Atopia reprezintă o predispoziție familială pentru producerea de anticorpi Ig E, ca răspuns la doze mici de alergeni și pentru dezvoltarea unor boli tipice cum ar fi: astmul, rinoconjunctivita și dermatita atopică. 

Prevalența bolilor atopice a crescut dramatic în ultimele decenii, astfel, prevalența dermatitei atopice este estimată a fi 10-20%, a rinoconjunctivitei 15-20%, iar a astmului bronșic 5-10%. 

Dermatita atopică reprezintă o boală inflamatorie cronică a pielii, necontagioasă, cu predispoziție familială, simptomul principal fiind pruritul, fiind deseori asociată cu astmul și rinoconjunctivita. 

Dermatita atopică este cea mai frecventă afecțiune a pielii în copilărie. 

Keratoconjunctivita atopică reprezintă o boală inflamatorie cronică oculară care afectează pacienții cu dermatită atopică, fiind caracterizată prin inflamația neinfecțioasă a conjunctivei bilateral. 

Dermatita atopică afectează 15-20% dintre copii și 1-3% din adulți, se estimează că 25-40% din pacienții cu dermatită atopică suferă de keratoconjunctivită atopică, având o incidență ridicată în zonele urbane și în cele cu temperaturi scăzute.  

Keratoconjunctivita atopică este o boală multifactorială, cu factori de risc genetici și de mediu.  

Factorii de mediu agresanți sunt: mediul urban, climatul rece, fumul de țigară, o dietă bogată în alimente alergene (fructe cu sâmburi mici, alune, fistic, caju, brânzeturi grase sau mezeluri, aditivi alimentari, coloranți, pește, ouă). Cresc riscul recurențelor, de asemenea, și sensibilitatea la polen, păr de animale, praf de casă, acarienii. 

 

Simptome:

articol bullet

Principalul simptom al KC este pruritul intens, bilateral al conjunctivelor, peoapelor și în regiunea perioculară. Hiperlacrimația, senzația de arsură la nivelul ochilor, fotofobia (intoleranța la lumină) și vederea încețoșată sunt simptome asociate. 

articol bullet

Pleoapele și regiunea periorbitală sunt eritematoase (roșii), îngroșate, uscate sau cu zone de eczemă acută, cu vezicule discrete. 

articol bullet

Cornea este afectată de eroziuni mici sau ulcerații.  

articol bullet

Diagnosticul dermatitei atopice este, de obicei, clinic, bazat pe istoric și modificările clinice.   

articol bullet

Scopul tratamentului în keratoconjunctivita atopică este de a îmbunătății simptomele, a limita exacerbările, de a preveni complicațiile și sechelele care ar putea duce la pierderea vederii.    

articol bullet

Pentru un succes terapeutic al acestei boli multifactoriale este esențială colaborarea dintre dermatologi, alergologi și oftalmologi. 

articol bullet

Atenția trebuie îndreptată asupra factorilor de mediu care agravează boala. 

articol bullet

Se recomandă folosirea așternuturilor hipoalergenice, evitarea iritanților locali la nivelul pielii (parfumuri, săpunuri, îmbrăcămintea din lână sau material sintetic acrilic). Utilizarea filtrelor de aer, evitarea animalelor de companie, modificarea obiceiurilor alimentare în cazul sensibilității alimentare. 

articol bullet

Dermatita atopică poate fi controlată prin relipidizarea pielii (creme grase, balsamuri) în asociere cu tratamentul local cu produse cortizonice pe perioada exacerbărilor.

articol bullet

Din cauza efectelor secundare ale preparatelor locale cu corticosteroizi, acestea trebuie utilizate strict la recomandarea medicului dermatolog sau oftalmolog, în funcție de gradul de afectare cutanată sau oculară. 

articol bullet

Este bine cunoscut faptul că aceste preparate utilizate pe termen lung pot duce la apariția cataractei și creșterea presiunii intraoculare sau apariția glaucomului. 

articol bullet

În formele ușoare și moderate ale bolii se pot folosi picături antihistaminice (antialergice) sau creme antiinflamatoare fără corticosteroizi, așa numiții inhibitori de calcineurină care se pot utiliza pe o perioadă mai îndelungată pentru stadiul cronic al eczemelor. 


Dr. Petra Loredana – medic specialist dermatolog

CELE MAI RECENTE ARTICOLE

Rolul pediatrului în tratamentul dermatitei atopice Rolul pediatrului în tratamentul dermatitei atopice

Dermatita atopică influențează, în mod direct, atât viața copilului, cât și a familiei sale. Copilul se poate confrunta cu episoade de remisie sau acu...

citește tot articolul
Dermatita atopică și vaccinurile Dermatita atopică și vaccinurile

Este posibil ca “dermatită atopică” și “vaccin” să fie printre cele mai căutate cuvinte pe Internet de către proaspetele mame. De ce? Pentru că peste ...

citește tot articolul
Conjunctivita și dermatita atopică Conjunctivita și dermatita atopică

Atopia reprezintă o predispoziție familială pentru producerea de anticorpi Ig E, ca răspuns la doze mici de alergeni și pentru dezvoltarea unor boli t...

citește tot articolul
Virusuri care pot agrava simptomatologia în dermatita atopică Virusuri care pot agrava simptomatologia în dermatita atopică

Suprainfecțiile microbiene sau virale reprezintă complicațiile cele mai frecvente ale dermatitei atopice. Leziunile de grataj (scărpinat) constituie f...

citește tot articolul