Ce cauzează dermatita atopică?

Dermatita atopică este o afecțiune complexă și există mai mulți factori implicați în declanșarea sa, inclusiv susceptibilitatea pacientului și factorii de mediu.

Pacienții au în mod tipic modificări ale barierei pielii și reacții inflamatorii.

Dintre factorii de mediu fac parte: contactul cu săpunurile cosmetice, detergențile și orice alte substanțe chimice aplicate pe piele, expunerea la alergeni și infecția cu anumite bacterii și virusuri.

Dermatita atopică NU este contagioasă!

 

Este dermatita atopică ereditară?

Da. Dermatita atopică tinde să se transmită pe linie ereditară. Dacă unul sau ambii părinți au dermatită atopică, este mai probabil ca și copiii să o dezvolte. Mai mult, aproximativ o treime din copiii cu dermatita atopică vor dezvolta astm și / sau alte tipuri de alergii.

Dermatita atopică afectează ambele sexe în mod egal.

 

Care sunt simptomele și semnele dermatitei atopice?

Dermatita atopică apare în primele luni de viață ale copilului, are o evoluție cronică și este puternic influențată de factorii de mediu. Pielea atopică se caracterizează printr-o uscăciune persistentă și mâncărime, uneori insuportabilă. Stratul superficial al pielii nu-și îndeplinește funcția de apărare din cauza faptului că nu este integră nici la nivel structural și nici funcțional, de aceea permite ca la nivelul straturilor profunde sa patrunda alergeni și microbi. Acesti factori declanșează un proces inflamator care se manifestă prin erupții cutanate și leziuni de grataj (scărpinat) generate de mâncărimi.

 

Care sunt semnele prin care un părinte își poate da seama că bebelușul lui are dermatită atopică?

Dermatita atopică are câteva caracteristici definitorii, printre care vârsta la care debutează. De regulă, aceasta apare în primele luni de viață, se manifestă prin mâncărimi cutanate și o piele foarte uscată. Dar diagnosticul este pus de medicul specialist și este obligatoriu ca bebelușul să primească un consult de specialitate.

 

Cum se manifestă afecțiunea?

Din cauza pielii foarte uscate, bebelușii încep să se scarpine, se freacă de scutece și de lucrurile din jur și dezvoltă rapid erupția roșiatică umedă la nivelul obrajilor, pe gât și pe zonele rotunjite ale mânuțelor și piciorușelor. Efectul mâncărimii este agitația, plânsul necontrolat și tulburările de somn. Mulți pot avea și tulburări digestive (colici, vărsături, diaree) din cauza diverselor alergii alimentare pe care le pot dezvolta.

 

Care sunt factorii declanșatori?

Deși cauza dermatitei atopice este genetică și este strâns legată de calitatea stratului superficial al pielii, ea poate fi declanșată și întreținută de contactul cu diverși factori, precum fumul de țigară la bebelușii cu părinți fumători, polenul, mucegaiul, părul de animale, variațiile mari de temperatură și diverse alimente, stres, apariția dentiției, infecții bacteriene, virale etc. Explicația constă în faptul că sunt afectate atât stratul de celule lipidice de la nivelul exterior al pielii, cât și filagrina, proteină care formează cimentul dintre celule, iar prin acestea pătrund alergenii sau alți agenți patogeni.

 

Cum arată dermatita atopică la adulți?

Dermatita atopică poate afecta orice parte a pielii, inclusiv fața, dar zonele cele mai frecvent afectate sunt zonele flexurale, pe gât și în regiunea cefei.

Pielea afectată este, de obicei, roșie și uscată, iar urmele de zgârieturi (însoțite de sângerări) sunt frecvente. Când dermatita atopică este activă, la nivelul pielii pot apărea vezicule cu lichid, care după ce se sparg, pot induce fisuri ale pielii cu riscul apariției suprainfecțiilor bacteriene sau virale.

 

Dermatita atopică poate fi vindecată?

Nu, nu poate fi vindecată, dar există multe modalități de a o controla. Spre perioada adolescenței, cei mai multi pacienți prezintă o calitate a pielii ameliorată, au rar puseu de inflamație acută, dar pielea rămâne uscată; motiv pentru care trebuie evitați factorii iritanți enumerați mai sus.

 

Poate cineva cu dermatită atopică să ducă o viață normală?

DA, CATEGORIC DA! Poți duce o viață completă, inclusiv sport, înot și călătorie. Trebuie doar să te adaptezi și să ai mereu la îndemână emolientele - la școală, la locul de munca sau în călătorii.

Curățarea se face cu produse speciale, fără conservanți, coloranți, parfumuri care să nu agreseze stratul lipidic al pielii. Utilizarea incorectă a antisepticelor poate irita pielea și agrava afecțiunea. Antisepticele nu trebuie utilizate continuu, deoarece această utilizare poate duce la uscarea excesivă a pielii. Se folosesc emoliente speciale, iar în fazele avansate ale bolii, se utilizează preparate medicamentoase de tipul corticosteroizilor sau imunomodulatoare, dar la recomandarea medicului.

De reținut:

articol bullet

Se poartă mănuși fără cauciuc, care nu sunt pudrate (de ex. Mănuși de vinil), pentru a fi protejate mâinile și se evită contactul cu iritanții.

articol bullet

Pielea trebuie spălată bine după înot și se aplică din abundență balsam hidratant după uscare. Trebuie să te asiguri că dușul de la piscină conține apă proaspătă și nu apă clorată din piscină.

articol bullet

Sunt recomandate hainele confortabile, din materiale precum bumbacul și se evită purtarea hainelor de lână direct pe piele.

articol bullet

Încearcă să reziști tentației de a scărpina.

articol bullet

Nu țineți animalele de companie dacă există o alergie evidentă.

articol bullet

Păstrați calmul.

articol bullet

Supraîncălzirea poate accentua mâncărimea.

articol bullet

Clătiți de 2 ori în ciclul de spălare a hainelor pentru a îndepărta reziduurile de detergent din îmbrăcăminte.

Dr. Mădălina Rusu – medic dermatolog