Dermatita atopică sau eczema constituțională reprezintă totalitatea manifestărilor cutanate care apar la persoanele care au o predispoziție genetică, numită atopie, de a dezvolta afecțiuni alergice precum eczema, astmul bronșic, rinita alergică sau conjunctivita alergică.

Dermatita atopică se manifestă prin uscăciune moderată până la severă a pielii, prin apariția unor pete roșii inflamate la nivelul pliurilor pielii și pe față, leziuni însoțite de prurit, adică de mâncărime a pielii.

Afecțiunea este cronică și apare mai frecvent în familii cu istoric de atopie.

Factorii care duc la apariția și recurența dermatitei atopice, includ, poluarea urbană, fumul de țigară, contactul prelungit cu animalele, igiena excesivă, o casă prea bine izolată termic și neventilată corespunzător.

Bacteriile, ciupercile, virusurile prezente în mod normal la nivelul pielii, prin diversitatea lor, ajută prin interacțiunea lor cu pielea și prin interacțiunea dintre ele, la menținerea sănătății pielii. Când acest echilibru este alterat, apar simptomele și persistă simptomele dermatitei atopice.

În cazul în care pielea nu reușește să te apere de invazia alergenilor, apare mâncărimea cutanată.

 

Recomandarile pe care le poți respecta pentru a avea grija de pielea copilului tău în mod corespunzător:

articol bullet

Spălați pielea copilului cu mâinile si nu cu burete sau manușă de baie, cu un produs de curățare blând, bogat în lipide, apa să fie calduță la 32-34 °C, clătiți pielea cu multă apă, nu frecați pielea când o ștergeți ci ștergeți prin tamponare ușoară, începeți spălarea cu fața, gâtul, trunchiul brațele, spatele si apoi picioarele, folosiți un emolient dupa baie, care asigură o bună hidratare a pielii.

articol bullet

Copilul să evite materialele textile sintetice, lâna, să folosească bumbacul, inul, fibrele naturale.

articol bullet

Hainele să fie clătite după spălare de doua ori, utilizați detergenți din plante, naturali, neutrii.

articol bullet

Încăperile casei dv să fie bine aerisite, ventilate, curate,cu temperatură și umiditate optime. Să fie realizată dezinfecția periodică a locuințelor, contra acarienilor.

articol bullet

Să se evite covoarele, pilotele, pernele cu pene și puf.

articol bullet

Unghiile copiilor să fie tăiate scurt pentru a evita apariția leziunilor de grataj apărute în urma scărpinării, care se pot infecta ușor.

articol bullet

La copilul mic nou născut apar leziunile de novo-dermatită din faza neonatală, care se pot continua la copilul mare 2-6 ani.

articol bullet

Nu există semne clinice sau markeri de laboratori specifice dermatitei atopice. Cazurile apărute în majoritate în copilărie, au manifestări suficient de evidente încât să nu pună probleme de diagnostic.

articol bullet

Evoluția cronică a bolii se caracterizează prin faptul că intensitatea manifestărilor se reduce dupa primul an de viață și pe măsura înaintării în vârstă.

articol bullet

Progresiv leziunile exudative devin mai puțin numeroase și predomină cele lichenificate.

articol bullet

Factorii de prognostic sever sunt reprezentați de debutul precoce, gravitatea și extinderea dermatitei în copilăria mică, istoricul familial de dermatită atopică, asocierea cu rinita alergică sau cu astmul bronșic.

articol bullet

Complicațiile la piele ale dermatitei atopice sunt reprezentate de infecțiile bacteriene, virale sau micotice, de apariția dermatitei de contact la preparatele topice administrate pentru calmarea simptomatologiei, prin sensibilizarea la antibiotice, antiseptice, anestezice locale, etc.

Un ultim sfat pentru părinți: atenție la climatoterapie. S-au remarcat remisiuni vizibile și rapide uneori cu rezultate excelente după curele la mare sau la munte la bolnavii care nu au avut rezultate la alte terapii. Factorii climatici pot interveni prin cvasinormalizarea funcționalității neurovegetative, prin reechilibrarea psihologică.

Dr. Irena Smadea – medic primar dermatolog 

CELE MAI RECENTE ARTICOLE

Rolul pediatrului în tratamentul dermatitei atopice Rolul pediatrului în tratamentul dermatitei atopice

Dermatita atopică influențează, în mod direct, atât viața copilului, cât și a familiei sale. Copilul se poate confrunta cu episoade de remisie sau acu...

citește tot articolul
Dermatita atopică și vaccinurile Dermatita atopică și vaccinurile

Este posibil ca “dermatită atopică” și “vaccin” să fie printre cele mai căutate cuvinte pe Internet de către proaspetele mame. De ce? Pentru că peste ...

citește tot articolul
Conjunctivita și dermatita atopică Conjunctivita și dermatita atopică

Atopia reprezintă o predispoziție familială pentru producerea de anticorpi Ig E, ca răspuns la doze mici de alergeni și pentru dezvoltarea unor boli t...

citește tot articolul
Virusuri care pot agrava simptomatologia în dermatita atopică Virusuri care pot agrava simptomatologia în dermatita atopică

Suprainfecțiile microbiene sau virale reprezintă complicațiile cele mai frecvente ale dermatitei atopice. Leziunile de grataj (scărpinat) constituie f...

citește tot articolul

PRODUSE RECOMANDATE

Îngrijire zilnică
Buze crăpate și foarte uscate

Atoderm

Balsam de Buze

Un tratament zilnic de hidratare care calmează, hrănește și repară buzele deteriorate.

Îngrijire zilnică
Piele sensibilă atopică foarte uscată sau atopică

Atoderm

Intensive Balsam

Emolient dermo-restructurant şi calmant pentru pielea atopică (bebeluși, copii, adulţi).

Îngrijire zilnică
Piele sensibilă atopică foarte uscată sau atopică

Atoderm

Preventive

Prima cremă dermo-consolidantă hrănitoare care opreşte agravarea uscăciunii cutanate de la naştere