Solutii pentru calitatea vietii mai buna in dermatita
Soluții pentru o calitate a vieții
mai bună
atunci când suferi de
dermatită atopică

Părinții, adolescenții și adulții adesea se simt singuri când se confruntă cu pielea atopică și problemele pe care aceasta le creează. Însă sunt locuri și metode de a găsi ajutor pentru ca viața cu pielea atopică să fie mai ușoară în fiecare zi.

Viața cu dermatită atopică

Diagnosticarea dermatitei atopice este primul pas, cel decisiv, dar poate dura. De aceea este recomandat să consulți un medic imediat ce vezi primele simptome. Tratamentul prescris de medic te va ajuta să gestionezi mai bine puseurile atopice, ceea ce va face o mare diferență.

Însă, se pare că pacienții au probleme să identifice experții potriviți, să afle lucruri necesare despre eczema atopică și să aleagă produsele corecte pentru pielea lor. Indiferent de vârstă, fie că ești direct vizat sau ești părintele unui copil cu piele atopică, ai putea să îți împărtășești experiențele, îndoielile și întrebările. Iată câteva idei pentru a găsi răspunsurile de care ai nevoie, răspunsuri care sperăm să te ajute să îți gestionezi mai bine afecțiunea în viața de zi cu zi și să alungi stresul.

Cum să găsești produsele de îngrijire potrivite pentru pielea atopică?

Pielea atopică are neapărată nevoie de produse dermatocosmetice, pe lângă tratamentul medicamentos topic. Aplicarea unui emolient în fiecare zi este recomandarea principală a dermatologilor pentru pielea atopică. De aceea este bine să alegi produsele potrivite pentru igienă și îngrijire pentru că cele greșite pot determina apariția puseurilor. Pentru a găsi produsele adaptate, caută etichetele care menționează pielea alergică sau atopică. Au fost create special pentru a răspunde nevoii de claritate și transparență.

Crema pentru eczema atopica la bebelusi si copii
Emollient Plus pentru piele atopica ESCARF Centrul European al Fundatiei pentru Cercetarea Alergiilor AFPRAL Asociatia pentru Preventia Alergiilor

‘‘Emollient plus’’
Din 2018, au fost definite recomandările europene pentru tratarea copiilor și adulților care suferă de dermatită atopică. Inițiativa a fost lansată de asociații și instituții de știință, inclusiv Academia Europeană de Dermatologie și Venerologie. Împreună au stabilit bunele practici în îngrijirea pielii atopice, mai ales nevoia de hidratare. Categoria "Emollient Plus" evidențiază produsele dermatocosmetice a căror compoziție și eficacitate respectă recomandările.

Escaf, eticheta europeană pentru alergia pielii
Fundația Centrul European pentru Cercetarea Alergiei a fost fondată în Germania, în 2006. Prezentă în peste 30 de țări, comitetul ei științific independent verifică produsele care îi poartă eticheta pentru a răspunde nevoilor pielii alergice.

AFPRAL, un certificat francez pentru alergia pielii
Asociația Franceză pentru Prevenirea Alergiilor a fost fondată în 1991 de voluntari din familiile pacienților. Produsele recomandate de AFPRAL sunt create folosind o abordare ce previne alergiile. Produsele trebuie să ofere beneficii reale celor care se confruntă cu patologii legate de alergii. Nu toți cei care suferă de eczemă atopică au o boală alergică, dar acest certificat oferă siguranță. Pentru a vedea lista de produse recomandate de AFPRAL, vizitează site-ul lor: https://allergies.afpral.fr

Comunități și asociații care oferă sprijin în problema eczemei atopice

Nu mai există niciun motiv pentru care să te izolezi atunci când suferi de eczemă atopică. Numeroase asociații din întreaga lume luptă pentru ca eczema să fie recunoscută, organizând evenimente pentru pacienți și familiile lor, dar și pentru publicul larg. Între multele lor acțiuni, pot ajuta la reducerea sentimentului de izolăre pe care îl simt oamenii, creând comunități de pacienți care oferă susținere.

Poți găsi mai multe informații pe www.alltogethereczema.org.

Există, de asemenea, comunități de medici și pacienți implicați în cauză. Comunitatea Bioderma le susține prin articole pe tema eczemei, scrise de o echipă multidisciplinară de specialiști în sănătate. Poți găsi informații și sfaturi practice pentru a te ajuta să gestionezi problemele legate de pielea atopică și să faci tratamentul mai ușor.

Comunitati si Asociatii de sprijin pentru dermatita atopica
Ajutorul educației terapeutice

Există aproximativ 80 de școli de atopie în lume, care au devenit oficial parte din programul pentru dermatita atopică 2010, desfășurat mai ales în spitale și în cabinete profesionale. Școlile oferă educație terapeutică urmând o abordare psiho-educațională multidisciplinară pentru copii și adulți. Toate aspectele patologiei sunt acoperite, de la tratamente, la viața de zi cu zi, oferind asistență pentru pacienți de toate vârstele.

Dar abordările complementare pentru îngrijirea eczemei atopice?

Pe lângă medicina convențională, sunt și alte abordări utile în reducerea senzației de mâncărime cutanată și a stresului. Deși nu trebuie să înlocuiască tratamentul medical, pot fi de ajutor pentru susținere psihologică pentru părinți și copii, adolescenți și adulți. Ideea este să preiei controlul asupra modului în care ai grijă de pielea ta, respectându-ți nevoile și convingerile.

Pentru a reduce stresul, a-ți găsi liniștea și a calma nevoia de a te scărpina, poți încerca meditația, yoga, exercițiile de respirație și alte tehnici de relaxare.

Dacă eczema dă naștere unor momente de anxietate sau depresie, dacă te simți izolat, nu ezita să consulți un psiholog care îți cunoaște problema. Cel mai bun mod de a depăși perioadele dificile este să îți dezvolți sau să îți regăsești încrederea în tine.

Activitatea artistică are și ea efecte de netăgăduit asupra stării tale generale și a pielii. Numeroase studii au demonstrat beneficiile terapiei prin artă și efectul procesului creativ asupra stimei de sine, mai ales pe probleme legate de imaginea personală și relațiile interumane. Nu înseamnă că trebuie să devii artist, ci să îți optimizezi starea de bine prin intermediul artei. Muzica, scrisul, teatrul, dansul, sculptura...Fă ce te inspiră!

1Alergia 2012 Feb, Florian Pfab Technische Universität Munich & Harvard Medical School Boston

Activitati de relaxare pentru copii cu dermatita atopica

Terapia prin muzică

Un studiu publicat în decembrie 20201 a analizat efectele pozitive ale unei sesiuni de 20 de minute de relaxare psihologică prin muzică pentru pacienții care se confruntă cu pruritul. Este o modalitate simplă și accesibilă de a reduce nevoia de a te scărpina. Terapia prin muzică poate fi prescrisă de un medic specialist și este recomandat să consulți un reprezentant al unei instituții oficiale pentru a găsi un practicant de încredere.

1Eficacitatea muzicii asupra pruritului: studiu prospectiv randomizat deschis – S. Demirtas, C. Houssais, J. Tanniou, L. Misery. Analele Dermatologiei și Venerologiei, decembrie 2020

Portrete ale pielii imperfecte în proiectul Epidermis

Sophie Harris-Taylor este un fotograf britanic în vârstă de 29 de ani care a creat o serie de fotografii artistice numită Epidermis, publicat pe contul ei de Instagram. Ideea ei este de a privi prin lupă pielea și imperfecțiunile ei, expunând fețe ale femeilor în mod natural, fără machiaj și retușuri: acnee, psoriazis, vitiligo, hiperpigmentare, eczemă... Însăși Sophie a suferit de acnee severă și a vrut să ofere o reprezentare diferită ale imaginii noastre fizice, orientându-se spre diversitate și urmând trendul mișcării body positivity.

Această abordare își propune să schimbe mentalitatea comună și să lupte împotriva complexelor, în timp ce oferă soluții terapeutice pentru a da o mână de ajutor. Ai toate motivele să fii puternic!

Din fericire, știința a făcut posibilă dezvoltarea unor produse eficiente și atente care pot răspunde nevoilor pielii tale.

Dă pielii puterea să întârzie apariția unui nou puseu atopic.

citește următorul articol