În dermatita atopică răspunsul la antigenii microbieni poate fi alterat prin:

Colonizarea anormală microbiană cu organisme patogene cum ar fi Staphylococcus aureus sau Malassezia sp. (comparativ cu Staphylococcus epidermidis la persoanele normale) ceea ce determină creșterea susceptibilității pentru infecții cutanate; 

Susceptibilitatea crescută la antigenii microbieni este legată atât de alterarea funcției de barieră din cauza unor tulburări ale metabolismului lipidic, dar și de expresia scăzută a unor peptide antimicrobiene precum ß-defensinele și cathelicidinele;

Alți factori implicați se referă la numărul scăzut și funcția diminuată a limfocitelor T citotoxice CD8+ și activitatea redusă a celulelor NK.

 

Complicații ale bolii

Suprainfecțiile microbiene sau virale reprezintă complicațiile cele mai frecvente ale dermatitei atopice. Leziunile de grataj (scărpinat) constituie frecvent “porți” de intrare.

Puseurile de dermatită atopică se asociază cu alterarea microbiomului cutanat normal și exacerbarea colonizării cu Staphylococcus aureus.

La pacienții cu dermatită atopică pot apărea o serie de infecții virale ce pot fi diseminate.

Virusul Molluscum Contagiosum este un poxvirus ce determină apariția de papule ombilicate de culoarea pielii caracteristice acestei afecțiuni. De regulă, infecția este auto-limitată și afectează cu precădere fața, trunchiul sau membrele, în cazul copiilor, respectiv zona genitală, în cazul adulților.

Pacienții cu dermatită atopică prezintă leziuni mai numeroase și mai răspândite față de populația generală. Eczema molluscatum descrie apariția infecției cu virusul Molluscum contagiosum la un pacient cu dermatită atopică.

Cu toate că papulele sunt limitate frecvent la leziunile eczematoase, autoinocularea poate determina apariția unor leziuni în alte zone.

Opțiunile terapeutice includ măsuri distructive precum chiuretarea, crioterapia sau vaporizarea cu dioxid de carbon. Alte variante sunt reprezentate de aplicarea topică a imiquimodului sau a altor medicamente imunostimulatoare topice. Dar totul la recomandarea medicului specialist!

Corticosteroizii topici sau inhibitorii de calcineurină pot fi opriți pentru a facilita instalarea răspunsului imun natural împotriva virusului. Deoarece virusul se răspândește cu ușurință prin scărpinare, zonele afectate trebuie acoperite.

Infecțiile herpetice pot determina eczema herpeticum (infecția cu virus herpes simplex), respectiv eczema vaccinatum (infecția cu virus vaccinal). Eczema herpeticum este o infecție diseminată, ce afectează în special copiii, caracterizată de apariția unor grupuri de vezicule ce evoluează spre papule ombilicate, apoi în plăci eritematoase crustificate. Erupția se însoțește de stare generală modificată, febră și limfadenopatie. Leziunile se vindecă în general în 2 până la 6 săptămâni. Cazurile severe pot dezvolta keratoconjunctivită, meningită și encefalită.

Factorii cauzatori ai apariției eczemei herpeticum sunt:

• dermatita atopică cu debut precoce

• formele severe sau netratate de dermatită atopică

• deficitul de filagrină

• nivelul seric ridicat al IgE

• pretratamentul cu inhibitori de calcineurină

Se pare că pretratamenul cu dermatocorticoizi nu crește riscul apariției eczemei herpeticum. Tratamentul sistemic antiviral cu aciclovir sau valaciclovir se recomandă a fi administrat intravenos și cât mai precoce după stabilirea diagnosticului.

Verucile vulgare pot fi extinse și mai rezistente la tratament la pacienții cu dermatită atopică.

 

De reținut:

articol bullet

La pacienții cu dermatită atopică afecțiunile virale comune pot îmbrăca aspecte diferite, pot prezenta diseminare importantă și severitate crescută.

articol bullet

Erupțiile cutanate diseminate însoțite sau nu de simptome sistemice și care nu răspund la tratamentele obișnuite necesită evaluare dermatologică.

Bibliografie:

1. Wollenberg A, Barbarot S, Bieber T, Christen‐zaech S, Deleuran M, Fink‐wagner A, Gieler U, Girolomoni G, Lau S, Muraro A, Czarnecka‐operacz M. Consensus‐based European guidelines for treatment of atopic eczema (atopic dermatitis) in adults and children: part I. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology. 2018 May 1;32(5):657-82.

2. Kang K,et all. Atopic Dermatitis in Jean L. Bolognia. Dermatology. Second Edition. Elsevier. 2008: 181:195

3. Wollenberg A, Wetzel S, Burgdorf WH, Haas J. Viral infections in atopic dermatitis: pathogenic aspects and clinical management. Journal of Allergy and Clinical Immunology. 2003 Oct 1;112(4):667-74.

4. Bolognia JL, Schaffer JV, Cerroni L, editors. Dermatología. Elsevier Health Sciences; 2018 Nov 23.

5. Wollenberg A, Barbarot S, Bieber T, Christen‐Zaech S, Deleuran M, Fink‐Wagner A, Gieler U, Girolomoni G, Lau S, Muraro A, Czarnecka‐Operacz M. Consensus‐based European guidelines for treatment of atopic eczema (atopic dermatitis) in adults and children: part II. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology. 2018 Jun;32(6):850-78.

Dr. Alina Suru - medic Primar, Dermatologie

CELE MAI RECENTE ARTICOLE

Rolul pediatrului în tratamentul dermatitei atopice Rolul pediatrului în tratamentul dermatitei atopice

Dermatita atopică influențează, în mod direct, atât viața copilului, cât și a familiei sale. Copilul se poate confrunta cu episoade de remisie sau acu...

citește tot articolul
Dermatita atopică și vaccinurile Dermatita atopică și vaccinurile

Este posibil ca “dermatită atopică” și “vaccin” să fie printre cele mai căutate cuvinte pe Internet de către proaspetele mame. De ce? Pentru că peste ...

citește tot articolul
Conjunctivita și dermatita atopică Conjunctivita și dermatita atopică

Atopia reprezintă o predispoziție familială pentru producerea de anticorpi Ig E, ca răspuns la doze mici de alergeni și pentru dezvoltarea unor boli t...

citește tot articolul
Virusuri care pot agrava simptomatologia în dermatita atopică Virusuri care pot agrava simptomatologia în dermatita atopică

Suprainfecțiile microbiene sau virale reprezintă complicațiile cele mai frecvente ale dermatitei atopice. Leziunile de grataj (scărpinat) constituie f...

citește tot articolul