Dermatita atopică este o afectare cronică a pielii, aceasta poate lua diferite forme clinice. Pielea este sensibilă, mai uscată, pruriginoasă (prezintă mâncărimi). Există perioade de remisie și de agravare.

Atunci când copilul se scarpină, poate să apară eritem, edem, leziuni și disconfort. În cazurile mai grave, leziunile pot să se suprainfecteze si să apară scurgerea unui lichid gălbui și chiar o  crustă.

Prevenția acutizărilor și a senzației de mâncărime poate fi făcută cu o rutină de îngrijire adecvată.
Îngrijirea pielii, inclusiv băile și emolierea ei, reprezintă o parte importantă în tratamentul dermatitei atopice.

Medicul poate să prescrie, de asemenea, unul sau mai multe medicamente sub forma de tratament topic (adică local), dar și sistemic (adică tablete) pentru a trata puseurile/acutizarea sau suprainfecția.

De asemenea, dacă la câteva luni după naștere, pielea copilului este deshidratată și prezintă zone de eritem sau unul dintre părinți are o formă de atopie (care include rinită alergică, dermatită atopică sau astm bronșic), nu trebuie pierdut timpul și trebuie adoptată rutina de îngrijire specifică, care este sinonimă și cu plăcerea și confortul copilului dacă ne gândim la masajul de după băiță.  

Băile
Efectuarea frecventă a băilor ajută la prevenirea suprainfecțiilor pielii. Copilul trebuie să facă baie cel puțin o dată pe zi.

  • Baie se va efectua cu apă călduță, timp de aprox. 5 minute. Este important ca apa să fie călduță și nu fierbinte. Apa fierbinte poate irita pielea și poate declanșa mâncărimi.
    5 minute reprezintă durata ideală pentru a curăța pielea. O baie mai lungă poate să usuce pielea. După 10 minute, pot să apară deja semne de iritație.
  • Se folosește un produs de igienă special creat pentru pielea atopică, așa cum sunt Atoderm Ulei de duș sau Atoderm Gel de duș (pentru pielea uscată) sau Atoderm Intensive Gel spumant (pentru pielea foarte uscată, atopică), fără să fie frecată pielea (nu se folosește burete sau prosop pentru frecare), apoi se clătește bine cu apă până se îndepărtează în totalitate spuma și urmele de gel/ulei de duș de pe piele.
  • Sunt de evitat săpunurile parfumate sau spumantele de baie, produse cosmetice care pot fi adevărați iritanți pentru pielea atopică.
  • Se uscă pielea cu un prosop de bumbac, prin tamponare, fără frecare.

 

Emoliere/Hidratare

Se aplică imediat după baie o cremă emolientă sau un balsam intensiv potrivit pentru pielea atopică, de exemplu: Atoderm Cremă sau Atoderm Intensive Balsam. Pe zonele pruriginoase se poate folosi, de asemenea, Atoderm SOS Spray.

Emolierea/hidratarea pielii ajută la reconstituirea barierei cutanate, barieră care este slăbită în caz de dermatită atopică.

Medicamente

În funcție de gravitatea acutizării dermatitei, medicul poate să prescrie diferite medicamente. Tocmai de aceea, dacă pacientul/părintele micuțului pacient observă o acutizare sau o complicație (precum suprainfecția dermatitei), este important să consulte un medic dermatolog cât de repede posibil.


Îmbrăcăminte 
 
Sunt recomandate lenjeria de pat și hainele de bumbac. Este de evitat contactul direct al pielii cu materialele iritante, precum lâna sau sinteticele, deoarece hainele sintetice nu absorb transpirația sau cauzează un exces al transpirației, iar aceasta poate fi iritantă.


Igiena mâinilor

Unghiile trebuie să fie tăiate scurt, mai ales la copii, pentru a evita leziunile de grataj prin scărpinare, aceste leziuni pot pe urmă să se suprainfecteze.

 

Regim alimentar

Nu există alimente de evitat la modul general, doar dacă cel mic este alergic la anumite alimente. Alergia la alimente se poate manifesta prin urticarie acută (plăci asemănătoare cu cele care apar după frecarea cu urzică) sau, mai grav, angioedem (umflătură care apare brusc la nivelul feței, gurii, limbii, gâtului), care apar dupa ingestia alimentului incriminat. Este important să fie cerut sfatul unui medic alergolog pentru efectuarea testelor alergologice specifice! Alimentele considerate declanșatoare ale alergiei trebuie evitate în acest caz.

 

Ce se poate face în timpul sarcini pentru a scădea riscul copilului de a fi atopic?

Știm ca dermatita atopică este o boală cu o importantă componentă genetică, care nu poate fi schimbată sau ameliorată, însă există și factori exogeni, precum factorii de comportament și de mediu:

Stres

Studiile științifice au arătat că stresul este posibil să declanșeze modificări la nivelul imunității mamei, dar și al copilului, iar aceste modificări pot cauza inflamația pielii și apariția dermatitei atopice. Pe cât posibil, este indicat să fie evitate situațiile stresante pe toată perioada sarcinii. Tocmai de aceea, gravida trebuie să evite situațiile stresante, să își acorde timp pentru activității relaxante.

 

Fumat și alcool

Este recomandată evitarea consumului de tutun și de alcool, cel puțin pe toată perioada sarcinii. 

 

Probiotice

Diferite studii au arătat că aportul probioticelor în timpul sarcinii și în primele luni de viață a sugarului ar avea un beneficiu în scăderea riscului apariției dermatitei atopice. Probioticele sunt microorganisme vii care sunt prezente în produsele alimentare, precum iaurturi. Au multiple beneficii în echilibrarea florei intestinale, care are un rol esențial în imunitate.

 

Alăptarea

Este recomandată alăptarea copilul în primele luni, dacă este posibil, cel puțin până la 6 luni, deoarece laptele matern conține toate componentele adecvate necesare pentru o imunitate bună.

 

Dr. Akl Yoko Marika – medic dermatovenerolog

CELE MAI RECENTE ARTICOLE

Rolul pediatrului în tratamentul dermatitei atopice Rolul pediatrului în tratamentul dermatitei atopice

Dermatita atopică influențează, în mod direct, atât viața copilului, cât și a familiei sale. Copilul se poate confrunta cu episoade de remisie sau acu...

citește tot articolul
Dermatita atopică și vaccinurile Dermatita atopică și vaccinurile

Este posibil ca “dermatită atopică” și “vaccin” să fie printre cele mai căutate cuvinte pe Internet de către proaspetele mame. De ce? Pentru că peste ...

citește tot articolul
Conjunctivita și dermatita atopică Conjunctivita și dermatita atopică

Atopia reprezintă o predispoziție familială pentru producerea de anticorpi Ig E, ca răspuns la doze mici de alergeni și pentru dezvoltarea unor boli t...

citește tot articolul
Virusuri care pot agrava simptomatologia în dermatita atopică Virusuri care pot agrava simptomatologia în dermatita atopică

Suprainfecțiile microbiene sau virale reprezintă complicațiile cele mai frecvente ale dermatitei atopice. Leziunile de grataj (scărpinat) constituie f...

citește tot articolul

PRODUSE RECOMANDATE