CUM TRATĂM DERMATITA ATOPICĂ?

Tratamentul dermatitei atopice depinde de gravitatea ei. El este, în principal, un tratament local, care presupune o anumită rutină de îngrijire a pielii și aplicații ale unor creme. Elementul esențial în tratamentul și întreținerea dermatitei atopice este combaterea uscăciunii pielii.

CAUZELE CARE DETERMINĂ USCĂCIUNEA PIELII?

Uscăciunea este un element caracteristic, întâlnit la toate persoanele cu dermatită atopică, atât în perioadele de agravare, cât și în cele de acalmie. Ea se produce printr-o diminuare genetică a filmului hidrolipidic natural al pielii, precum și prin scăderea aderenței celulelor tegumentare. Acest lucru determină microleziuni ale pielii prin care pătrund cu ușurință substanțele chimice care produc inflamația alergică, dar și microbi sau virusuri. Inflamația alergică produce la rândul ei senzația de mâncărime (pruritul).

LA CE TREBUIE SĂ FIE ATENȚI PACIENȚII CU DERMATITĂ ATOPICĂ?

ÎMBRĂCĂMINTE
Trebuie să poarți haine lejere, de preferință din bumbac, fără fibre sintetice. Hainele din lână trebuie evitate, la fel și hainele de culoare închisă (negru, bleumarin).

ÎNGRIJIREA HAINELOR
Hainele trebuie spălate cu detergenți speciali pentru persoane cu alergii, se evită balsamurile și detergenții parfumați, iar clătirea trebuie făcută bine, repetitiv.

TEMPERATURA
În camera în care doarme copilul trebuie menținută o temperatură potrivită, evitând căldura excesivă, deoarece aceasta accentuează pruritul. Se recomandă umidificatoarele atmosferice.

ALIMENTAȚIA
Trebuie evitate alimentele la care se observă că se produce agravarea erupției.

DUȘURILE
Igiena copilului și adultului cu dermatită atopică trebuie să fie riguroasă, dar nu agresivă. Se recomandă să se facă zilnic sugarului sau copilului 1-3 băi călduțe, scurte, de 10-15 minute. La adulți este recomandată o baie zilnică.

ATODERM INTENSIVE GEL SPUMANT

Spălarea trebuie făcută cu geluri de duș speciale, care nu conțin detergenți și care asigură hidratarea și menținerea integrității pielii așa cum este Atoderm Intensive Gel Spumant.

ATODERM ULEI DE DUȘ

Variantele de gel de duș uleioase asigură o și mai bună refacere a stratului lipidic al pielii și au un efect calmant sporit.

ATODERM ULEI DE DUS conține un complex original, brevetat, Skin Barrier Therapy, care împiedică aderarea bacteriilor, mai ales a stafilococului, la tegument. Biolipidele vegetale calmează senzația de prurit. ATODERM ULEI DE DUȘ poate fi folosit la toate vârstele. După baie, pielea nu trebuie ștearsă decât parțial, rămânând ușor umedă. Acum este momentul să aplici cremele hidratante.

ATODERM INTENSIVE BALSAM

ATODERM INTENSIVE BALSAM asigură o hidratare intensă a pielii, refacerea lipidelor cutanate prin tehnologia originală Lipigenium, asigură calmarea senzației de mâncărime prin agentul dermatologic anti-prurit și previne suprainfecția pielii prin agentul Skin Barrier Therapy.

ATODERM INTENSIVE GEL-CREMĂ

Dacă te deranjează senzația de “piele unsă” și preferi o textură mai fresh, îți recomandăm produsul ATODERM INTENSIVE GEL CREMĂ. Textura de gel a produsului asigură o absorbție rapidă în piele și permite îmbrăcarea imediată a hainelor. Aplicarea acestor creme de hidratare trebuie făcută o dată sau de două ori pe zi, în mod uniform, pe toată suprafața corpului. Aplicarea uniformă este ușurată de sistemul de dozare cu pompiță al produselor ATODERM.

ATODERM INTENSIVE EYE

Îngrijire zilnică 3 în 1 pentru iritația pleoapelor: calmează, repară și îndepărtează machiajul

APLICAREA CORECTĂ

Acestea trebuie aplicate pe toată suprafața corpului, zilnic, în zilele când există leziuni de eczemă, dar și în perioadele de acalmie, când încercăm să tratăm uscăciunea și să prevenim reapariția erupțiilor. Dacă este nevoie să aplicăm o cremă medicală de tratament pe anumite zone de eczemă, aceasta va fi aplicată prima dată, apoi, după câteva minute, se aplică crema de hidratare pe toată suprafața corpului.

Cazurile foarte grave de dermatită atopică, care sunt în general mai rar întâlnite, se tratează cu medicamente injectabile sau tablete.