Atopia reprezintă o predispoziție familială pentru producerea de anticorpi Ig E, ca răspuns la doze mici de alergeni și pentru dezvoltarea unor boli tipice cum ar fi: astmul, rinoconjunctivita și dermatita atopică.
Prevalența bolilor atopice a crescut dramatic în ultimele decenii, astfel, prevalența dermatitei atopice este estimată a fi 10-20%, a rinoconjunctivitei 15-20%, iar a astmului bronșic 5-10%.
Dermatita atopică reprezintă o boală inflamatorie cronică a pielii, necontagioasă, cu predispoziție familială, simptomul principal fiind pruritul, fiind deseori asociată cu astmul și rinoconjunctivita.
Dermatita atopică este cea mai frecventă afecțiune a pielii în copilărie.
Keratoconjunctivita atopică reprezintă o boală inflamatorie cronică oculară care afectează pacienții cu dermatită atopică, fiind caracterizată prin inflamația neinfecțioasă a conjunctivei bilateral.
Dermatita atopică afectează 15-20% dintre copii și 1-3% din adulți, se estimează că 25-40% din pacienții cu dermatită atopică suferă de keratoconjunctivită atopică, având o incidență ridicată în zonele urbane și în cele cu temperaturi scăzute.
Keratoconjunctivita atopică este o boală multifactorială, cu factori de risc genetici și de mediu.
Factorii de mediu agresanți sunt: mediul urban, climatul rece, fumul de țigară, o dietă bogată în alimente alergene (fructe cu sâmburi mici, alune, fistic, caju, brânzeturi grase sau mezeluri, aditivi alimentari, coloranți, pește, ouă). Cresc riscul recurențelor, de asemenea, și sensibilitatea la polen, păr de animale, praf de casă, acarienii.
Simptome:

Principalul simptom al KC este pruritul intens, bilateral al conjunctivelor, peoapelor și în regiunea perioculară. Hiperlacrimația, senzația de arsură la nivelul ochilor, fotofobia (intoleranța la lumină) și vederea încețoșată sunt simptome asociate.

Pleoapele și regiunea periorbitală sunt eritematoase (roșii), îngroșate, uscate sau cu zone de eczemă acută, cu vezicule discrete.

Cornea este afectată de eroziuni mici sau ulcerații.

Diagnosticul dermatitei atopice este, de obicei, clinic, bazat pe istoric și modificările clinice.

Scopul tratamentului în keratoconjunctivita atopică este de a îmbunătății simptomele, a limita exacerbările, de a preveni complicațiile și sechelele care ar putea duce la pierderea vederii.

Pentru un succes terapeutic al acestei boli multifactoriale este esențială colaborarea dintre dermatologi, alergologi și oftalmologi.

Atenția trebuie îndreptată asupra factorilor de mediu care agravează boala.

Se recomandă folosirea așternuturilor hipoalergenice, evitarea iritanților locali la nivelul pielii (parfumuri, săpunuri, îmbrăcămintea din lână sau material sintetic acrilic). Utilizarea filtrelor de aer, evitarea animalelor de companie, modificarea obiceiurilor alimentare în cazul sensibilității alimentare.

Dermatita atopică poate fi controlată prin relipidizarea pielii (creme grase, balsamuri) în asociere cu tratamentul local cu produse cortizonice pe perioada exacerbărilor.

Din cauza efectelor secundare ale preparatelor locale cu corticosteroizi, acestea trebuie utilizate strict la recomandarea medicului dermatolog sau oftalmolog, în funcție de gradul de afectare cutanată sau oculară.

Este bine cunoscut faptul că aceste preparate utilizate pe termen lung pot duce la apariția cataractei și creșterea presiunii intraoculare sau apariția glaucomului.

În formele ușoare și moderate ale bolii se pot folosi picături antihistaminice (antialergice) sau creme antiinflamatoare fără corticosteroizi, așa numiții inhibitori de calcineurină care se pot utiliza pe o perioadă mai îndelungată pentru stadiul cronic al eczemelor.
Dr. Petra Loredana – medic specialist dermatolog
CELE MAI RECENTE ARTICOLE

Dermatita atopică influențează, în mod direct, atât viața copilului, cât și a familiei sale. Copilul se poate confrunta cu episoade de remisie sau acu...
citește tot articolul
Este posibil ca “dermatită atopică” și “vaccin” să fie printre cele mai căutate cuvinte pe Internet de către proaspetele mame. De ce? Pentru că peste ...
citește tot articolul
Atopia reprezintă o predispoziție familială pentru producerea de anticorpi Ig E, ca răspuns la doze mici de alergeni și pentru dezvoltarea unor boli t...
citește tot articolul
Suprainfecțiile microbiene sau virale reprezintă complicațiile cele mai frecvente ale dermatitei atopice. Leziunile de grataj (scărpinat) constituie f...
citește tot articolul