Având în vedere că majoritatea pacienților atopici sunt copii, îngrijorarea părințiilor este mare atât în ceea ce privește evoluția ulterioară a bolii, cât și în ceea ce privește metodele prin care poate fi îmbunătățită simptomatologia micuților pacienți, dar și ținută sub control când merg în vacanță.

Ce facem dacă urmează o călătorie lungă?

Folosim haine lejere din fibre naturale, nu haine din poliester sau lână: aceste materiale provoacă scărpinatul. Hainele din bumbac sunt o alegere potrivită.

Aplicăm balsamul emolient conceput special pentru pielea atopică înainte să îmbrăcăm hainele. Pacienții cu dermatită atopică pot dezvolta în timp dermatită de contact la nichel, conservanți, lanolină, parfumuri, plante... de aceea este importantă aplicarea emolientului adecvat.

Bem suficiente lichide.

Avem un spray anti-mâncărime, cu efect calmant în bagaj, scărpinatul reflex poate agrava sau declanșa leziunile de dermatită.

Înțepăturile de insecte sunt întâlnite peste tot în lume, cu o incidență mai mare în sezonul cald, reacțiile la înțepăturile acestora pot fi variate, pielea pacientului atopic este predispusă la reacții exagerate. Nu uita să ai la îndemână medicamentele recomandate de medicul tău în astfel de situații.

Ce facem când mergem la mare?

Soarele este un ajutor pentru pielea atopică, însă este necesar să avem grijă:

Să aplicăm crema de protecție solară adecvată pielii atopice, cu factor de protecție înaltă și spectru larg, o data la 2 ore; evitarea expunerii la soare între 10.00 a.m și 4 p.m.

Să purtăm pălărie și ochelari protectori

Să ne răcorim, transpirația și supraîncălzirea provoacă mâncărimea cutanată, un duș de două ori pe zi, tapotarea cu un prosop de bumbac și aplicarea unui balsam emolient te pot ajuta.

Să facem duș după baia în piscine cu apă tratată cu clor sau în apa mării; acestea pot avea un efect iritant asupra pielii sensibile a pacientului atopic.

Ce facem la munte?

Temperaturile extreme și vântul pot declanșa un puseu de dermatită atopică. Este necesar să avem grijă:

Să purtăm îmbrăcăminte lejeră din fibre naturale (bumbac, in, mătase), hainele să fie adecvate temperaturii ambientale.

Să aplicăm frecvent balsam /gel-cremă pe zonele expuse.

Să îndepărtăm polenul din păr, să schimămi frecvent hainele dacă suferi și de rinoconjunctivită alergică.

Să nu uităm să aplicăm crema cu factor de protecție solară, soarele este puternic la munte.

De reținut:

Emolierea cutanată optimă este esențială în controlul acestei afecțiuni, iar aplicarea cu regularitate a preparatelor topice poate preveni un nou puseu de dermatită atopică. 

Dr. Manda Andreea – medic pediatru

CELE MAI RECENTE ARTICOLE

Rolul pediatrului în tratamentul dermatitei atopice Rolul pediatrului în tratamentul dermatitei atopice

Dermatita atopică influențează, în mod direct, atât viața copilului, cât și a familiei sale. Copilul se poate confrunta cu episoade de remisie sau acu...

citește tot articolul
Dermatita atopică și vaccinurile Dermatita atopică și vaccinurile

Este posibil ca “dermatită atopică” și “vaccin” să fie printre cele mai căutate cuvinte pe Internet de către proaspetele mame. De ce? Pentru că peste ...

citește tot articolul
Conjunctivita și dermatita atopică Conjunctivita și dermatita atopică

Atopia reprezintă o predispoziție familială pentru producerea de anticorpi Ig E, ca răspuns la doze mici de alergeni și pentru dezvoltarea unor boli t...

citește tot articolul
Virusuri care pot agrava simptomatologia în dermatita atopică Virusuri care pot agrava simptomatologia în dermatita atopică

Suprainfecțiile microbiene sau virale reprezintă complicațiile cele mai frecvente ale dermatitei atopice. Leziunile de grataj (scărpinat) constituie f...

citește tot articolul