Panduru, Medic primar dermato-venerologie

Ce nu trebuie să lipsească din
rutina de curățare a pielii

Dușuri pentru a evita deshidratarea pielii

De 2 ori pe săptămână este suficient pentru copiii atopici.

Nu mai mult de 5 minute pentru corp și păr. Folosește un cronometru ca să știți exact cât timp a rămas, pentru ca cel mic să învețe în mod natural durata unui duș potrivit pentru pielea lui.

Apa nu trebuie să depășească 34° C. Pune-i piticului la dispoziție un termometru cu forme și culori haioase pentru a afla singur care e temperatura apei.

Băile sunt permise, dar cu precauție

O temperatură călduță (maxim 34° C).

Nu mai mult de 10 minute.

Cu produse de curățare delicate (fără săpun)

Este important să faceți băi lungi cât mai rar posibil, pentru că acestea determină uscarea mai rapidă a pielii și cresc riscul de iritație pentru pielea sensibilă. Evită folosirea uleiurilor esențiale în apă, pentru că acestea ar putea provoca alergii.

Avantajele unei rutine de îngrijire cu produse dermatologice

Nu conțin săpun, deci nu uscă și mai mult pielea care este și așa uscată din cauza dermatitei atopice.

Sunt gândite special pentru nevoile pielii uscate și atopice.

Reduc deshidratarea pielii

Protejează filmul hidrolipidic.

Nu conțin alergeni.

Au un pH potrivit pielii.

Fă experiența prichindelului cât mai plăcută

Înfășoară-l pe cel mic într-un prosop în loc să-l ștergi de apă. O îmbrățișare este perfectă pentru a calma pielea reactivă.

Aplică un emolient imediat după duș, pe pielea umedă, pentru a facilita absorbția ingredientelor active.

Vara, folosește un prosop rece.

Pe tot parcursul anului, hidratează-l cu un produs emolient refrigerat pentru a reduce mâncărimea și pentru a calma pielea mai repede.

Pruritul (mâncărimea cutanată) este cea mai deranjantă manifestare clinică a pielii atopice. De asemenea, prezența zonelor eritematoase da senzație de arsură și usturime, ceea ce face ca anumite activități, precum spălatul, să devină uneori foarte dureroase pentru copil. Pentru a limita acest disconfort, baia poate să fie înlocuită cu un duș rapid. În cazul în care alegi baia, îl poți lăsa pe cel mic să intre cu haine de bumbac pentru a limita senzația de usturime. Important este ca totul să pară o joacă. De exemplu, poți să îi spui că, la fel cum el bea apă, așa face și pielea lui la duș.

Dr. Mihaela Panduru, Medic primar dermato-venerologie

“Pijamaua” ultra-hidratantă

Această tehnică constă în aplicarea unui strat foarte gros de emolient pentru a acoperi complet o zonă foarte uscată sau atopică a pielii, sau chiar întregul corp.

Culoarea pielii nu ar trebui să fie vizibilă după aplicarea produsului. Apoi îmbracă-l pe cel mic într-o pijama strânsă pe corp, cum ar fi un body sau un tricou cu mânecă lungă, din bumbac sau alt material natural.

Rezultatul? Un efect imediat de rehidratare a pielii. Respectă rutina o dată pe săptămână pentru o piele hidratată și sănătoasă!

Atunci când observi că îl mănâncă pielea, pentru a evita gratarea (scărpinatul), este bine să folosești haine care să acopere pielea cât mai mult sau poți alege împachetările umede. Acestea din urmă, pe lângă faptul că oferă protecție față de grataj, au rol și în hidratare. Mai mult, încerci să blochezi mesajele de prurit care ajunge la creier cu alte mesaje, cum ar fi senzația rece a compresei umede. De asemenea, în momentul în care observi că vrea să se scarpine, îi poți distrage atenția cu activități care să-i țină mâinile ocupate, evitând astfel gratajul.

Dr. Mihaela Panduru, Medic primar dermato-venerologie

Pentru că pielea celui mic are nevoie de toată atenția ta, poți folosi două produse special create pentru îngrijire și hidratare continue, pentru ca momentele voastre împreună să fie întotdeauna vesele.

Folosește un produs de curățare ca să-i oferi o îngrijire delicată, apoi aplică un emolient care să hidrateze și să ajute la refacerea barierei naturale a pielii.

Urmează rutina în fiecare zi, o dată sau de două ori pe zi și vei vedea cum îngrijirea pielii atopice va deveni mai simplă ca oricând.

Află mai multe