Alături de alți factori, vremea reprezintă un element ce poate influența pozitiv sau negativ evoluția dermatitei atopice (D.A.). Acțiunea vremii este atât una directă, asupra barierei cutanate (frigul, vântul, umezeala excesivă pot rupe/altera această barieră, generând uscăciune cutanată), cât și una indirectă printr-o serie de factori precum: 


- modificări ale concentrației de polenuri din aer și de pe piele
- modificări ale comportamentului (durata timpului petrecut afară/ în casă cu expunere la triggeri diferiți, tip de activitate în aer liber, tip de haine în diferite sezoane, expunere la insecte, expunere la agenți infecțioși specifici, de sezon, tip de alimentație, etc.)

 

Deși pentru fiecare atopic triggerii eczematoși pot fi diferiți, cele mai multe cazuri de exacerbări recunosc un șablon sezonier.   Pentru zona de climă temperată, influența diferitelor sezoane asupra tegumentului atopic poate fi rezumată astfel: 

Primăvara

Beneficii : temperaturi blânde și umezeală suficientă în aer.   
Dezavantaje : concentrație crescută de polenuri în aer.  
Triggeri specifici : polenuri.   
Măsuri specifice de îngrijire cutanată: emoliere corectă (constantă și suficientă cu produse specifice), fotoprotecție înaltă (pentru piele sensibilă), protecție în aer liber prin haine potrivite (mâneci lungi, pantaloni lungi), limitarea timpului de expunere la polenuri atunci când acestea ating concentrații maxime (o aplicatie de tipul Air Matters poate fi utila pentru informatii actualizate privind concentratia în aer a principalelor polenuri functie de locatie).

 

Vara

Beneficii : index UV mai mare (soarele are un efect benefic în procesul eczematos, de tip anti-inflamator, anti-pruriginos, anti-bacterian, anti-fungic).  
Dezavantaje : temperaturi ridicate, iar dacă există asociată și umezeală crescută, va rezulta transpirație excesivă, cu uscăciune cutanată și iritație în secundar, din cauza sărurilor minerale din sudoare. În plus, există în continuare o concentrație crescută de polenuri în aer.  
Triggeri specifici : diverse polenuri, clorul din apa piscinelor, apa sărata a mării (pentru unii pacienți), transpirația excesivă, insecte și produse repelente pentru insecte.  
Măsuri specifice de îngrijire cutanată: emoliere corectă, fotoprotecție înaltă pentru piele sensibilă, alegerea atentă a repelenților pentru insecte, spălarea cu apă în caz de transpirație excesivă, ieșiri în aer liber dimineața devreme sau după-amiaza târziu.

 

Toamna (sezonul aproape ideal pentru D.A.

Beneficii : temperaturi mai scăzute și soare mai puțin intens.  
Dezavantaje : prezența alergenilor în aer, dar în concentrații mai mici.  
Triggeri specifici : polenuri.  
Măsuri specifice de îngrijire cutanată: emoliere corectă, continuarea aplicării fotoprotecției înalte, prudență privind transpirația excesivă, provocată de activități fizice intense (mai ușor de desfășurat acum, pe temperaturi ambientale mai mici).

Este momentul ideal pentru începerea pregătirii pielii pentru iarnă: creșterea frecvenței emolierii, eventuala trecere de la un lapte emolient la un balsam pentru corp, renunțarea la gelul de duș în favoarea unui ulei de duș sau a unei creme de curățare.

 

Iarna(poate fi cel mai dificil sezon pentru D.A.)

Beneficii : temperaturi mai puțin prietenoase, umezeală mai mică, reducerea transpirației, au dispărut polenurile.  
Dezavantaje : aerul foarte rece va genera uscăciune cutanată, comparabil cu căldura excesiva; căldura uscată excesivă din locuințe va usca suplimentar pielea.  
Triggeri specifici : alergeni de casă (acarieni, păr de animale) au impact cutanat mai mare din cauza unui timp mai lung petrecut în casă, îmbrăcămintea groasă și aspră (lâna, sinteticele), incidența crescută a virozelor cu posibilitatea exacerbărilor eczematoase.  
Măsuri specifice de îngrijire cutanată: emoliere maximală, fotoprotecție înaltă pe ariile fotoexpuse, umidifiere peste 30% a aerului din locuințe, îmbrăcăminte în straturi, cu preferință pentru bumbac, limitarea concentrației de acarieni și păr de animale în spațiile de locuit.
 

Elemente cheie de reținut:

1. Vremea este un element important ce poate influența evolutia D.A, pentru cele mai multe cazuri existând un pattern sezonier. În zona temperată, iarna pare cel mai dificil sezon, iar toamna cel mai favorabil.  

2. Fiecare pacient prezintă adeseori triggeri specifici ce trebuie identificați și înlăturați pentru un control optim al D.A.  

3. Activitățile în aer liber nu trebuie evitate, dar trebuie individualizate pentru a minimaliza riscurile și a maximiza avantajele pentru atopie.  

4. Îngrijirea cutanată specifică trebuie să se desfășoare tot anul, dar cu specificitate de sezon (frecvența aplicării agentului emolient, frecvența spălării, tipul de agent emolient, a agentului de spălare, a produsului de fotoprotecție, etc).  

5. Zonele geografice cu veri și ierni cu durate de 3-4 luni, fără condiții meteo extreme și poluare limitată par a fi cele mai benefice pentru D.A., permițând o mai bună adaptare cu reducerea stresului și traumei asupra tegumentelor. În cazuri extreme, se poate recomanda strămutarea în arii cu climă mai potrivită pentru un mai bun control al atopiei.

     

  Dr. Alina Crișan - M.D., PhD dermatologie