Dr. Yuko Higaki, dermatolog, Director medical la Wakamatsucho Mental and Skin Clinic, Tokyo (Japonia)

Profesioniștii din sănătate știu cât de epuizantă este pentru părinți îngrijirea unui copil cu piele atopică și cât le afectează rezistența din punct de vedere psihologic. După aproape 20 ani în care a tratat pacienți cu piele atopică, Dr. Higaki ne împărtășește câteva sfaturi din experiența sa.

 

Timp pentru tine

Când îi întâmpin la clinică pe copiii cu dermatită atopică și pe părinții lor, observ că de multe ori părinții sunt foarte streasați și uneori se învinovățesc pentru că nu își pot trata copiii. În aceste cazuri, le recomand să își acorde timp pentru propria persoană, fără a avea copilul în preajmă. Pot fi cinci minute, când copilul doarme; pot citi, pot asculta muzica preferată, pot vorbi cu prietenii sau se pot doar relaxa. Obiectivul este să se elibereze de stresul zilnic și să se relaxeze. Starea mentală echilibrată a părinților este esențială pentru tratamentul pacienților copii. Copiii percep stresul și anxietatea părinților. La rândul lor, aceștia devin stresați atunci când părinții sunt stresați, explică Dr. Higaki.

Starea mentală echilibrată a părinților este esențială pentru tratamentul pacienților copii.

 

Atitudine pozitivă

Este important ca părinții să le confere încredere copiilor. După cum arată Dr. Higaki, ,,Le mai sugerez părinților să se concentreze mai degrabă pe progrese decât pe restul simptomelor care mai necesită tratament. Concret, le spun cum au contribuit la ameliorarea simptomelor copiilor lor: ,,Mulțumită emolientului pe care l-ați aplicat în fiecare zi, copilul vostru se scarpină considerabil mai puțin!" Ideea este că în calitate de părinți trebuie să aveți încredere în ceea ce faceți și să asociați ,,experiența de succes" cu simptomele copiilor. Încerc să îi îmbărbătez pe părinți spunându-le, de exemplu, ,,Sunt foarte impresionat de eforturilevoastre, mai ales că aveți trei copii de îngrijit!" Consider că atunci când le confirm faptul că se descurcă bine și apreciez eforturile pe care le fac, părinții sunt mai încrezători în propriile forțe. În plus, suntem cu toții mai ușurați când știm că cineva înțelege situația în care ne aflăm.

Sunt foarte fericit când văd că părinții copiilor cu dermatită atopică sunt mai puțin stresați și devin mai încrezători în ceea ce fac după ce vin la mine la consultație. Încerc să îi eliberez de obsesia comiterii unei greșeli și să le spun că nu trebuie să facă totul perfect..”

O perspectivă încurajatoare…

Le mai sugerez părinților să se concentreze pe progrese și nu pe restul simptomelor care mai necesită tratament.

 

Trei sfaturi de la Dr. Higaki:

articol bullet

Renunță la perfecționism și păstrează-ți calmul.

articol bullet

Poartă-te cu copilul tău cât de normal se poate. Atinge-i pielea. Contactul fizic este foarte important. Cel mai bun moment este atunci când îi aplici emolientul.

articol bullet

În loc să-i spui copilului să nu se scarpine, mai bine întreabă-l: ,,Vrei să îți răcorești pielea?”

 

Elemente cheie de reținut

articol bullet

Crește numărul experiențelor plăcute și memorabile alături de copilul tău.

articol bullet

Scapă de orice urmă de îndoială! Te descurci foarte bine cu copilul tău.Tu știi cel mai bine ce trebuie să faci pentru el!

articol bullet

Atinge-i pielea copilului prin masaje cu cremă hidratantă.