Alegerea produsului potrivit fiecărui tip de piele

Știu de la pacienții mei că alegerea produsului potrivit fiecărui tip de piele este o problemă delicată. Adesea, pacientul exasperat vine cu o sacoșă pe care o golește meticulos pe biroul meu și văd între zecile de tuburi, sticluțe și flacoane unele la care poate m-aș fi gândit, altele care sigur nu i se potrivesc și unele despre care nu am auzit niciodată (recunosc!). Asta dacă e să vorbim doar despre dermatocosmetice. Ajungem și la medicamente…

Dacă îl întreb cum anume le aplică, descopăr fie ritualuri complicate, care mi se par imposibil de urmat, fie utilizări haotice și inconsecvente sau chiar folosirea lor greșită.

Iar atunci când pacientul (sau copilul lui) are și o dermatită atopică, problema devine și mai complicată, deoarece nu doar că aplicarea trebuie să fie regulată și strictă, dar pacientul dezvoltă alergii sau intoleranțe la medicamentele topice sau produsele de îngrijire mult mai frecvent decât atunci când suferă de alte afecțiuni cutanate.

 

Tocmai de aceea, nu este ușor nici să scriu despre ce, cum și când aplicăm pe piele în dermatita atopică!

Să plecăm, totuși, de la un principiu simplu: LESS IS MORE! Cu cât mai simplu, cu atât mai bine… ca în orice domeniu. Clasic, nu!

Studiile ne spun că pe rețeta unui pacient nu au ce să caute mai mult de trei-patru produse, pentru că altfel aderența lui la tratament scade exponențial cu cât crește numărul acestora. Iar în arsenalul terapeutic al atopicului trebuie să avem un gel de spălare, un balsam hidratant/emolient (e același lucru!), o soluție antiiritații sau reparatoare, și, DOAR CU PRESCRIPȚIE MEDICALĂ, o cremă sau loțiune pe bază de cortizon și/sau antibiotic (mai rar!).

 

Detaliez puțin.

Pielea atopicului are două caracteristici: este hiper-permeabilă și hiper-reactivă. Barierele în fața agresiunii externe funcționează invers decât ar trebui: epidermului îi lipsește filagrina (cimentul intercelular), care este de slabă calitate și disfuncțională, și filmul lipidic. Pe de altă parte, în derm, celulele de apărare (Langerhans), și populațiile de limfocite pe care acestea le recrutează sunt programate genetic sa fie excesiv de vigilente. Ca atare, nu doar că alergenii trec uțor, dar răspunsul imun este exagerat.

Știind acest lucru, este logic să ne dorim să întărim bariera externă epidermică și să «calmăm» răspunsul inflamator din derm.

Bariera se reface folosind produse de spălare emoliente sau relipidante (sunt termeni pe care-i veți întâlni pe flacoanele de gel de duș). Poate că ele fac mai puțină spumă decât ne-am dori, dar au o mare calitat : când ieși din apa, vei vedea picăturile strălucind pe piele ca pe penele unei rățuște, semn că ingredientele cheie s-au impregnat deja în piele și bariera s-a reconstituit, fie și măcar parțial.

Sigur, nu e de ajuns. Trebuie sa suplimentăm cu unguente, balsamuri sau creme. Balsamurile sunt mai grase, cremele sunt mai puțin grase. Balsamurile sunt bogate în vaselină sau alți compuși impenetrabili la apă. Nu la apa din exterior, ci la cea din interiorul pielii, pentru că deshidratarea se produce prin pierderea apei existente, nu prin lipsă de aport suplimentar. Nu crema trebuie să fie apoasă, nu apa termală ne hidratează pielea, ci componenta grasă a balsamurilor/cremelor este cea care reține apa în piele!

Dacă pielea nu este doar uscată, ci are deja zone de eczemă sau iritație, adăugăm în ritualul nostru balsamul specific reparatoriu, de regulă pe bază de cupru și zinc. Rolul acestora este de a repara miile de microfisuri care compun placa de eczemă, rezultate în urma exsudației. Practic, ele închid porțile în fața alergenilor.

 

Despre cremele medicament pe baza de cortizon s-ar putea spune multe, dezbaterile pe acest subiect nu contenesc niciodată. Ca orice medicament, acestea se aplică doar la recomandarea medicului ! Și trebuie aplicat exact cât trebuie, atunci când trebuie, nici mai mult, nici mai puțin. Dacă ne este teamă de efectele adverse și aplicăm 2-3 zile, vedem că leziunea se ameliorează și ne oprim, dar eczema nu este complet vindecată, reapare din nou, necesită o nouă serie (incompletă) de aplicări, și tot așa… De frică, ajungem de fapt să aplicăm mai mult. Desigur că nici extrema cealaltă nu este fericită: pacientul care este speriat de eczema sa cu tot cortegiul de simptome neplăcute (mâncărime, usturimi, insomnie, aspect clinic) și se tratează în exces, folosește crema medicament ca pe o cremă emolientă, ajunge la abuz foarte rapid și implicit la efecte adverse.

 

Ca ritual de îngrijire, recomand zilnic o baie de maximum 15 minute sau un duș de 5 minute (preferabil duș), cu apă cât mai apropiată de temperatura corpului, aplicarea balsamului reparator pe zonele de eczema și a emolientelor peste acestea, pe tot corpul, de două ori pe zi. Cremele medicament doar la indicația medicului!

Este de remarcat că produsele de îngrijire a pielii atopice au devenit din ce în ce mai complexe, conțin substanțe antiinflamatoare și antiprurit, încercând să țintească ambele probleme ale pielii atopice, deficitul de barieră și inflamația.

Ca o observație de final, dimensiunea flaconului ne spune cumva cum să îl aplicăm: ce este în flacon mare trebuie aplicat din abundență, ce este în tub mai mic trebuie aplicat cu moderație și pe suprafețe mici. De aceea, tuburile de medicament sunt mici, iar tuburile de emolient sunt generoase.

 

Dr. Diana Plăcintescu - Medic primar dermato-venerolog