Dermatita atopică poate fi declanșată de factori genetici (ex. teren atopic, alte alergii), dar și de modul de viață (ex. alimentație, aero-alergeni, agenți infecțioși, îmbrăcăminte, stres emoțional) sau de factori externi prin alterarea barierei cutanate, concretizându-se prin semne dermatologice specifice.

Cum se manifestă?

Cea mai frecventă formă o reprezintă dermatita infantilă (sub 2 ani), debutul acesteia are loc în jurul vârstei de 3 luni cu o erupție la nivelul obrajilor. Aceasta constă în eritem (roșeață), excoriații, papulo-vezicule sau exsudat (zone zemuinde), evoluând apoi spre cruste, însoțite de prurit intens, ce afectează pacientul prin stări de disconfort și tulburări de somn.

O altă formă a acestei boli o reprezintă dermatita juvenilă (a copilului mai mare de 2 ani) ce poate apărea în mod debutant sau ca o continuare a formei precedente. În acest caz, leziunile sunt mai puțin acute, fiind dispuse in special în zonele de flexie (ex. plica cotului, spatele genunchiului, pliurile gâtului, încheieturile mâinilor) și care evoluează sub formă de placarde cu tendința de lichenificare, eritem sau sunt pruriginoase. În acest caz, senzația de piele uscată (xeroză cutanată) este persistentă și necesită aplicarea de creme specifice.

În cazul adolescenților sau adulților, cazurile de dermatită atopică reprezintă un procent mic (sub 10%). Aceasta este caracterizată în general prin manifestări reziduale (la nivelul mâinilor, pleoapelor) și o uscăciune intensă a pielii.

 

De ce se agravează dermatita atopică pe timpul iernii?

Temperaturile extreme și umiditatea scăzută a aerului din timpul iernii reprezintă un factor declanșator major în apariția puseurilor dermatitei atopice, printr-o uscăciune rapidă a pielii, urmată de afectarea barierei cutanate prin leziuni ce se pot extinde și, în final, suprainfecta. În acest caz, este necesară antibioterapia topică și tratament, atrăgând o sensibilizare la medicamente și un disconfort temporar.

Ca urmare, cu rol preventiv, este foarte important de știut că sub o anumită temperatură și umiditate, aplicarea emolientelor trebuie făcută constant, fără întreruperi, și mai ales trebuie aplicat tratament urgent în cazul apariției unor leziuni evidente. De asemenea, este recomandat ca îmbăierea sa fie de scurtă durată, apa să nu fie fierbinte și se vor utiliza geluri de spălare speciale.

La ieșire din casă, este importantă limitarea impactului pielii cu frigul, prin purtarea de mănuși, fulare, îmbrăcăminte din fibre naturale, iar la nivelul feței aplicarea de creme emoliente.

 

Cum tratăm dermatita atopica exacerbată în urma expunerii la frig?

Tratamentul se stabilește de către medicul dermatolog în funcție de stadiul evolutiv, aspectul clinic și simptome. Se inițiază o schemă de tratament ce constă în aplicarea de corticosteroizi topici sau inhibitori de calcineurină, antihistaminice sistemice pentru ameliorarea senzației de mâncărime, cât și emoliente locale. Este necesară o bună colaborare între pacient și medic, durata tratamentului fiind decisă în funcție de evoluție. Fiind expus senzației de iritare, stabilitatea senzorială a pacientului este importantă pentru evoluția bolii, fiind important controlul cercului vicios mâncărime - scărpinat.

 

Care este prognosticul și când se poate întrerupe tratamentul?

În general, evoluția este favorabilă sub tratament, iar în timp, puseurile declanșate de factorii interni sau externi vor fi tot mai rare. Ca urmare, obiectivul principal este menținerea barierei cutanate la un nivel cât mai integru, printr-o rutină de îngrijire constantă și corect aplicată.

În cazurile de dermatită atopică severă, generalizată, rezistentă la tratament, există în medicina modernă terapii sistemice de generație nouă care diminuează simptomele.

“Din propriile experiențe, în tratamentul acestei afecțiuni, pot afirma că atunci când pacienții sunt bine informați și respectă recomandările terapeutice prescrise, se poate obține un răspuns favorabil pe termen lung, cu exacerbări tot mai rare, astfel cei afectați având parte de o mai bună calitate a vieții.”

Concluzii - sfaturi practice

articol bullet

Măsuri generale – depistarea și excluderea factorilor declanșatori, dieta, umiditatea aerului, igiena și îmbrăcămintea inadecvată, evitarea temperaturilor extreme;

articol bullet

Tratament specific - de atac, adaptat leziunilor - și evolutiv;

articol bullet

Tratament de întreținere – aplicarea continuă a emolientelor;

articol bullet

Nu se recomandă apelarea la terapii naturiste, leacuri sau produse miraculoase ce pot agrava leziunile și complica răspunsul la tratamentele ulterioare.

Bibliografie:

1. Fitzpatricks - Color Atlas and Synopsis of Clinical Dermatology

2. Jean L. Bologna - Dermatology Essentials

3. V. Pătrașcu – Boli dermatologice și infecții sexual-transmisibile

Dr. Andreea Rotaru – medic specialist dermatolog

CELE MAI RECENTE ARTICOLE

Rolul pediatrului în tratamentul dermatitei atopice Rolul pediatrului în tratamentul dermatitei atopice

Dermatita atopică influențează, în mod direct, atât viața copilului, cât și a familiei sale. Copilul se poate confrunta cu episoade de remisie sau acu...

citește tot articolul
Dermatita atopică și vaccinurile Dermatita atopică și vaccinurile

Este posibil ca “dermatită atopică” și “vaccin” să fie printre cele mai căutate cuvinte pe Internet de către proaspetele mame. De ce? Pentru că peste ...

citește tot articolul
Conjunctivita și dermatita atopică Conjunctivita și dermatita atopică

Atopia reprezintă o predispoziție familială pentru producerea de anticorpi Ig E, ca răspuns la doze mici de alergeni și pentru dezvoltarea unor boli t...

citește tot articolul
Virusuri care pot agrava simptomatologia în dermatita atopică Virusuri care pot agrava simptomatologia în dermatita atopică

Suprainfecțiile microbiene sau virale reprezintă complicațiile cele mai frecvente ale dermatitei atopice. Leziunile de grataj (scărpinat) constituie f...

citește tot articolul