Interviu realizat de Ela Crăciun cu Dr. Adriana Diaconeasa.

Statisticile arată că 30% dintre copiii au dermatita atopică. E un procent îngrijorător din care fac parte și copiii mei. Medicul meu la care am fost săptămâna trecută îmi spunea că vede cel puțin 3 copii pe săptămână cu dermatită atopică, ceea ce e foarte mult.

Alex are 13 ani, Alesia aproape 7, iar bebelușul 6 săptămâni. Toți au făcut dermatită atopică imediat ce am ajuns acasă cu ei și pentru că am primit multe întrebări de recomandări pe acest subiect, dar și pentru că eu mă confrunt cu această problemă, am decis să îi iau un interviu Doamnei Dr. Adriana Diaconeasa pentru a afla mai multe despre cauzele dermatitei atopice la copiii, dar și despre tratament.

Ce este dermatita atopică, de ce o facem și cum o recunoaștem?

Dermatita atopică este o afecțiune cronică a pielii, cu un determinism genetic. Adică avem o predispoziție ereditară, dar manifestarea este influențată de factorii de mediu, iar simptomele apar în perioada copilăriei.

 

Spunea cineva că dermatita este boala copilului prea bine îngrijit. Ce credeți despre asta?

Statistic, din studiile din ultimii 10 ani și din practica mea, dermatita atopică este mai frecventă în mediul urban și în mediile social-economice cu o situație mai bună. Iar una dintre teoriile pentru care dermatita atopică este cunoscută și ca boala copilului prea bine îngrijit este datorată faptului că nu mai venim în contact cu alergenii naturali cu care specia umană s-a obișnuit și devenim astfel mai sensibili.

 

Dacă unul dintre copii are dermatită, obligatoriu vor avea și ceilalți?

Nu. Ține foarte mult de ce se întâmplă cu fiecare persoană în parte. Nu este o transmitere genetică foarte clară. Sunt niște mutații ale unor proteine ale pielii. E vorba de mecanisme complexe care implică mutații punctiforme ale unor gene. Deci nu seamănă neapărat un individ cu altul, dar vorbim de o predispoziție. Unul dintre copii poate să aibă, celălalt nu, și, chiar dacă are predispoziție, ține foarte mult de ce se întâmplă pe parcursul vieții, de factorii de mediu.

 

Cu ce îngrijim pielea?

Trebuie să folosim un produs de spălat dedicat și un emolient, date la indicația medicului. În gama Atoderm de la Bioderma se găsesc produse pentru grade diferite ale afecțiunii. Dacă vorbim numai de o uscăciune, putem să folosim produsul Atoderm Preventive care previne agravarea uscăciunii cutanate chiar de la naștere. Dacă e vorba de un puseu ușor, cu iritație și avem un tratament medicamentos sau nu, dar avem și o inflamație a pielii, deci o inflamație a pielii care face probleme mai mari, avem Atoderm Intensive Balsam ca emolient. Iar produsele de spălat sunt în două formule, gelul sau uleiul de baie – Atoderm Intensive Gel Spumant sau Atoderm Ulei de duș. Pașii sunt următorii: spălat zilnic, dacă copilul este sub un an. Deși, dacă copilul nu transpiră, nu stă într-un mediu poluat, încărcat, se poate spația puțin băița să nu mai facă în fiecare zi. Totuși, băițele prea dese ar putea să agraveze. Se spală cu produsul dedicat și se aplică un emolient după baie. Preventiv, pe termen lung, se poate folosi un balsam intensiv – Atoderm Intensive Balsam – atunci când există probleme și puseu de dermatită atopică. Dacă această îngrijire nu e suficientă, trecem și la tratamentul medicamentos al puseului, iar îngrijirea cu dermato-cosmetice rămâne complementară. Când vine vorba de tratamentul medicamentos, acesta trebuie făcut la indicația medicului.

Interviul complet este disponibil AICI