Judita Palenikova, Nutriționist, Republica Slovacă

Foarte mulți părinți au întrebări legate de impactul alimentației asupra eczemei atopice pe care o au copiii lor. Ce alimente trebuie evitate sau ce favorizează apariția acesteia? Nutriționistul Judita Palenikova explică de ce dieta antiinflamatorie ajută la diminuarea simptomelor.

 
Reducerea inflamației
photo nutri 277px

Judita Palenikova spune: ,,Dermatita atopică poate fi controlată și grație adoptării unei alimentații antiinflamatoare. Recomandările referitoare la alimentația zilnică în cazul acestei boli nu se reduc la restricții. Ba din contră! Scopul constă în a include cât mai multe alimente bogate din punct de vedere nutrițional. Deși alimentația antiinflamatorie ajută la combaterea inflamației, o alimentație sănătoasă în general este oricum obligatorie.” Vă prezentăm mai jos lista nutriționistului cuprinzând alimentele care trebuie evitate și cele pe care le recomandă pentru dieta antiinflamatorie.

„Deși dieta antiinflamatorie ajută la combaterea inflamației, o dietă sănătoasă în general este oricum obligatorie.”

 
Alimente de evitat care cauzează inflamația
articol bullet

Grăsimile saturate: grăsimi animale (vită, porc, pui, unt, grăsime de porc), lactate foarte grase (nu se recomandă lactatele cu conținut scăzut de grăsimi pentru copiii mici, ci mai degrabă o combinație de lapte integral cu produse lactate fără grăsimi).

articol bullet

Zaharurile simple: dulciuri, băuturi îndulcite, miere… Dar fructele își au locul lor în dieta antiinflamatorie.

articol bullet

Produsele din făină albă: nu conțin fibre suficiente (ceea ce încetinește absorbția glucozei în sânge și previne reacțiile rapide) și contribuie la un risc crescut de apariție a bolilor metabolice, printre care se numără și inflamația sistemică (hrișca, meiul și făina de grâu sunt mai bune pentru copii decât produsele din grâu integral).

articol bullet

Grăsimi trans-saturate: margarină, prăjituri, tarte, mâncare fast-food…

 
Alimente antiinflamatorii recomandate
photo article nutri 277px
articol bullet

Legumele și fructele: fructele de pădure sunt ideale, întrucât de obicei (cu excepția căpșunilor) nu sunt alergene și nu conțin mult zahăr natural. Fructele de pădure includ în principal afinele, zmeura, coacăzele și murele. Putem adăuga strugurii, piersicile și caisele, pentru variație, și toate celelalte fructe tolerate.

articol bullet

Nucile și semințele: din punct de vedere nutrițional, cele mai importante sunt nucile, alunele și migdalele. Cât despre semințe, alege semințele de in măcinate, care sunt bogate în acizi grași esențiali și vitamina E.

articol bullet

Peștele gras de mare: peștele este un bun exemplu care ne arată că nu toate grăsimile sunt nesănătoase. Peștii reprezintă o sursă bogată de acizi grași esențiali cu Omega 3, care are proprietăți antiinflamatoare excelente și crește imunitatea.

articol bullet

Alimentele bogate în bacterii probiotice: lactatele fermentate, chefirul, iaurtul… Adesea, suplimentăm cu probiotice în dieta antiinflamatorie.

 
Pune accent pe diversitate

Când vorbim despre copii, ideea de dietă poate fi înțeleasă greșit, poate fi chiar un factor de neliniște. Oricum, Judita Palenikova își clarifică recomandările: ,,Este esențial să nu uităm că a urma diverse tendințe în ceea ce privește dieta poate duce chiar la absența alimentelor antiinflamatorii importante de care copilul tău are cea mai mare nevoie. De aceea, nu te concentra doar pe ce excluzi din alimentația copilului, ci din contră. Concentrează-te pe varietatea pe care i-o poți oferi copilului tău în loc de restricții și limitări. Încurajează-ți copilul să mănânce, astfel încât alimentația sa zilnică să fie sursa unei game largi de proprietăți antiinflamatoare.”

Elemente importante de reținut

articol bullet

Dieta antiinflamatorie poate avea un efect pozitiv asupra dermatitei atopice.

articol bullet

Alege mâncarea preparată acasă, plus fructe și legume.

articol bullet

Evită zahărul și grăsimile saturate.