Dr. Laura Janackova, psiholog, conferențiar, Republica Cehă

Katarina Vitkova, psiholog, Republica Slovacă

Viața de zi cu zi alături de un bebeluș sau un copil care suferă de dermatită atopică poate fi adesea diferită de imaginea noastră legată de familie. Cum să nu mai fii frustrat sau deprimat, cum să nu te consume sentimentul de vină? Experții noștri îți oferă sfaturi.

 

Rezistă stresului

După cum arată Dr. Janackova, ,,Cea mai semnificativă problemă care perturbă activitățile de zi cu zi ale copiilor este mâncărimea. Copiii care suferă de dermatită atopică sunt de obicei nervoși și nu se pot concentra, iar dacă se scarpină, situația se înrăutățește. Disconfortul nu te lasă să te odihnești. Copilul se trezește de multe ori și plânge. Ești epuizat. Orele îndelungate pe care le petreci calmând copilul și sentimentul de neajutorare sau neputință duc la suprasolicitare psihologică din cauza nivelului ridicat de stres. Cea mai frecventă reacție a părinților este autocompătimirea sau o stare de tensiune legată de agresivitate. După câteva nopți nedormite, mamele se pot învinovăți și pot începe să își piardă încrederea în sine. Acesta este momentul în care ajutorul din partea tatălui copilului sau din partea prietenilor apropiați este necesar.”

 

Relaxare alături de familie

Copilul tău trebuie să simtă că ai grijă de emoțiile sale și că faci tot ce poți să îl ajuți să se simtă mai bine. Psihologul Katarína Vitkova le recomandă pacienților săi să petreacă timp împreună. ,,Este bine să îi invățați pe copii cum să se relaxeze. În timpul relaxării conștiente își pot imagina cum tensiunea, grijile, durerea și pruritul legate de starea lor psihologică și stresul dispar. Pentru copii, perioadele scurte de relaxare (între trei și cinci minute) sunt suficiente și aceștia nu trebuie să lucreze la fel de intens precum adulții”.

“Este bine să îi învățați pe copii cum să se relaxeze. În timpul relaxării conștiente își pot imagina cum tensiunea, grijile, durerea și pruritul legate de starea lor psihologică și stresul dispar.”

 

Cum te relaxezi?

,,Cel mai bine este să te relaxezi împreună cu copiii. Se poate crea o atmosferă cu ajutorul muzicii liniștitoare sau a esențelor aromatice. Ghidăm copiii cu cuvinte pe care le-am pregătit sau le-am învățat altundeva înainte. Scopul este să îi faci pe copii să se concentreze asupra respirației și părților corpului. Pentru copii este bună orice poziție. Lăsați-i pe ei să își aleagă poziția cea mai confortabilă.”

 

Spune cuvintele care ajută cel mai mult…

,,Acum a sosit momentul magic de relaxare. Ne întindem și corpul nostru este liniștit. Nu se mișcă decât burtica și pieptul când respirăm.” Dacă nu le dăm instrucțiuni clare, s-ar putea să își țină respirația. Respiră tare, astfel încât să te audă. Exagerează respirația, pentru a-I ajuta să respire adânc. Poți găsi online povești relaxante, terapeutice și vindecătoare. Sau folosește-ți imaginația. La final îl vei ,,trezi” cu o voce liniștitoare sau cu un instrument muzical domol, precum un trianglu. Lasă-I să își exprime sentimentele și experiența. Copiii au foarte mare nevoie de acest lucru.”

Elemente cheie de reținut

articol bullet

Nu te lăsa pradă sentimentului de vină și nu da vina pe altcineva.

articol bullet

Alocă-ți timp pentru a te concentra. Dormi alături de copilul tău dacă nu s-a odihnit în noaptea precedentă.

articol bullet

Arată-i copilului că îți pasă de problema cu care se confruntă.

articol bullet

Combate starea de tensiune cu relaxare și sport.

articol bullet

Nu ezita să ceri ajutorul unui psiholog sau al unui terapeut pentru problemele de familie.