Sfaturi pentru ajutorul copilului cu dermatita atopica
Șapte sfaturi pentru a-ți ajuta
copilul cu piele atopică
Eczema atopica la bebelusi si copii

1. Mergi la medic din primele momente de îndoială
Nu ezita să mergi la medicul tău sau la un dermatolog imediat ce observi o iritație care are toate semnele unei eczeme. Diagnosticarea nu este întotdeauna ușoară și necesită timp. Primul lucru pe care poți să îl faci este să începi un tratament pentru dermatita atopică pentru copilul tău pentru ca puseurile să fie cât mai rare. De asemenea, încearcă să identifici factorii declanșatori: căldura, frigul, dieta alimentară, activitățile zilnice, hainele, detergentul de rufe, produsele de igienă... Toate aceste informații pot fi utile pentru doctorul tău.

Bine de știut

"Dermatita atopică nu este mereu recunoscută ca o boală a pielii. Iar dacă nu există o afecțiune, nu există tratament. Adesea, mâncărimea cutanată este asociată cu eczema. Iar rezultatul este că părinții folosesc corticosteroizi topici prea târziu și pentru un timp insuficient. Nu știu nici când să înceapă, nici când să se oprească din aplicare."
Dr. Magali Bourrel-Bouttaz, Dermatolog (Franța)

2. Schimbă-ți obiceiurile
Viața ta de zi cu zi va trebui adaptată.

Pentru început, fii sigur că folosești corect produsele de igienă și îngrijire, adaptate pentru pielea atopică a copiilor: un ulei de duș blând, fără săpun, de exemplu. Ține minte că aplicarea unui emolient cremă sau balsam trebuie să fie un reflex zilnic pentru ca cel mic să se simtă cât mai bine. Este mai bine să îi înveți pe copii să aibă grijă de pielea lor de la o vârstă fragedă pentru a deveni independenți și a se descurca singuri.

Crema emolient pentru piele atopica

"Au o mulțime de puseuri, dar am observat că dacă aplic un emolient, pielea lor este mai sănătoasă."

Anne-Laure, mama lui Maxime (10 ani) și Hadrien (4 ani)

Bine de știut

Aplicarea unui emolient pe pielea iritată de dermatita atopică poate da senzația de înțepături sau de arsură cutanată. Este normal, dar tratamentul nu trebuie întrerupt și nici aplicarea emolientului. Ar trebui să folosești un corticosteroid topic alături de emolient până ce puseul trece și pielea revine la starea normală.

Aplicarea emolientului este ca spălatul pe dinți. Timp de 4 ani îi vei explica celui mic că trebuie să se spele pe dinți. Apoi, va deveni ascultător, dar va dura ceva până ce obiceiul se va forma în mod automat. Același principiu se aplică și pentru ca el să înțeleagă beneficiile aplicării emolientului pe pielea sa atopică. Cu cât îl înveți mai multe lucruri în timpul copilăriei, cu atât se va descurca mai ușor în timpul adolescenței și chiar vieții de adult, dacă dermatita atopică persistă. De aceea este important să îți implici copilul în procesul lui de îngrijire încă de la 4-5 ani, ca să devină un automatism și să înțeleagă că emolientul îi aduce confort zilnic.

Dr. Magali Bourrel-Bouttaz, Dermatolog.

Aplicarea emolientului poate fi un moment special pe care îl împarți cu copilul tău. Este cel mai bine ca amândoi să fiți calmi și ca procesul să nu dureze foarte mult. Uneori, aplicarea emolientului nu este plăcută atunci când pielea este iritată. Însă este important ca această activitate să fie una pe termen lung și ca atât copilul, cât și părintele, să vadă beneficiul: cu cât faci asta mai mult, cu atât funcționează mai bine.

Joël Pacoret, Psiholog.

Alege haine din materiale moi, care nu înțeapă și nu irită pielea

Ține minte că pielea poate reacționa la diferite elemente din mediul înconjurător, deci e bine să le ai în minte când alegi sporturile, activitățile în aer liber sau hobby-urile.

Încercăm să îi pregătim apa de baie nici prea caldă, nici prea rece și să îi uscăm pielea fără să o frecăm cu prosopul, ci prin tamponare. Avem grijă și în privința hainelor, alegând materiale moi și cu o croială confortabilă.

Aude, mama Juliei (5 ani)

Băieților nu le place întotdeauna să meargă la plajă. Sarea și nisipul le poate da senzație de înțepătură pe piele.

Anne-Laure, mama lui Maxime (10 ani) și Hadrien (4 ani)

"Nu putem controla întotdeauna mediul înconjurător, este parte din viață. În același timp, dacă unele activități sunt prea dureroase sau îți fac copilul să se simtă prost, găsește altele cu care toată lumea să fie fericită."

Joël Pacoret, Psiholog.

Dermatita atopică poate acapara o mare parte din viața de familie pentru că toată lumea depinde de evoluția puseurilor și a perioadelor calme. Ceilalți copii ai familiei, care nu suferă de atopie, se pot simți neglijați sau lăsați în urmă în favoarea fraților cu această afecțiune.

"Între frați, conflictele și sentimentul de gelozie sunt normale și parte din pregătirea copiilor pentru a trăi într-o comunitate. Însă tot este necesar să existe un echilibru în relații și să încerci să petreci timp de bună calitate cu fiecare dintre copii, individual. Evenimentele sau activitățile care îi aduc pe toți împreună sunt și ele o modalitate de a întări legăturile. Dacă este necesar, acestea pot fi făcute și sub supravegherea unui specialist."

Joël Pacoret, Psiholog.

3. Vorbește despre afecțiune
Dermatita atopică nu este o afecțiune a pielii foarte cunoscută. Nu ezita să le explici situația copiilor tăi pentru a le da încredere. Vorbește, de asemenea, cu prietenii, profesorii, rudele copiilor.

Niciun tip de eczemă nu este contagios: da, pruritul poate fi enervant, dar nu are nimic de-a face cu igiena personală. Tot el poate fi responsabil de starea de agitație sau schimbările de temperament ale copilului. Aceste explicații poartă numele de educație terapeutică. Cu cât cel mic se simte mai înțeles, recunoscut și susținut, cu atât va trăi mai ușor cu pielea atopică.

Medicii cunosc această afecțiune, iar tratamentele există. Dacă pui în practică zilnic sfaturile pe care le primești de la ei, vei întârzia apariția puseurilor. Acestea sunt esențiale pentru a te întoarce la o viață liniștită.

Eczema nu este contagioasa

"I-am spus că dermatita atopică este o problemă a pielii destul de comună și este gravă. Îi spun tot timpul că trebuie să aplicăm emolientul zilnic. Și nu fac din asta prea mult caz pentru ca ea să nu se simtă prost."

Aude, mama Juliei (5 ani)

"La școală, discută subiectul cu profesorii și cu ceilalți copii. Explicându-le detalii despre afecțiune, simptome și posibilul impact, dar și simplul fapt că vrei să vorbești despre asta sunt semne că ai acceptat ce ți se întâmplă și că ești deschis."

Dr. Magali Bourrel-Bouttaz, Dermatolog.

"Discuția timpurie cu profesorii și asistenta medicală a copilului despre afecțiunea lui creează o relație deschisă. Ideea este de a explica simptomele și de a fi sigur că înțeleg necesitatea unui anumit tip de îngrijire, fără a face neapărat din cazul lui unul special. Există, de asemenea, forumuri, comunități online, zile de informare organizate de asociații... Toate acestea fac posibilă întâlnirea cu alți părinți și copii care se confruntă cu aceleași probleme, astfel încât să puteți discuta și să împărtășiți experiențe, precum și să vezi lucrurile dintr-o perspectivă mai largă care să te ajute să nu te simți atât de singur."

Joël Pacoret, Psiholog.

4. Gestionarea stresului și a oboselii
Eczema, stresul și oboseala merg adesea mână în mână. Încearcă să găsești o modalitate de a te organiza astfel încât să nu ajungi la extenuare. Copii tăi au nevoie de părinți în formă, care să îi ajute să crească într-un mod sănătos. Dacă nopțile sunt dificile, tu și partenerul tău puteți face cu schimbul pentru ca amândoi să vă odihniți. Sau poți încerca să dormi puțin peste zi. Și ține subiectul dermatitei atopice departe de certurile de cuplu. Dacă ești un părinte singur, cere ajutorul familiei pentru a avea puțin timp să te odihnești. Și nu ezita să îi spui copilului tău că ai nevoie să dormi. Ai grijă de tine și, pe cât posibil, ia-ți momente de respiro prin activități care îți plac, precum yoga, meditație, sport... Dacă ți se pare că tu sau copilul tău aveți nevoie de ajutor, nu este nicio rușine să consulți un psiholog care să te ajute să gestionezi situația și să îți ofere sfaturi pentru fiecare zi.

5. Nu ai de ce să te simți vinovat
Nu te învinovăți pentru că nu este vina ta. Dă o proporție reală situației. Nu este întotdeauna ușor, dar există moduri prin care poți să tratezi dermatita atopică și să îmbunătățești lucrurile. Încearcă să contactezi grupuri de părinți care îți pot oferi sfaturi.

Gestionarea stresului si a oboselii in dermatita atopica

"Unul dintre prietenii mei m-a făcut să mă simt prost când i-a văzut picioarele Juliei. Mi-a zis să am grijă de ea, pentru că îi va da fratelui ei, iar toți copiii de la școală vor râde de ea. M-am apărat și i-am spus că urmez sfatul medicului. Dar nu a fost o vizită prea plăcută. M-am calmat spunându-mi că dermatita atopică a Juliei este agravată de molluscum contagiosum. Va dispărea curând și totul va fi o amintire urâtă."

Aude, mama Juliei (5 ani)

"Atunci când o persoană spune lucruri dureroase, chiar dacă nu o face pentru a te răni, încearcă să vorbești cu persoana în cauză pentru a-i explica și a preveni o întâmplare similară."

Joël Pacoret, Psiholog.

"Încă o dată, părinții nu sunt de vină. Ține minte că vorbim despre o boală cronică pentru care îngrijirea pacientului este delegată părinților, nu unui profesionist. Părinții se descurcă cu toate. Este important să le spunem că se descurcă bine. Există și gesturi pe care ei trebuie să le învețe și care pot contribui la reducerea stresului."

Dr. Magali Bourrel-Bouttaz, Dermatolog.

6. Ajută-ți copilul să se dezvolte
Copilul tău are nevoie de tine pentru a-și dezvolta o imagine de sine pozitivă de la o vârstă fragedă. Micuții cu piele atopică au tendința să aibă o părere mai puțin bună despre ei sau să se simtă respinși de ceilalți copii. Scoate-le în evidență talentele și ce îi face să fie speciali pentru a le crește încrederea în sine. Faceți sport, muzică, pictură, gătit sau orice altă activitate le place. Îi va face să uite de mâncărimea cutanată distrându-se. Petrece timp cu ei, îmbrățișează-i, chiar dacă au urme de eczemă pe piele. Păstrează un contact tactil cu pielea lor.

Alimentatia corecta in dermatita atopica

"Cele mai importante lucruri sunt să aplici emolientul și să nu dai mai multă importanță decât trebuie dermatitei atopice. Julia trebuie să fie încurajată și să i se distragă atenția de la afecțiune."

Aude, mama Juliei (5 ani)

"Din primele zile de viață, nevoia de siguranță a copiilor este satisfăcută prin atingeri și contactul cu pielea părinților. S-a demonstrat că mângâierile activează o parte anume din creier care dezvoltă sentimentul de siguranță la copii, pe termen lung."

Dr. Magali Bourrel-Bouttaz, Dermatolog.

"Dacă observi o schimbare ce se menține în comportamentul copilului tău, încearcă să vorbești cu el. Cei mici au nevoie de ajutor să se vadă pe ei înșiși mai departe de dermatita atopică: au talente, aptitudini și multe de oferit. Un copil este mai mult decât pielea lui atopică."

Joël Pacoret, Psiholog.

7. Atât de multe motive să fii optimist
În timpul perioadelor în care tu sau copilul tău vă simțiți demoralizați, adu-ți aminte ce este mai important. Dermatita atopică nu este nici contagioasă, nici nu este o afecțiune severă. Este o boală pe care dacă o tratezi corespunzător, îi poți oferi micuțului o viață normală, la fel ca cea a prietenilor lui. Educația terapeutică are exact acest scop: ca părinții să aibă încredere în medici și în ei înșiși. Două abordări te ajută să fii eficient:

Tratamentul dermatitei atopice la bebelusi

Din fericire, știința a făcut posibilă dezvoltarea unor produse eficiente și atente care pot răspunde nevoilor pielii tale.

Dă pielii puterea să întârzie apariția unui nou puseu atopic.

citește următorul articol